Koji transferi su bili najskuplji ovog ljeta i kako su na listama kotirali bh. fudbaleri?

featured image

25. sep 2024. 10:50

Transferi fudbalera i ovog ljeta plijenili su pažnju, kako zbog odluke igrača ili njegovog menadžerskog tima gdje nastaviti karijeru, tako i zbog vrtoglavih iznosa koji stoje iza novih ugovora. Engleska premier liga prednjači u iznosima koje su njeni klubovi izdvojili za dovođenje novih igrača. Engleski klubovi su u pojačanja investirala oko 2,3 milijarde eura, iza njih su odmah Italijani, čiji klubovi su potrošili milijardu eura na nove ugovore, Francuzi treći sa potrošenih 723 miliona eura. Ovog ljeta prvo mjesto najskupljih transfera zauzima Julián Álvarez koji je u Atlético Madrid prešao za 75 miliona eura, drugi je Dominic Solanke koji je potpisao za Tottenham za iznos od 64,3 miliona eura. Kako javljaju mediji Tottenham je najviše bio impresioniran činjenicom da je Solanke prošle sezone postigao čak 19 golova za svoj Bournemouth, što mu je otvorilo vrata novih klubova.

Julian Alvarez, Foto: REUTERS/Dylan Martinez

Kakvo je ljeto bilo za bh. fudbalere

Leny Yoro je obukao dres Manchester Uniteda, a ovaj tranfer je iznosio 62 miliona eura, Pedro Neto igra za Chelse (transfer vrijedan 60 miliona eura). Da Saudijska Arabija ne misli stati kada je riječ o dovođenju poznatih imena iz Evrope, potvrđuje i dolazak bivšeg igrača Aston Ville, Moussa Diabya u redove Al-Ittihada. Transfer vrijedan 60 miliona dolara predstavlja drugo najskuplje pojačanje u istoriji Saudijske Arabije. Tranfer Joãoa Nevesa u PSG koštao je 59,92 miliona eura, Amadou Onana potpisao je za Aston Villu za iznos od 59,35 miliona eura.


Dani Olmo nosi dres Barcelone. Jedan od igrača koji je ostavio najviše utisaka na ovogodišnjem Evropskom prvenstvu bio je predmet trasfera vrijednog 55 miliona eura, Teun Koopmeiners (Juventus) 54,7 miliona eura, dok je Bayern iz Munvhena u svoje redove doveo Michaela Olisea za 53 miliona eura.

Za bosanskohercegovačke internacionalce ovo ljeto je bilo sušno. Većina bh. fudbalera koji igraju u inozemstvu su ostali u svojim klubovima, sa izuzetkom bh. nogometnog reprezentativca Ermedina Demirovića koji je ovog ljeta potpisao četverogodišnji ugovor sa VfB Stuttgart. Iako financijski detalji nisu objavljeni, Sky Sports Deutschland izvijestio je, a prenio Reuters, da je posao vrijedan 21 miliona eura plus dodaci, što ga čini najskupljom kupovinom Stuttgarta.

Bivši kapiten Augsburga postigao je 15 golova i upisao devet asistencija u 33 utakmice Bundeslige prošle sezone. Ovaj 26-godišnjak je upisao 124 nastupa u njemačkoj prvoj ligi uz ukupno 30 golova i 22 asistencije, a dobre partije također je pokazao i u dresu BiH kada je postigao go u utakmici koju je naša zemlja igrala sa Nizozemskom.

Iako finansijski detalji Ermedinovog transfera nisu objavljeni, Sky Sports Deutschland izvijestio je, a prenio Reuters, da je posao vrijedan 21 miliona eura plus dodaci, što ga čini najskupljom kupovinom Stuttgarta, Foto: Reuters

Ko će kupiti Bajraktarevića?

Dolazak Miralema Pjanića u CSKA tema je koja je početkom ove sedmice pobudila veliku pažnju. Bivši reprezentativac koji je u dresu BiH odigrao 115 utakmica, u Rusiju stiže kao slobodni igrač, a kako javljaju ruski mediji sa CSKA iz Moskve bi trebao potpisati ugovor na jednu godinu tokom koje će zaraditi milion eura, a u ugovoru je navodno i klauzula prema kojoj se saradnja može produžiti i nakon godinu ukoliko i klub i 34-godišni fudbaler budu zaintresirani.

Podsjećamo, Pjanić je u karijeri nosio dres nekih od najvećih evropskih klubova kao što su: Juventus, Roma i Barselona, a posljednji u kojem je igrao prije odluke da kupi kartu za Moskvu bio je Al Sharjah iz Saudijske Arabije.

Još jedna bh. fudbalska zvijezda, mladi Esmir Bajraktarević koji nosi dres američkog New England Revolutiona, mogao bi biti tema prilikom sljedećih kupoviona igrača, jer za ovu mladu zvijezdu interes pokazuju Evropljani.