Rusi ove zime namjeravaju značajno pojačati svoje napade dronovima, i to uz pomoć – Kine

Aktuelnosti Forbes 4. okt 2024. 12:21
featured image

4. okt 2024. 12:21

Ruski napadi dronovima na Ukrajinu postaju sve intenzivniji: u rujnu je zabilježeno više od 1.300 napada dronovima Shahed dugog dometa, što je daleko više nego prethodnog mjeseca.

Ovo je ujedno i prvi put da su napadi zabilježeni svakog dana u mjesecu, pokazuju podaci ShahedTrackera. Iako Ukrajinci većinu dronova uspiju srušiti, nekoliko ih se probije i izaziva značajnu štetu. Ovakav intenzitet napada dronovima mogao bi nadolazeću zimu za Ukrajinu učiniti najtežom dosad.

Iako se u ukrajinskim izvještajima svi ovi dronovi nazivaju “Shahed“, postoje sve jasniji znakovi da te iranske dronove sve više nadopunjuju najmanje tri druge vrste, neke navodno izravno iz Kine.

Ti napadi od ključne su strateške važnosti. Ukrajinska energetska infrastruktura već sada je ozbiljno oštećena. “Najbolji scenarij je samo četiri sata bez struje dnevno, ali usred žestoke ukrajinske zime moglo bi dolaziti i do nestanka struje od čak 20 sati dnevno,” izvijestio je ovog tjedna Washington Post.

Ako se napadi nastave ovim intenzitetom i tijekom zime, mogli bi zadati značajan udarac ukrajinskoj ekonomiji, ali i moralu. Kakvo oružje Rusija koristi u ovom bombardiranju?

Shahed: Iranski dronovi koji se sada proizvode u Rusiji

Glavno oružje u napadima su dronovi Shahed-136, u Rusiji poznati pod nazivom Geran-2. Shahed-136 jednosmjerni je napadčki dron koji je razvio Iran. Nosi bojevu glavu tešku 45 kilograma i može letjeti više od 965 kilometara. Shahed je nešto sporiji i manje snažan od tradicionalnih krsterećih raketa i lakše ga je srušiti, ali mnogo je jeftiniji i može ga se proizvoditi u velikim količinama. Rusija Shahede proizvodi u ogromnoj novoj tvornici u Alabugi koristeći jeftinu radnu snagu – studente obližnjeg tehničkog fakulteta i radnike iz Afrike.

Shahed / FOTO: Olena Bartienieva / Alamy / Alamy / Profimedia

Zamijećeno je nekoliko modifikacija osnovnog Shaheda. Nove verzije nose najmanje tri vrste bojevih glava, a neki i 4G modeme koji komuniciraju putem ukrajinske mobilne mreže. Nedavno je pronađen jedan Shahed dron s komunikacijskim sustavom Starlink. Crni premaz, zbog kojeg ih je teže primijetiti noću, postao je standard.

Raniji dronovi Shahed meti su se približavali leteći veoma nisko, no sada dolaze s velikih visina dok ne dođu do mete, što znači da ih se može srušiti samo skupim raketama ili avionima i helikopterima.

Procjene u Wall Street Journalu kažu kako Rusija želi proizvoditi oko 500 ovih dronova mjesečno, a broj dronova koji trenutno lansiraju sugerira kako na raspolaganju imaju i druge vrste.

Italmas: Dronovi iz shopping centra

Forbes je u kolovozu prošle godine izvijestio kako su iz shopping centra Italmas, nekih 1.100 kilometara istočno od Moskve, izbačeni najmoprimci kada je centar kupila kompanija Aersocan i pretvorila ga u tvornicu dronova. Tamo se proizvodi novi model, Izdelie 54, koji navodno ima domet od 200 kilometara. Izdelie 52 i 53 iz Aersocanove podružnice ZALA dvije su verzije iznimno uspješnog taktičkog kamikaza-drona Lancet, dok je Izdelie 55 kamikaza FPV otporan na ometanje.

Izdelie 54 zamijećen je u pozadini TV priloga Putinovog posjeta postrojenju u rujnu 2023. godine. Do kraja te godine, ruski mediji izvijestili su o novim dronovima u akciji, iako to nije bilo potvrđeno. Dronove su opisali kao manje od poznatih Shaheda, a Izdelie 54 je dobio nadimak Italmas. Drugi ga nazivaju “kosilicom” zbog zvuka koji prozivodi u letu.

Italmas nije toliko snažan kao Shahed, ima manju bojevu glavu, a koristi se za zbunjivanje branitelja.

Gerbera: Mlađa sestra Shaheda

Srušeni ruski dron Gerbera / FOTO: Ukrajinsko ministartsvo obrane via FORBES

Slike još jednog novog ruskog drona društvenim su mrežama počele kolati u srpnju. I ovaj dron manji je od Shaheda.

Ruska jedinica naziva Staljinovi sokoli objavila je detalje u snimci kasnije istog mjeseca. Rekli su da se novi dron naziva Gerbera i da može izvršavati izvidničke misije, kao i kamikaza napade. Gerbera nosi kameru, a snimka prikazuje kako ga se vizualno može voditi do mete. Zarobljena jedinica imala je i SIM karticu i modem, što znači da se u teoriji može navoditi s veće udaljenosti uz pomoć mobilne mreže. Ona je proizvod tvrtke Gastello Design Bureau, nazvane po slavnom sovjetskom pilotu.

Gerberu se opisuje kao “mlađu sestru” Shaheda, što ponovno sugerira lakši eksploziv. Nepoznati su drugi detalji, ali činjenica da je jedan dron Gerbera srušen tik pored Kijeva sugerira kako dron može putovati najmanje nekoliko stotina kilometara. Ukrajinski izvori sugeriraju kako je njihova primarna uloga da bude mamac.

Garpija-3: Proizvedena u Kini

Najviše uznemiruje novi dron Garpija-3U izvješću Reutersa stoji kako je ovaj dron dizajnirala podružnica ruske državne tvrtke za oružje Almaz-Antej i kako ima domet od oko 2.000 kilometara s bojevom glavom od 50 kilograma.

Reuters piše kako Garpija-3 ne koristi samo kineske komponente, već će se “u velikim količinama proizvoditi u tvornici u Kini.”

Već smo znali da Kina proizvodi napadačke dronove tipa Shahed. Snimka iz prošlog rujna pokazuje testiranje kineskog drona Sunflower-200 koji je navodno izravna kopija Shaheda. Jedna kineska kompanija čak je pokušala prodavati još jednog klona Shaheda u online trgovini Ali Baba. Službeno se prodaje za potrebe “istraživanja, mapiranja i inspekcije” po cijeni od 57.000 dolara. Dakle riječ je o napadačkom kapacitetu kojeg se može dobiti po cijeni jednog SUV-a.

Ako Kina zaista koristi svoje kapacitete za opremanje Rusije strateškim naoružanjem, što znači da će broj dronova biti ograničen samo sposobnošću Rusije da ih plati. Reuters je vidio dokumente koji sugeriraju da su dva drona Garpija-3 već isporučena Almaz-Anteju u Rusiji putem ruskog posrednika. Datumi isporuke su nepoznati pa je moguće kako je već došlo i do slanja većeg broja dronova.

Zima dolazi

Ukrajina je odbila valove napada od 400-600 Shaheda mjesečno. Obrana od dva ili tri puta više dronova sa sve manjim rezervama raketa bit će ogroman izazov. Infrastruktura je u posljednje dvije i pol godine pretrpjela ogromnu štetu, a daljnje snažno bombardiranje moglo bi biti kap koja će preliti čašu.

Važno je razlikovati vrste dronova. Ako ukrajinski branitelji nauče prepoznavati manje dronove Gerbera i Italmas, moći će svoje napore fokusirati na prave prijetnje. Uz to, ako njihovi novi FPV presretački dronovi, koji su se pokazali iznimno efikasnima protiv ruskih izvidničkih dronova, budu toliko uspješni i protiv Shaheda, to će promijeniti čitavu priču.

Jasne su dvije stvari. Jedna je da Ukrajina treba bolju protuzračnu obranu, a to je nešto gdje joj Zapad može pomoći. Druga je da nijedna zemlja svijeta, osim možda Izraela, nije spremna za ovako velike napade dronovima koji će vrlo vjerojatno postati značajka ratova diljem planeta.

Autor originalnog članka: David Hambling, viši suradnik Forbesa
Link: Huge Spike In Russian Drone Attacks For Winter With Chinese Help
(Prevela: Nataša Belančić)