Katastrofalne poplave u BiH: Ima stradalih osoba, odroni na putevima, obustavljen željeznički saobraćaj

Aktuelnosti Forbes BiH 4. okt 2024. 12:55
featured image

4. okt 2024. 12:55

Padavine u protekla 24 sata, na području općine Jablanica, Konjic, Kiseljak, Fojnica i Kreševo prouzrokovale su poteškoće stanovnicima tih općina.

“Zbog velikih bujica i odrona ugroženo je mnogobrojno stanovništvo, uz informacije da ima žrtava kao i veliki broj povrijeđenih i nestalih osoba”, saopćeno je iz Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ).

Darko Jukan šef Odjela za odnose sa javnošću potvrdio je da je u Jabalnici najmanje 14 mrtvih. 

Velike gužve u saobraćaju zabilježene su na mnogim dionicama cesta na relaciji Sarajevo – Mostar. Magistralni put između Mostara i Jablanice je potpuno nestao na dionici kod Komadinovog vrela.

N1

Gužve su zabilježene na kružnom toku kod Tarčina, na izlazu s autoputa ka magistralnoj cesti M-17. Vozači nisu bili upućeni da je put prema Mostaru, kroz Konjic i Jablanicu zbog odrona i poplava zatvoren za saobraćaj.

Veliki je broj odrona i klizišta pa se vozačima savjetuje oprez i da se informišu prije nego što krenu na put.

Veliki broj putničkih i teretnih vozila stoji u koloni na M-17 kod Ostrožca. Ljudi su se zatekli na putu kada se dogodio kolaps.

Kako je saopćeno iz BIHAMK-a, saobraćaj je obustavlje na magistralnom putu Konjic-Jablanica-Mostar, kao i na putevima: Jablanica-Prozor, Jablanica-Blidinje, Busovača-Kiseljak, Kiseljak-Kreševo i na ulazu u Kiseljak (iz smjera Sarajeva).

Iz Željeznica FBiH kažu da je obustavljen saobraćaj vozova.

Forbes BiH

Meteorolog Nedim Sladić je u razgovoru za N1 govorio o intenzitetu padavina te šta možemo očekivati u narednom periodu s aspekta vremenskih prilika.

“Možemo biti mirniji s obzirom na to da je glavnina obilnih padavina koje su zahvatile BiH i koje su povezane sjakim ciklonalnim poremećajem u Jadranu sada odmakle istočnije i jugoistočnije od naših krajeva, tako da je glavnina padavina iza nas, pred nama su mirniji sati, danas se očekuju duži periodi suhog vremena, rijetko može biti slabe kiše, vikend je u lijepom mirnom vremenu barem za ove dijelove”, kazao je Sladić, dodavši kako su lokalni pljuskovi mogući na sjeveru i sjeveroistoku zemlje, ali ni približnog intenziteta kao što su padavine koje su zabilježene protekle noći.

Predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto pozvala je članove Vijeća ministara BiH na pripremu žurne vanredene sjednice vezanu za pomoć žrtvama poplava i sanaciju posljedica.

Vijeće ministara BiH će aktivirati sve dostupne mehanizme, uključujući i EU operativni centar. Pozvala je zemlje EU-a i regije da pruže žurnu pomoć Bosni i Hercegovini.

Prema informacijama koje dolaze od nadležnih tijela sa svih nivoa vlasti, najgore je pogođena Jablanica, koja je prometno odsječena, uz dijelove Konjica, kao i prostora srednje Bosne, gdje su Kiseljak, Kreševo i Fojnica najviše pogođeni.

Predsjedavajuća Krišto uputila je najdublju sućut porodicama i rodbini stradalih te je istaknula pomoć Vijeća ministara BiH onima koji su direktno materijalno pogođeni ili na bilo koji način i dalje ugroženi, saopćeno je.

Predsjedavajuća Krišto se također zahvalila premijeru Republike Hrvatske Andreju Plenkoviću i Vladi RH, koji su već jutros ponudili svoju pomoć.

Zahvalila se i specijalnom predstavniku Europske unije Luigiju Soreci, koji je također stavio na raspolaganje kapacitete Ureda EU-a u Sarajevu kako bi se krizna situacija čim prije dovela u normalne okvire, kao i drugim institucijama EU-a te međunarodnim prijateljima koji su uputili želju da pomognu, navodi se u saopćenju Vijeća ministara BiH.