Mark Zuckerberg kaže da je Meta bila ‘pritisnuta’ od strane Bidenove administracije da cenzuriše sadržaje koji se odnose na Covid 2021.

featured image

27. aug 2024. 15:56

Mark Zuckerberg, predsjedavajući i izvršni direktor kompanije za društvene mreže Meta, rekao je u pismu  pravosudnom odboru Predstavničkog doma u ponedjeljak da su njegovi timovi bili “pritisnuti” od strane Bidenove Bijele kuće da cenzurišu neke sadržaje o pandemiji Covid-19.

“Godine 2021, visoki zvaničnici iz Bidenove administracije, uključujući Bijelu kuću, mjesecima su više puta vršili pritisak na naše timove da cenzuriraju određene sadržaje o COVID-19, uključujući humor i satiru, i izrazili su dosta frustracije našim timovima kada se nismo složili sa odlukama. “, rekao je Zuckerberg.

U svom pismu pravosudnom odboru, Zuckerberg je rekao da je pritisak koji je osjećao 2021. godine bio “pogrešan” i da je “požalio” što njegova kompanija, roditelj Facebooka i Instagrama, nije bila otvorenija.

“Kao što sam rekao našim timovima u to vrijeme, snažno osjećam da ne bismo trebali kompromitirati naše standarde sadržaja zbog pritiska bilo koje administracije u bilo kojem smjeru – i spremni smo povući se ako se ovako nešto ponovi”, napisao je Zuckerberg .

Predsjednik Biden je u julu 2021. rekao da platforme društvenih medija “ubijaju ljude” dezinformacijama oko pandemije.

Iako se Biden kasnije povukao  na ove komentare, američki generalni hirurg Vivek Murthy rekao je  tada da su dezinformacije objavljene na društvenim mrežama “ozbiljna prijetnja javnom zdravlju”.

Glasnogovornik Bijele kuće odgovorio je na Zuckerbergovo pismo, rekavši da je administracija u to vrijeme ohrabrivala “odgovorne akcije za zaštitu javnog zdravlja i sigurnosti”.

“Naš stav je bio jasan i dosljedan: vjerujemo da tehnološke kompanije i drugi privatni akteri treba da uzmu u obzir efekte koje njihove akcije imaju na američki narod, dok donose nezavisne odluke o informacijama koje iznose”, rekao je portparol.

Zuckerberg je u pismu također naveo da je FBI upozorio njegovu kompaniju na potencijalne ruske dezinformacije oko Huntera Bidena i ukrajinske firme Burisma koje utiču na izbore 2020.

Te jeseni, rekao je Zuckerberg, njegov tim je privremeno degradirao izvještaje  New York Posta u kojima se navodi korupcija u porodici Biden.

Zuckerberg je rekao da je od tada “jasno stavljeno do znanja da izvještavanje nije ruska dezinformacija, a retrospektivno, nismo trebali degradirati priču”.

Meta je od tada promijenila svoje politike i procese kako bi se “osigurala da se ovo više ne dogodi” i više neće cenzurirati sadržaj u SAD-u dok čeka na provjeru činjenica.

U pismu Odboru za pravosuđe, Zakerberg je rekao da neće ponoviti akcije  koje je preduzeo 2020. godine kada je pomogao u podršci “izbornoj infrastrukturi”.

“Ideja je bila da se osigura da lokalne izborne jurisdikcije širom zemlje imaju resurse koji su im potrebni da pomognu ljudima da bezbjedno glasaju tokom pandemije”, rekao je izvršni direktor Mete.

Zuckerberg je rekao da su inicijative osmišljene tako da budu nestranačke, ali je rekao da “neki ljudi vjeruju da ovaj rad koristi jednoj stranci u odnosu na drugu”. Zuckerberg je rekao da je njegov cilj da bude “neutralan” tako da neće “dati sličan doprinos u ovom ciklusu”, piše CNN.

An installation protesting against Meta CEO Mark Zuckerberg and TikTok CEO Shou Zi Chew is seen in front of the U.S. Capitol ahead of a Senate Judiciary hearing on Big Tech and online child sexual exploitation, on Capitol Hill in Washington, U.S., January 31, 2024. REUTERS/Nathan Howard

Članovi GOP-a u Komitetu za pravosuđe Predstavničkog doma podijelili su pismo na X  i rekli da je Zuckerberg “upravo priznao da je administracija Bidena vršila pritisak na Facebook da cenzurira Amerikance oko priče Hunter Biden”.

Šef Mete se dugo suočavao s kritikom republikanaca u Kongresu, koji su optužili Facebook i druge velike tehnološke platforme da su pristrasne protiv konzervativaca. Dok je Zuckerberg naglasio da Meta nepristrasno primjenjuje svoja pravila, narativ je stekao čvrsto uporište u konzervativnim krugovima. Republikanski zakonodavci posebno su ispitali odluku Facebooka da ograniči cirkulaciju priče New York Posta o Hunteru Bidenu.

U svjedočenju pred Kongresom posljednjih godina, Zuckerberg je nastojao premostiti podjelu između svog giganta društvenih medija i kreatora politike bez ikakvog efekta.

Na saslušanju u Senatu 2020. godine, Zuckerberg je priznao da su mnogi zaposlenici Facebooka lijevo orijentirani. Ali smatra da kompanija vodi računa da ne dozvoli da politička pristrasnost prodre u odluke.

Osim toga, rekao je da Facebookovi moderatori sadržaja, od kojih su mnogi izvođači, imaju sjedište širom svijeta i da „geografska raznolikost toga više predstavlja zajednicu kojoj služimo nego samo baza stalno zaposlenih u našem sjedištu u Bay Area. ”

News Literacy Project, nestranačka grupa, saopćila je  da je bilo preko pet stotina slučajeva dezinformacija tokom izbornog ciklusa 2024, uključujući lažne izjave slavnih.