Konačno ušteda za roditelje: Patike koje rastu s dječijom nogom

BIZNIS Forbes Srbija 4. okt 2024. 13:17
featured image

4. okt 2024. 13:17

Američki dizajner obuće Dvejn Edvards osmislio je ono čemu se roditelji vjerovatno nikada nisu nadali, ali bi objeručke prihvatili – patike koje rastu s dječijom nogom.

Patike za djecu, osmišljene su tako da se šire kako stopala rastu.

Zovu se ÜNOS, što predstavlja skraćenicu za „U Need One Size“ (Potrebna ti je jedna veličina).

Đon je podijeljen Z-oblikom, što omogućava da se patika proširi, i u dužini i u širini, do pola broja. Ovo omogućava roditeljima bolju vrijednost za novac, umjesto da moraju svaki put da kupuju novi par kada djeci stopala prerastu stare patike.

Trenutno se prodaju u SAD-u preko lanca prodavnica Target.

Patike
Target/ÜNOS by Sz / Ferrari / Profimedia

Šire trake za povlačenje na peti i jeziku patika su dizajnirane kako bi ih male ruke lakše uhvatile. Takođe se navodi da su patike pogodne za pranje u mašini.

Dizajner Dvejn Edvards izjavio je da ugledao priliku da revolucionarno izmijeni način na koji razmišljamo o veličinama obuće. Njegova inspiracija za ÜNOS potekla je iz praktičnosti i inovacije.

Bila je to prilika da se smanji potreba za prekomjernim zalihama. Potrošačima se nudi patika koja odgovara za više veličina.

Dostupne i za odrasle

Kada je riječ o gornjem dijelu patike odlučio se za platno kako bi se i na tom mjestu prilagođavala rastu stopala. To takođe omogućava i da se lakše prilagodi različitim oblicima nogu, a smanjuje i težinu patike.

Međutim, ove patike nisu namijenjene samo za djecu. Postoji i verzija za odrasle. Dok se kod djece veličina patike može povećati za pola broja, kod odraslih je moguće da budu veće za cijeli broj.

Patike
Target/ÜNOS by Sz / Ferrari / Profimedia

Cijena dječijeg modela je 35 dolara, a za odrasle 50 dolara. Takođe, u ponudi je 16 različitih boja.

Za Edvardsa se navodi da je dizajnirao više od 500 modela i da je radio i za poznate repere kao što su Tupak, Notorijus BIG i Snup Dog.