ECB, zbog sumnje u pranje novca, želi spriječiti srbijanskog poduzetnika u preuzimanju Addiko Banke

BIZNIS Forbes Hrvatska 14. okt 2024. 17:41
featured image

14. okt 2024. 17:41

ECB sumnja da srbijanski Alta Pay nema odgovarajuće procedure za sprječavanje pranja novca i zbog toga nije poželjan preuzimatelj Addiko banke.

Europska središnja banka (ECB) dovodi u pitanje realizaciju preuzimanja austrijske Addiko banke od strane srbijanske financijske kompanije  Alta Pay zbog zabrinutosti u vezi s mogućim pranjem novca.

Alta Pay je u vlasništvu jednog od najistaknutijih srpskih poduzetnika, Davora Macure, za kojeg se smatra da je posredno politički povezan s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Srbijanska kompanija postala je, ranije ove godine, najveći dioničar Addika. Dionice su kupovali putem nekoliko tvrtki.

Shutterstock/24K-Production

Addiko nasljednik Hypo banke

Addiko je nasljednik mreže balkanskih podružnica austrijske Hypo Alpe Adria banke, koja je spašena tijekom financijske krize, što je austrijske porezne obveznike na kraju koštalo 9 milijardi eura.

ECB je u kolovozu suspendirala prava glasa vezana za gotovo 20 posto dionica Addika, javno se pozivajući na tehnička pravila o otkrivanju vlasništva nad udjelima.

U pozadini tog poteza zapravo je višemjesečna istraga ECB-a o Alta Payu. Naime, u ECB-u dovode u pitanje prakse Alta Paya oko kontrole legalnosti novca koji se kod njih deponira. Jednostavno rečeno – sumnjaju da banka služi za pranje novca.

Preuzimanje Addiko banke pažljivo se prati i u Hrvatskoj. Prije svega zbog toga što je jedan od zainteresiranih “igrača” bila i slovenska NLB, koja je godinama, nakon što su hrvatskim štedišama ostali zamrznuti ulozi u bivšoj Ljubljanskoj banci, bila nepoželjan igrač na hrvatskom tržištu – na koje nikada nije uspjela ući.

Marko Repecki, Forbes Hrvatska