Zemlje Zaljeva vješto stoje po strani, kakav interes imaju i zašto je novac bitniji od ljudskih života?

featured image

30. jul 2024. 13:26

Više od devet mjeseci, naftom bogate monarhije u Zaljevu vješto su manevrirale kako bi izbjegle upletenost u izraelski rat u Gazi i sukobe koji su se prelili u čitav region.

Sada se čini da se neke zaljevske države približavaju ulasku u prvi plan sukoba učestvujući u mirovnim snagama koje podržavaju SAD u Pojasu Gaze kada se rat završi.

Prošle sedmice, drugi put u mjesec dana, Ujedinjeni Arapski Emirati pozvali su da se multinacionalne snage rasporede u Gazi kako bi osigurale sigurnost nakon što je postignut stalni prekid vatre. Odluka predstavlja izvanredan stav za UAE, koji je u maju snažno odbio tvrdnju Izraela da bi mogao pomoći u upravljanju enklavom.

Bahrein , najveći protivnik Irana, također je privatno signalizirao da će učestvovati u snagama, koje će vjerovatno poslati oficire i visoke podoficire koji su državljani Zaljeva,a koji će raditi na terenu s palestinskim sigurnosnim snagama, rekao je američki zvaničnik za Middle East Eye.

Ako zaljevske čizme dotaknu tlo u Gazi, to bi predstavljalo duboki pomak za regiju, stavljajući kraljevske porodice koje vladaju Zaljevom na neistraženu teritoriju. 

Palestinian President Mahmoud Abbas attends the World Economic Forum (WEF) in Riyadh, Saudi Arabia, April 28, 2024. REUTERS/Hamad I Mohammed

Monarsi su proveli decenije odbacujući izraelsko-palestinski sukob kako bi se fokusirali na intervencije u siromašnijim arapskim državama poput Libije , Sirije i Jemena  – ali su se u skorije vrijeme fokusirali na ekonomski rast kod kuće. 

Ali napadi 7. oktobra predvođeni Hamasom i posljednja krvava ofanziva Izraela na Gazu vratili su zaljevske države u palestinsko-izraelsku arenu, slično kao i SAD, kažu analitičari.

“Saudijska Arabija nije bila zainteresirana za unutarnje političke aranžmane o tome kako će se upravljati palestinskom državom [prije 7. oktobra]”, rekla je Yasmeen Farouq, ekspert za Zaljev u Carnegie Endowmentu za međunarodni mir.

“Saudijsku Arabiju sada zanimaju detalji.”

‘Besplatan’ način da steknete prijatelje u Washingtonu

Ujedinjeni Arapski Emirati i Bahrein također bilježe diplomatske poene u Washingtonu obećavajući učešće u mirovnim snagama, naglašavajući njihovu važnost kao partnera SAD-u i Izraelu. Ali s obzirom da sukob i dalje bjesni, oni trenutno nemaju šanse. 

“Ovo je poluga koja će natjerati Izraelce da pristanu na prekid vatre. Zaljevske države nisu dovoljno glupe da pošalju vojnike u Gazu da se bore protiv Hamasa ili da daju zaklon Izraelu da to učini”, rekao je Patrick Theros, bivši američki ambasador u Kataru, za MEE. “U međuvremenu, to je besplatan način da steknete prijatelje u Washingtonu.”

Zaljevske države su povlačile svoju nezavisnost od SAD-a prije 7. oktobra. Izraelski rat protiv Gaze pružio im je još jednu priliku da im se udvara Washington.

Saudijska Arabija drži obećanje o normalizaciji odnosa s Izraelom kako bi privukla više strane vojne prodaje, sporazum o odbrani i saradnju u nuklearnoj energiji. Čini se da su ti razgovori zaustavljeni jer se SAD spremaju za izbore 2024, ali će vjerovatno biti visoko na dnevnom redu i za novu republikansku i za demokratsku administraciju.

Ujedinjeni Arapski Emirati su ključni partner u borbi protiv terorizma za SAD, ali odnos se pogoršao zbog američkih navoda da Rusija koristi Dubai kako bi izbjegla zapadne sankcije i da je previše bliska Kini u tehnološkoj i vojnoj saradnji. Bidenova administracija zaustavila je prodaju aviona F-35 UAE, navodeći zabrinutost zbog Kine.

Saudi Crown Prince Mohammed bin Salman fist bumps U.S. President Joe Biden upon his arrival at Al Salman Palace, in Jeddah, Saudi Arabia, July 15, 2022. Bandar Algaloud/Courtesy of Saudi Royal Court/Handout via REUTERS

Poticaji

Naravno, izraelski rat protiv Gaze se ne odvija u vakuumu. Diplomate i šefovi obavještajnih službi i dalje sklapaju poslove na drugim frontovima.

Na primjer, razgovori o mirovnim snagama poklapaju se s raspravama između UAE i SAD-a o tome ko će snositi račun za održivu nadogradnju zračne baze Al Dhafra, u kojoj se nalazi 380. zračno ekspediciono krilo SAD-a, rekao je sadašnji visoki američki zvaničnik koji je izabrao da ostane anoniman za MEE.

Sa svoje strane, Katar je pregovarao o novom desetogodišnjem sporazumu o proširenju američkog vojnog prisustva u bazi Al-Udeid, jer posreduje između Hamasa i Izraela. Čak i mali Bahrein, dom američke pete flote, ima listu želja za Washington. U 2020. godini je dobio tarife za aluminijum.

“Države Zaljeva postižu dobru volju u Washingtonu”, rekao je za MEE David Schenker, bivši visoki američki zvaničnik koji sada radi na Washington Institutu za bliskoistočnu politiku.

“Bahrein nije dobio ništa materijalno od Abrahamovog sporazuma, a UAE su izgubili na ugovoru o F-35,” dodao je.

Trenutni visoki američki zvaničnik je to rekao otvorenije. “Vašington mora dati poticaje da se pridruži mirovnim snagama. Tako misle zaljevske države”.

Zaljevske države također stiču utjecaj s Izraelom i SAD-om kako bi stvorili poslijeratnu stvarnost u Pojasu Gaze za koju se nadaju da štiti njihove interese.

Ujedinjeni Arapski Emirati su bili glasni u  raspravama – postavljanju uslova koji uključuju prekid vatre, ublažavanje izraelske blokade pojasa Gaze i poziv za raspoređivanje trupa iz reformiranih palestinskih vlasti. 

Poslednji preduslov ukazuje na šire ambicije UAE. Abu Dhabi naporno radi na tome da osigura da tijelo koje upravlja pojasom Gaze odražava njegovu perspektivu. 

MEE je izvijestio da UAE namjeravaju formirati nacionalni komitet palestinskih lidera i poslovnih ličnosti lojalnih prognanom bivšem vođi Fataha i palestinskom moćniku Mohammedu Dahlanu koji će upravljati Gazom. UAE se nadaju da bi Dahlan mogao naslijediti ostarjelog predsjednika Palestinske uprave Mahmouda Abbasa.

Konkurencija

Dok UAE preuzima vodstvo u pozivanju na mirovne snage, Saudijska Arabija je ponovo potvrdila važnost rješenja s dvije države.

Kraljevski ministar vanjskih poslova Faisal bin Farhan dao je odbranu ovog stava u maju, rekavši: “Izrael ne može odlučivati ​​da li Palestinci imaju pravo na samoopredjeljenje ili ne.” 

„Pojavljuje se određeni stepen konkurencije između Saudijske Arabije, UAE i Katara“, rekao je Schenker za MEE.

Razlike sežu do podjela koje su bacile Zaljev u nemire nakon Arapskog proljeća. 

Od 2006. Gazom upravlja Hamas, palestinska grupa s korijenima u Muslimanskom bratstvu. Više od jedne decenije, Katar je bio voljan ugostiti Hamasove političke lidere na zahtjev SAD-a. Također je zagovarao palestinsku stvar na svojoj državnoj Al Jazeeri i vodio zaljevske države u pružanju pomoći opkoljenim Palestincima u Gazi. 

Otvorena podrška Katara Palestini bila je u oštroj suprotnosti s kasnijim odlukama UAE i Bahreina da normaliziraju odnose s Izraelom u skladu sa Abrahamovim sporazumom koji podržava SAD.

UAE, Saudijska Arabija i Bahrein također su bili neprijateljski raspoloženi prema Hamasu zbog njegovih korijena Muslimanskog bratstva, koje smatraju prijetnjom njihovoj vladavini. Tri zemlje su prethodno blokirala Katar zbog njegovih navodnih veza s Muslimanskom braćom, između niza drugih razloga.

Palestinians make their way to return to neighbourhoods in the eastern side of Khan Younis after Israeli forces pulled out from the area, amid the Israel-Hamas conflict, in Khan Younis, in the southern Gaza Strip July 30, 2024. REUTERS/Mohammed Salem

Saudijska Arabija i Katar su od tada pokrpali veze. Prije 7. oktobra, Rijad je čak ugostio visoke lidere Hamasa Ismaila Haniyeha i Khaleda Mashaala. Posjeta se poklopila s nastavkom diplomatskih veza s Iranom, koji podržava Hamas. Ali odnosi između UAE i Katara i dalje su hladni. Prva se također takmiči sa Saudijskom Arabijom za utjecaj u Jemenu i Sudanu. 

“Za UAE, biti dominantan igrač u Gazi dan poslije, znači da mogu potisnuti Katar iz palestinske arene,” rekao je Michael Milshtein, bivši šef palestinskih poslova izraelske vojne obavještajne službe, za MEE. “UAE žele promijeniti sam DNK palestinske arene, ali nisu naivni.”

Uprkos dugotrajnim tenzijama, Bliski istok 2024. godine nije ista regija koja je bila tokom arapskog proljeća kada su se zaljevske sile nadmetale oko same prirode upravljanja. Danas, Saudijska Arabija, Katar i UAE pokušavaju diverzifikovati svoje ekonomije dalje od ovisnosti o energetici.

“Tvrdnja da se Zaljev plaši vakuuma u Gazi i povratka Hamasa na vlast je potpuno pretjeran strah na Zapadu i Izraela,” rekao je Theros. “Veći strah među vladarima je bijes njihovih naroda zbog Izraela koji bombarduje Palestince. ”

Paralele sa Hezbollahom

Zaljevski članovi kraljevske porodice mjesecima su gledali kako Izrael udara po pojasu Gaze, samo da bi vidjeli kako se Hamas ponovo pojavljuje iz ruševina i pokreće spektakularne napade u gerilskom stilu na Izrael. Daleko od toga da Hamas bude po strani, ono što se dešava među moćnicima i šefovima obavještajnih službi u Zaljevu može biti prihvatanje Hamasa, kažu stručnjaci.

“Izraelski i zaljevski narativi o mirovnim snagama su veoma različiti”, rekao je Bader al-Saif, profesor na Kuvajtskom univerzitetu, za MEE. “Države Zaljeva znaju da će igrati centralnu ulogu u rekonstrukciji Gaze i zato bi zaljevske države trebale igrati snažniju ulogu sutradan kako bi došle do trajne rezolucije u koordinaciji s Palestincima i međunarodnom zajednicom”. 

Saif je rekao da zaljevski vladari znaju da Hamas ne ide nikuda i da će se udružiti s grupom o “jasnim pravilima angažmana” ako pošalju mirovne snage.

Hamas je javno odbacio prisustvo bilo kakvih međunarodnih snaga u Gazi, ali kaže da će podržati palestinsku vladu jedinstva u Gazi. Prošle sedmice, grupa se složila da formira vladu jedinstva sa Fatahom, glavnom sekularnom političkom strankom u PA, u dogovoru koji je posredovala Kina.

Za UAE, jedna od prednosti bivšeg vođe Fataha Dahlana je to što ima neke veze sa zvaničnicima Hamasa. Jedan palestinski analitičar, koji je razgovarao s MEE pod uvjetom anonimnosti, rekao je da bi Hamas mogao vidjeti da je u svom interesu da dopusti arapskim mirovnim snagama ulazak u Gazu.

A Palestinian man carries a child, as Palestinians make their way to return to the eastern side of Khan Younis after Israeli forces pulled out from the area following a raid, amid the Israel-Hamas conflict, in Khan Younis, in the southern Gaza Strip July 30, 2024. REUTERS/Hatem Khaled

“Pojas Gaze je uništio Izrael. Hamas nema interesa za čišćenje razaranja koje je Izrael izazvao. Oni moraju zadržati svoj utjecaj, ali ne i vladati. Hamas će biti prijemčiviji za mirovne snage nego Palestinske vlasti pod Abbasom”, rekao je analitičar.

Hamas kaže da ne planira razoružati borce u svojim brigadama al-Kasam, a zvaničnici upoznati s pregovorima o mirovnim snagama kažu da UAE i Bahrein nisu iznijeli nikakve planove za razoružavanje te grupe.

“Gaza ide u Hamas 2.0”, rekao je visoki američki zvaničnik za MEE. “Hamas će postati nešto poput Hezbollaha, naoružanog aktera izvan vlade koji može kriviti vladu za svoje neuspjehe.”

Milshtein se složio.

“Ljudi koji govore o vakuumu moći u Gazi varaju se. Hamas je dominantna sila u Gazi. Čak i ako mirovnjaci uđu, oni će biti kozmetički pokriće za Hamas.”