Velika Britanija obustavlja prodaju oružja Izraelu?

featured image

3. sep 2024. 09:48

Velika Britanija je suspendovala 30 dozvola za izvoz oružja u Izrael nakon revizije pod novom laburističkom vladom koja je utvrdila da je oružje britanske proizvodnje možda korišteno u kršenju međunarodnog humanitarnog prava u Gazi.

Zagovornici koji su mjesecima tražili potpunu obustavu prodaje oružja Izraelu pozdravili su tu odluku, ali su kritizirali nastavak izvoza komponenti borbenih aviona F-35 koje su jedan nazivali “radnim konjem izraelske brutalne kampanje bombardovanja”.

Suspenzija, koju je u ponedjeljak najavio ministar vanjskih poslova David Lammy u parlamentu, pokriva komponente za druge tipove vojnih aviona, uključujući borbene avione, helikoptere i dronove. Oko 320 drugih dozvola, uključujući i predmete za civilnu upotrebu, ostaje na snazi.

Prema svojim kriterijumima za izvoz oružja, vlada je obavezna da suspenduje dozvole za izvoz oružja ako utvrdi da postoji jasan rizik da bi britansko oružje moglo biti upotrebljeno u teškim kršenjima međunarodnog humanitarnog prava.

Israeli tanks manoeuvre near the border after entering Israel from Gaza, amid the Israel-Hamas conflict, as seen from Israel, July 4, 2024. REUTERS/Amir Cohen

“Suočavajući se sa ovakvim sukobom, zakonska je dužnost ove vlade da pregleda izvozne dozvole”, rekao je Lammy poslanicima. 

„Sa žaljenjem danas obavještavam Zastupnički dom da o procjeni koju sam dobio ne mogu zaključiti ništa osim da postoji jasan rizik za određeni britanski izvoz oružja u Izrael.

Lammy je podvukao da vladin pregled, čiji će sažetak biti objavljen, ne znači da je Izrael prekršio humanitarni zakon i da je nemoguće provjeriti sve tvrdnje.

Međutim, rekao je, procjena je pokazala “da bi Izrael razumno mogao učiniti više kako bi osigurao da hrana i medicinske potrepštine koje spašavaju živote dođu do ljudi u Gazi”.

Lammy je također rekao da je vlada “duboko zabrinuta” zbog izvještaja o maltretiranju palestinskih zatočenika, koje Međunarodni komitet Crvenog križa nije mogao istražiti nakon što im je odbijen pristup.

“Moj prethodnik i glavni saveznici su izrazili ovu zabrinutost,” rekao je o zatočenicima. “Nažalost, ovo nije riješeno na zadovoljavajući način.”

Dodao je da će Britanija nastaviti podržavati Izrael ako bude napadnut, posebno iz Irana, najavljujući nove sankcije protiv trojice pripadnika Islamske revolucionarne garde. 

“Ova vlada će nastaviti da se zalaže za sigurnost Izraela i mi ćemo to uvijek činiti na način u skladu s našim obavezama prema domaćem i međunarodnom pravu”, rekao je on.

Palestinians sit at their house which was destroyed in an Israeli strike in Khan Younis, in the southern Gaza Strip, May 29, 2024. REUTERS/Mohammed Salem

‘Trajalo je predugo, nedovoljno daleko’

Najava je stigla nekoliko sati prije nego što su dvije organizacije koje su osporile vladu Velike Britanije na Visokom sudu zbog nastavka izvoza bile spremne pokrenuti novu pravnu akciju u pokušaju da natjeraju izvoz da se odmah zaustavi.

Advokati Global Legan Action Network (Glan) sa sjedištem u Ujedinjenom Kraljevstvu i palestinske grupe za ljudska prava Al-Haq rekli su da su prošle sedmice vladi svoju namjeru da zatraže hitan nalog i da su to planirali učiniti na saslušanju u utorak ujutro.

Ali kasno u ponedjeljak, organizacije su rekle da će sada razmotriti da li je najavljena zabrana “dovoljno opsežna da odgovori na ozbiljnost situacije i procijeni da li su daljnji sudski sporovi i dalje neophodni”.

Dearblha Minogue, viši pravnik Glana, rekla je da vladina “važna odluka potvrđuje sve što Palestinci govore mjesecima”.

„Vlada Ujedinjenog Kraljevstva je stjerana u ćošak“, rekla je.

Bez komponenti F-35 koje su uključene na listu zabrane, aktivisti i grupe za ljudska prava koje su mjesecima pozivale na potpuni prekid izvoza oružja iz Velike Britanije u Izrael rekli su da je najava kratka.

“Suspenzija izvoznih dozvola je dugo trajala i nije otišla dovoljno daleko”, rekla je Yasmine Ahmed, direktorica Human Rights Watch-a u Ujedinjenom Kraljevstvu.

“To što je vlada Ujedinjenog Kraljevstva odlučila da izuzme komponente za F-35, radni konj izraelske brutalne kampanje bombardovanja, pokazuje ili pogrešno razumijevanje zakona ili namjerno zanemarivanje.”

Ranije u ponedjeljak, danska novinska agencija Information otkrila je da je izraelska vojska koristila stelt lovac F-35 u napadu 13. jula na određenu sigurnu zonu u Gazi u kojem je ubijeno najmanje 90 ljudi.

Komponente britanske proizvodnje čine 15 posto svih borbenih aviona F-35, što postavlja pitanje da li će vijesti promijeniti britansku politiku izvoza oružja.

An Israeli soldier takes position during the ongoing ground operation of the Israeli army against Palestinian Islamist group Hamas, at a location given as Gaza, in this picture released on November 17, 2023. Israeli Defence Forces/Handout via REUTERS

Ali Lammy je rekao da dijelovi za F-35, koji se koriste u multinacionalnom programu, nisu među obustavljenim artiklima koji bi “potkopali globalni lanac nabavke F-35 koji je od vitalnog značaja za sigurnost Ujedinjenog Kraljevstva, naših saveznika i NATO-a” .

Sam Perlo-Freeman, koordinator istraživanja za kampanju protiv trgovine oružjem, rekao je da je prodaja dijelova za F-35 za Izrael “potpuno nečuveno i neopravdano”.

“Ovo su daleko najznačajnije zalihe oružja u Velikoj Britaniji za izraelsku vojsku, a upravo danas imamo potvrdu da je ono korišteno u jednom od najneverovatnijih napada posljednjih mjeseci”, rekao je.

Anna Stavrianakis, direktorica istraživanja i strategije pri Shadow World Investigations sa sjedištem u Velikoj Britaniji i profesorica međunarodnih odnosa na Univerzitetu u Sussexu, rekla je za Middle East Eye da bez suspenzije komponenti F-35, izjava „više liči na pokušaj da se ublažiti kritičare nego značajno ograničenje mogućnosti Izraela da počini genocid”. 

Chris Doyle, direktor Vijeća za unapređenje arapsko-britanskog razumijevanja, rekao je za MEE da je izvanredno da je vladi bilo potrebno “11 mjeseci pokolja i zvjerstava” da donese svoje zaključke, nešto što je on rekao da je “neoprostivo”.

Ali on je takođe rekao da je ovaj potez dobrodošao korak na koji treba da se nastavi. “Najvažniji element je da je po prvi put britanska vlada prihvatila da je Izrael vjerovatno prekršio međunarodno pravo u Gazi”, rekao je on.

Palestinian children carry pots as they queue to receive food cooked by a charity kitchen, amid shortages in food supplies, as the conflict between Israel and Hamas continues, in Rafah in the southern Gaza Strip December 14, 2023. REUTERS/Saleh Salem

“Koje dijelove međunarodnog prava? To otvara razgovor.”

Laburistički poslanik Afzal Khan rekao je za MEE da je zadovoljan što je Lammy napravio “važan prvi korak”. 

“Održavanje međunarodnog humanitarnog prava mora biti centralno za svaki izvozni režim, i jasno je da nova laburistička vlada to priznaje”, rekao je Khan.

“U konačnici, jedina stvar koja će spriječiti ubijanje nedužnih palestinskih civila je trenutni i trajni prekid vatre u Gazi, na što je pozivala laburistička vlada. Ovo mora ostati naš najveći prioritet.”

Josh Paul, bivši američki dužnosnik koji je prošlog oktobra dao ostavku u znak protesta zbog američkog transfera oružja Izraelu, rekao je za MEE: “Sa najbližim saveznikom Amerike, Ujedinjenim Kraljevstvom, sada priznaje jasan i očigledan rizik od štete i kršenja zakona svojstvenog kontinuiranom prometu oružja u Izrael, može se samo nadati da će SAD primijetiti i slijediti primjer.

“Nažalost,” rekao je, “pod ovim predsjednikom, ne očekujem da hoće.”