Sarajevom vozi Teslin električni taxi, vlasnik je Almir Gusalović

featured image

19. sep 2024. 09:49

Mnogi građani Sarajeva koriste taksi usluge. Ako nekada pozovete Sarajevo Taxi i na adresu vam stigne električno Teslino vozilo, nemojte se iznenaditi. Kako kaže dugogodišnji taksi vozač Almir Gusalović, na cestama Sarajeva ih ima svega pet, a jedan od njih je i njegova Tesla.

Pedesetogodišnji Gusalović je svojevremeno bio project manager u Fedexu, a već deset godina je taksista u Sarajevo Taxiju, nakon što je licencu naslijedio od penzionisanog oca.

Tesla Taxi u Sarajevu

“Ranije sam vozio uvijek novo vozilo, Toyota Corola, pa Toyota Auris hybrid (struja i benzin). Imao sam želju za električnim autom i definitvno, nakon 6 mjeseci istraživanja, ja i moj prijatelj Dejan smo odlučili da to bude Tesla, jer zaista je 10 mjestaispred ostalih. Punjenje na kućnu utičnicu od 3kw po satu traje nekih 8 sati za moju dnevnu potrebu.”

Kada auto puni u garaži, računica kaže da je to svega 2 KM za100 kilometara vožnje. Punionice u javnim garažama su besplatne i plati se samo parking. Snaga je 11kw po satu i to mu je dovoljno za 100 minuta vožnje.

“Koristim besplatan punjač Općine Novo Sarajevo i zaista je na vrhunskoj lokaciji i besplatan, tako i punjač E387 ( SSST ) Ilidža. Još i punjač kod Elektroprivrede BiH i zaista ih moram pohvaliti jer su mi dodijelili karticu za besplatno punjenje i veoma ljubazno obezbjeđenje. Javnih punjača nema dovoljno, pogotovo kada je ljetni period i kada dođe dijaspora. Ušteda je 20 KM na 100 kilometara, a dnevno pređem oko 150. Nemam redovne servise za Teslu. Updejtam se preko wifi-ja i to je kao servis. Nema zamjene ulja jer ga ne posjeduje kao kod običnih vozila na svakih 15.000 pređenih kilometara.”

Foto: Faruk Zametica

Tesla ima garanciju na 192.000 kilometar i 10 godina na bateriju da neće izgubiti kapacitet ispod 80%. Auto pređe sa punom baterijom od 82kw 555 kilometara.

“Moj test je bio 520 kilometara i ostao sam na 6% baterije. Išao sam za Beograd. Krenuo sa 91% baterije i stigao sa 38% i tamo punio na super punjaču Tesla koji puni za 20 min bateriju. To su Teslini punjači preko 150 kw po satu. I oni su besplatni.”

Tesla

Mušterije oduševljene

Vozilo je, kaže, veoma udobno jer ima tri različita moda. Sportsko je i udobno, a prostor u vozilu je kao Toyota Corolla ili Renualt Laguna.

“Mušterije su oduševljenje jer se zaista razlikuje. To je kompjuter na točkovima. Ima dječije igrice, Netflix, YouTube , simulaciju disko light showa. Tu je provjerena vremenska prognoza, navigacija koja vam daje tačne podatke koliko i gdje da punite vozilo. Sve kontrole idu preko telefona, i ako neko vozi, možete ga u svakom momentu kontrolirati. Mušterije biraju da se voze iz znatiželje i neki čekaju da se provozaju da dožive iskustvo. Vozilo je uvezeno iz Njemačke i ja sam ga kupio od prvog vlasnika, star je godinu dana.”

Predsjednik Sarajevo Taxija Enver Suljagić, kaže Gusalović, ima namjeru da instalira par punjača na štandove kako bi motivirao vozače da voze ekološki prihvatljiva električna vozila .

“Tako da će ubrzo biti punjač i na mom matičnom štandu Baščaršija.”

Također naglašava da i E387 imaju želju da stave punjač na štand u saradnji sa Općinom Stari grad i federalnim ministarstvom za okoliš.

E387 punjač