Padaju dionice u Izraelu, rat ostavlja nesagledive posljedice na ekonomiju

featured image

31. jul 2024. 14:00

“Izrael” se priprema za udarac koji je zadat njegovoj proizvodnji gasa, objavio je u ponedjeljak izraelski list Globes govoreći o sve većim posljedicama rata na izraelsku ekonomiju.

Potencijalni uticaj rata na platforme za proizvodnju gasa naglašen je nakon 7. oktobra, kada je platforma Tamar bila van funkcije mjesec dana. Gas iz rezervoara Levijatan koji je bio namijenjen za izvoz morao je biti preusmjeren za lokalnu upotrebu, tvrdi Globes.

Ministarstvo energetike i infrastrukture i izraelska ratna mornarica koordiniraju zajedno u vezi s plinskim platformama, te tamo gdje je potrebno odlučuju o zaustavljanju proizvodnje. 

Sveobuhvatna bitka s Hezbollahom, koja može uništiti platformu Karisha, rezultirat će udarnima na “izraelskom” energetskom tržištu i također uticati na Jordan i Egipat, koji se oslanjaju na izraelski uvoz gasa, jer bi “Izrael” bio primoran tražiti alternativno snabdijevanje za sopstvene potrebe.

Karish je jedina proizvodna platforma čija je proizvodnja u potpunosti prilagođena za domaće tržište jer je prošle godine opskrbljivala 34% domaće potrošnje.

Prava opasnost za platformu Levijatan, prema Globesu , bit će daleko ozbiljnija. Ako se ugase i Karish i Levijatan, “Izrael” bi morao da modificira mješavinu goriva za svoje elektrane, a dizel i ugalj bit će znatno skuplji od prirodnog plina. 

Hezbollah affiliated civil defence members stand near a damaged building the day after an Israeli strike, in Beirut's southern suburbs, Lebanon July 31, 2024. REUTERS/Mohamed Azakir

Efekti mogućnosti širenja rata u sa Hezbollahom i nisu ograničeni samo na proizvodnju plina i energije, jer će teško poggoditi i izraelsku berzu.

Prema Bloombergu , izraelske dionice pale su u nedjelju za 2,3% , što je najviše od kraja oktobra. Šekel je pao za oko 2% na 3,73 za dolar u 16:20 u Tel Avivu u odnosu na 1% zabilježen u 10:45 ujutro.

Ovi scenariji su posebno važni jer su izgledi za sveopšti rat između “Izraela” i Hezbollaha porasli u posljednje vrijeme nakon raketnog napada na Majdal Shams i bomboradovanja sjedišta Hezbollaha u Bejrutu, te ubistva političkog šefa Hamasa Ismaila Hanije.