Koji tehnološki milijarderi su najviše prodavali svoje akcije u 2024.

LISTE Forbes 12. okt 2024. 17:20
featured image

12. okt 2024. 17:20

Više od deset tehnoloških milijardera sa liste Forbes 400 prodalo je akcije u vrijednosti većoj od 15 milijardi dolara ove godine. Jedan od njih je dobio više od polovine te sume. Evo ko je prodao najviše.

U novembru prošle godine, osnivač Amazona Džef Bezos (Jeff Bezos) najavio je preseljenje iz Vašingtona u sunčanu, poreski povoljnu Floridu. Kupio je tri nekretnine u vrijednosti od 234 miliona dolara u Majamiju, u oblasti poznatoj kao „milijarderski bunker“. Bezos je tada rekao da se seli kako bi bio bliže porodici i sjedištu svoje svemirske kompanije Blue Origin.

Ilustracija: Alice Lagarde for Forbes

Nakon toga uslijedile su prodaje akcija. Između februara i jula, Bezos je prodao više od osam milijardi dolara vrijednosti Amazonovih akcija. Prije toga, nije prodao nijednu akciju od 2021. Važno je napomenuti da je novi porez na kapitalnu dobit u državi Vašington, koji uključuje i prodaju akcija, stupio na snagu u januaru 2022. godine, dok Florida nema takav porez. Bezosov predstavnik nije odgovorio na zahtjev za komentar.

Foto: Shutterstock

Povećali bogatstvo za 350 milijardi

Nije samo Bezos u naletu prodaje. Kao grupa, tehnološki milijarderi sa liste Forbes 400, koja rangira najbogatije ljude u Americi, bogatiji su nego ikada. Zajedno imaju imovinu od 1,8 biliona dolara. To je rast od 350 milijardi dolara u odnosu na prošlu godinu, uprkos prodajama. Sa optimizmom na javnom tržištu, uglavnom podstaknutim hajpom oko vještačke inteligencije, koji je na visokom nivou, i sa vrijednošću mnogih velikih tehnoloških kompanija većom nego ikada, mnogi milijarderi posljednjih mjeseci prodaju velike količine akcija. Vjerovatno koristeći visoke procjene vrijednosti.

Forbes je analizirao prodaju akcija svih 24 tehnoloških milijardera sa liste Forbes 400. Oni su dužni da prijave prodaju akcija zato što drže izvršnu poziciju, mjesto u odboru ili veliki procenat vlasništva u kompanijama. Nismo uzimali u obzir akcije prodate isključivo radi plaćanja poreza na dodatne grantove akcija. Ili one prodate putem njihovih filantropskih organizacija. Sve u svemu, oni su prodali akcije u vrijednosti od 15 milijardi dolara od 1. januara do 1. septembra ove godine, kada smo zaključili neto vrijednosti za listu Forbes 400. Sedamnaest od tih milijardera prodalo je akcije u vrijednosti od najmanje 100 miliona dolara svaki.

Dočekali pravo vrijeme za prodaju

Skoro sve prodaje dogodile su se preko planova trgovanja podnijetih Komisiji za hartije od vrijednosti mjesecima unaprijed. To je urađeno prema pravilu koje je osmišljeno kao zaštita od optužbi za insajdersku trgovinu. Ali prodaja akcija milijardera često je usklađena sa širim makroekonomskim trendovima, jer uslovi planova trgovanja – uključujući koliko često, koliko i kada prodavati akcije – uglavnom zavise od samog milijardera.

Većina ovogodišnjih velikih prodavaca, poput Bezosa (koji je na 2. mjestu liste Forbes 400), izgleda da tempira tržište. Mnogi su pauzirali prodaju akcija nakon rasta u 2021. godini. Zadržali su akcije dok je tržište tehnoloških kompanija palo 2022. godine. Profitirali su od velikog oporavka cijena akcija u 2023. godini – i sada uzimaju dio novca sa stola.

Povoljni uslovi na tržištu, zajedno sa strahom da bi porezi na kapitalnu dobit mogli da porastu u narednim godinama, objašnjavaju zašto milijarderi češće prodaju sada nego prije dvije godine. To smatra Edvard Ren (Edward Renn), dugogodišnji advokat u firmi Withers, koja je specijalizovana za zastupanje visokovrijednih pojedinaca. Ipak, Ren dodaje da prodaja milijardera obično zavisi od njihovih ličnih životnih odluka ili specifičnih poslovnih događaja. Ne od „nedostatka povjerenja u kompaniju“.

Raznovrsni motivi za prodaju

Na primjer, Majkl Del (Michael Dell) (12. na listi) je u novembru ostvario najveću zaradu ikada, kada je Broadcom-ova akvizicija VMware-a, spinofa Dell Technologies, donijela Delu oko 33 milijarde dolara u gotovini i akcijama. Del je izgleda želio još gotovine, pa je počeo da prodaje i akcije Dell Technologies. To je učinio u iznosu većem od dvije milijarde dolara, nakon što nije prodao nijednu akciju od 2021. On je najznačajniji prodavac koji nije podnio plan trgovanja unaprijed.

Kripto entuzijasta Majkl Sejlor (Michael Saylor) je prodao najveći procenat svog bogatstva u poređenju sa bilo kojim tehnološkim milijarderomti, tačno 8,4%. Navodno je prodao akcije MicroStrategy da bi pokrio neke lične dugove, a dijelom da bi kupio još bitkoina.

Svi tehnološki milijarderi sa Forbes 400 liste koji su prodali akcije u vrijednosti većoj od 100 miliona dolara imaju velika vlasnička učešća u jednoj kompaniji. Rade „upravo ono što bi finansijski savjetnici rekli većini ljudi da ne rade, a to je da sva jaja drže u jednoj korpi“. I možda samo pokušavaju da diverzifikuju i obezbijede nešto gotovine, kaže Edvard Ren.

Nekoliko milijardera je vjerovatno prodalo akcije kako bi diverzifikovali svoje portfelje. To je uobičajen finansijski potez za mnoge milijardere, čije je bogatstvo često snažno koncentrisano u akcijama kompanija koje su ih obogatile. A prodaje će se vjerovatno nastaviti dok god tržišne procjene ostanu visoke, prema Skotu Velču (Scott Welch), glavnom investicionom direktoru u porodičnom fondu Certuity.

Bezos će dobiti još tri milijarde

Uzmimo, na primjer, Bezosa: u martu je podnio plan trgovanja u kojem je najavio da će prodati 25 miliona Amazonovih akcija do kraja 2025. Preostalo mu je više od 16 miliona akcija. Vrijede oko tri milijarde dolara po trenutnim cijenama akcija.

Tehnološki milijarderi sa liste Forbes 400 odnosno njih 10 čije je bogatstvo ove godine najviše poraslo, imaju koncentrisane udjele u jednoj berzanskoj kompaniji. Uz više cijene akcija ove godine došlo je i do veće prodaje akcija, pa ima smisla da neki sada povlače novac. Planovi trgovanja koje podnose Komisiji za hartije od vrijednosti često automatski pokreću prodaje kada cijene akcija premaše određeni cilj.

Ovo su tehnološki milijarderi sa liste Forbes 400 koji su prodali najviše akcija od 1. januara do 1. septembra 2024. godine:

1. Džef Bezos (Jeff Bezos)

Neto vrijednost: 197 milijardi dolara | Izvor bogatstva: Amazon | Prodate akcije: 8,2 milijarde dolara Amazonovih akcija

2. Majkl Del (Michael Dell)

Neto vrijednost: 101 milijarda dolara | Izvor bogatstva: Dell Technologies | Prodate akcije: 2,1 milijarda dolara akcija Della

3. Mark Zakerberg (Mark Zuckerberg)

Neto vrijednost: 181 milijarda dolara | Izvor bogatstva: Meta | Prodate akcije: 940 miliona dolara akcija Mete

4. Džensen Huang (Jensen Huang)

Neto vrijednost: 104 milijarde dolara | Izvor bogatstva: Nvidia | Prodate akcije: 590 miliona dolara akcija Nvidie

5. Mark Beniov (Marc Benioff)

Neto vrijednost: 9,1 milijarda dolara | Izvor bogatstva: Salesforce | Prodate akcije: 540 miliona dolara akcija Salesforcea

6. Majkl Sejlor (Michael Saylor)

Neto vrijednost: 3,9 milijardi dolara | Izvor bogatstva: Kriptovalute | Prodate akcije: 330 miliona dolara akcija Microstrategy

7. Skot Kuk (Scott Cook)

Neto vrijednost: 6,7 milijardi dolara | Izvor bogatstva: Softver | Prodate akcije: 250 miliona dolara akcija Intuita

8. Lari Pejdž (Larry Page)

Neto vrijednost: 136 milijardi dolara | Izvor bogatstva: Alphabet | Prodate akcije: 240 miliona dolara akcija Alphabeta

9. Lari Elison (Larry Ellison)

Neto vrijednost: 175 milijardi dolara | Izvor bogatstva: Oracle | Prodate akcije: 230 miliona dolara akcija Oraclea

10. Džešri Ulal (Jayshree Ullal)

Neto vrijednost: 4,4 milijarde dolara | Izvor bogatstva: Računarske mreže | Prodate akcije: 210 miliona dolara akcija Arista Networksa

11. Dejvid Dafild (David Duffield)

Neto vrijednost: 14,3 milijarde dolara | Izvor bogatstva: Poslovni softver | Prodate akcije: 210 miliona dolara akcija Workdaya

12. Brajan Česki (Brian Chesky)

Neto vrijednost: 8,1 milijarda dolara | Izvor bogatstva: Airbnb | Prodate akcije: 200 miliona dolara akcija Airbnb-a

13. Rik Koen (Rick Cohen) i porodica

Neto vrijednost: 10,4 milijarde dolara | Izvor bogatstva: Automatizacija skladišta | Prodate akcije: 190 miliona dolara akcija Symbotica

14. Džo Gebija (Joe Gebbia)

Neto vrijednost: 7,5 milijardi dolara | Izvor bogatstva: Airbnb | Prodate akcije: 150 miliona dolara akcija Airbnb-a

15. Sergej Brin (Sergey Brin)

Neto vrijednost: 130 milijardi dolara | Izvor bogatstva: Alphabet | Prodate akcije: 130 miliona dolara akcija Alphabeta

16. Džon Biket (John Bicket)

Neto vrijednost: 4,6 milijardi dolara | Izvor bogatstva: Senzorski sistemi | Prodate akcije: 130 miliona dolara akcija Samsara

17. Sandžit Bisvas (Sanjit Biswas)

Neto vrijednost: 4,7 milijardi dolara | Izvor bogatstva: Senzorski sistemi | Prodate akcije: 130 miliona dolara akcija Samsare

Phoebe Liu, Forbes

Which Tech Titans Have Been Cashing Out In 2024?