Papa Franjo kritikuje Trumpa i Harris, kaže da birači moraju birati između ‘manjeg zla’

Aktuelnosti Forbes BiH 14. sep 2024. 15:05
featured image

14. sep 2024. 15:05

Papa Franjo je u petak opisao izbor s kojim se suočavaju američki birači na predsjedničkim izborima kao izbor između “manjeg od dva zla”

Navodeo je kako su politike bivšeg predsjednika Donalda Trumpa prema migrantima i podrška potpredsjednice Kamale Harris pravu na abortus oboje “protiv života”.

„Treba birati manje zlo. Ko je manje zlo? Ta dama ili taj gospodin? Ne znam,“ rekao je Franjo tokom konferencije za novinare na papinskom avionu, misleći na Harrisa i Trumpa. „Svako sa savješću treba o tome razmisliti i odlučiti.“

Papa Franjo je otvoreniji o političkim pitanjima nego njegovi prethodnici i radi na tome da Katolička crkva bude inkluzivnija. Iako je dosljedno branio nauk Katoličke crkve o abortusu kao o namjernom uništavanju ljudskog života, Franjo je također istakao da se ovo pitanje ne može odvojiti od drugih važnih tema, uključujući migracije.

„Da pošaljete migrante nazad, da ih ostavite gdje god želite… to je nešto strašno, tu ima zla. Ubiti dijete u maternici majke je atentat, jer tu ima života. Moramo jasno govoriti o tim stvarima,“ rekao je.

Papa Franjo je i ranije govorio o političkim pitanjima, ukazujući na progresivne stavove, omogućivši svećenicima da opraštaju abortuse, odobravajući blagoslove za istospolne parove i više puta upozoravajući na klimatske promjene.

Izazvao je i katoličke biskupe u SAD-u, koji su inzistirali da je abortus „najvažnije“ pitanje, argumentirajući da je i situacija migranata pitanje odbrane života. U 2016. godini, Franjo je opisao tadašnji plan predsjedničkog kandidata Trumpa da izgradi zid na granici između SAD-a i Meksika kao „nekršćanski“.

Pope Francis meets people on the day of the weekly general audience at the Vatican, September 13, 2023. Vatican Media/­Handout via REUTERS

I kada su biskupi 2021. raspravljali o tome hoće li uskratiti pričest javnim ličnostima koje podržavaju pravo na abortus, uključujući predsjednika Joe Bidena, papa Franjo ih je pozvao da svoje odluke donose iz „pastoralne“ perspektive, a ne političke.

Katolički birači u SAD-u imaju različita mišljenja. Prema istraživanju Pew Researcha, 52% katoličkih registriranih birača opisuje sebe kao republikance ili se naginju toj stranci, dok se 44% smatra demokratima ili naginju toj stranci.

Na izborima 2020. godine katolički birači su bili gotovo podijeljeni, s 50% glasova za Bidena i 49% za Trumpa. Ipak, većina katolika — 61% — vjeruje da bi abortus trebao biti legalan u svim ili većini slučajeva.