Izrael zaprijetio Južnoj Africi: “Platit ćete visoku cijenu”

featured image

10. sep 2024. 09:42

Izraelske diplomate dobijaju instrukcije da lobiraju kod članova američkog Kongresa da izvrše pritisak na Južnu Afriku da odustane od tužbe protiv Izraela na Međunarodnom sudu pravde (ICJ), gdje Pretorija poziva svjetski sud da označi akcije Izraela u Gazi kao genocid protiv Palestinaca .

Diplomatska depeša koju je izraelsko ministarstvo vanjskih poslova poslalo izraelskoj ambasadi u Washingtonu i njenim konzulatima u SAD-u otkriva ove upute.

Depeša je objavio Axios , u kojoj se poziva izraelske diplomate da zatraže od američkih zakonodavaca da izdaju izjave u kojima se kaže da bi slučaj “južnoafričkog Međunarodnog suda pravde” mogao dovesti do obustave trgovine između SAD-a i Južne Afrike, što je malo vjerovatna mogućnost.

Andy Wong/Pool via REUTERS

„Tražimo od vas da odmah radite sa zakonodavcima na saveznom i državnom nivou, s guvernerima i jevrejskim organizacijama kako biste izvršili pritisak na Južnu Afriku da promijeni svoju politiku prema Izraelu i da jasno kažete da nastavljajući svoje trenutne akcije poput podrške Hamasu i optužbe pred međunarodnim sudovima će imati visoku cijenu”, navodi se u depeši izraelskog ministarstva vanjskih poslova njegovoj ambasadi i svim konzulatima u SAD-u.

Izraelske diplomate su također dobile instrukcije da dopru do južnoafričkih diplomata u SAD-u i kažu im da će njihova zemlja “platiti visoku cijenu” ako ne promijeni svoju politiku prema Izraelu.

Južna Afrika se 29. decembra 2023. umiješala u veliku pravnu bitku s Izraelom kada je podnijela optužbu ICJ-u.

Zahtjev je uslijedio skoro tri mjeseca nakon što je Izrael pokrenuo rat protiv Gaze kao odgovor na napade Hamasa na južni Izrael 7. oktobra, u kojima je ubijeno oko 1.200 ljudi.

Izrael je od tada ubio najmanje 40.988 Palestinaca u Gazi, prema službenim podacima palestinskog ministarstva zdravlja. Međutim, jedna procjena koju je objavio medicinski časopis Lancet procjenjuje da bi broj smrtnih slučajeva mogao biti 186.000 Palestinaca.

U optužbi ICJ-a sud se poziva da istraži da li je Izrael počinio genocid nad Palestincima nakon što je pokrenuo ofanzivu na Gazu, gdje su izraelske snage gađale škole, stambene četvrti, bolnice, džamije i skloništa UN-a.

U prijavi se navodi da su akcije Izraela “genocidnog karaktera jer imaju za cilj da dovedu do uništenja značajnog dijela palestinske nacionalne, rasne i etničke grupe”.

Izrael je odbacio tužbu, nazvavši je “krvnom klevetom” – upućivanjem na antisemitske laži koje potiču iz srednjeg vijeka, u kojem se tvrdilo da su Židovi ubijali kršćanske dječake da bi njihovu krv koristili za vjerske obrede.

Mourners hold the coffin of one of the three paramedics who was killed on Saturday by what security sources said was an Israeli strike, during his funeral in Ghandourieh, Lebanon September 9, 2024. REUTERS/Aziz Taher

Od njegovog podnošenja, nekoliko zemalja, uključujući Tursku i Meksiko, pridružilo se tužbi Južne Afrike protiv Izraela. Slučaj je izazvao i druge pravne intervencije, uključujući Nikaragvu koja je odvela Njemačku pred ICJ zbog optužbi da je “doprinijela počinjenju genocida” u Gazi.

ICJ nije donio odluku o optužbama za genocid, ali je ranije izdao djelomičnu naredbu kojom poziva Izrael da spriječi bilo kakve akte genocida u Gazi i zaustavi invaziju na Rafah, najjužniji grad Gaze.

Očekuje se da će sud započeti raspravu o optužbama za genocid u narednim mjesecima. Odredio je 28. oktobar kao krajnji rok za Južnu Afriku da podnese svoje pismene argumente i 28. jul 2025. da Izrael učini isto.

Prema Axiosu, izraelskim diplomatama je također rečeno da se zalažu za donošenje zakona protiv Južne Afrike na državnom i saveznom nivou u SAD-u, pri čemu je ministarstvo vanjskih poslova izjavilo da “čak i ako se ne ostvare, njihovo predstavljanje i razgovor o njima će biti važan” u utjecanju na politiku afričke nacije.

Depeša je također zamolila diplomate da traže saslušanja o politici Južne Afrike prema Izraelu u zakonodavnim tijelima američkih država.