Ukoliko ste u Madridu i Barceloni donosimo listu 10 mjesta na kojima ćete probati najbolji sladoled ovog ljeta

Korijeni sladoleda, hladne slastice bez koje je nezamislivo ljeto, dublji su, nego što bi mnogi možda pomislili. Legenda kaže da je Aleksandar Veliki uživao u snijegu i ledu pomiješanom s medom i nektarom, dok je rimski car Neron u 1. stoljeću nove ere često slao robove u Apenine da donesu svježi snijeg, koji bi zatim bio preliven voćnim sokovima i serviranim u carevoj trpezariji.
Stari Egipćani također su razvili svoje varijante ovog deserata. Koristili su devino mlijeko, vrhnje ili jogurt koje bi miješali s kandiranim voćem i orašastim plodovima, pa zatim smrzavali pomoću prirodnih rashladnih tehnika.
Prava revolucija u proizvodnji sladoleda dogodila se u srednjem vijeku, kada su arapski trgovci proširili znanje o zamrzavanju slatkih napitaka pomoću mješavine leda i soli. U Evropi se sladoled prvi put ozbiljnije pojavljuje na dvorovima 16. i 17. stoljeća, a prva prodavnica sladoleda Cafe Procope otvorena je u Parizu 1686. godine, te posluje i danas.
Masovna proizvodnja započela je tek u 19. stoljeću s dolaskom industrijske revolucije i pojave mehaničkih zamrzivača. Danas, gotovo da ne postoji tačka na Zemlji na kojoj se ne prodaje sladoled, raznih okusa.
No, da li ste probali sladoled proizveden u Španiji? Forbes Španija je sastavio listu 10 najboljih slastičarnica u Madridu i Barceloni.

Nonnarella, slastičarna u Barceloni jedno je od mjesta, a pronaći ćete je u Enrique Granados 53 ulici. Nudi sladolede od prirodnih, lokalnih i visokokvalitetnih sastojaka.
Za slastičarnu Glu, u ulici Manuela Malasaña 27, se tvrdi da je najhladnija slastičarna u Madridu čiji enterijer podsjeća na iglu, i u kojem se možete rashladiti, okruženi pingvinima i stalaktitima. Osim estetikom, ističe se i sladoledima bez glutena, laktoze, kao i veganskim opcijama.

Italijanska slastičarnica La Dolce Fina slavu je stekla po najboljem sladoledu od pistacija na svijetu. Ali, osim njega, možete probati i mekani sladoled sa šafranom i karameliziranim pinjolima; ili banana split sa kremom od banane, dulce de leche sosom i čokoladom. Ukoliko se zateknete u Madridu, pronaći ćete je u okruga Salamanca.
Prošle godine u Barceloni je otvorena Gelato Collection slastičarna, koja je razvila 60 okusa sladoleda. Od zelenih pistacija, vanilije, Agramunt nugata, maline s ružama i ličijem ili sladoleda od kajsije, do drugih opcija kao što su alkoholne verzije s okusima poput margarite ili piña colade, s 4,5% ABV.

Ukoliko poželite probati sladoled koji je spoj zanatskog sladoleda i specijalne kafe, onda je Cora u Madridu mjesto za vas. Njihovi sladoledi u napuljskom stilu napravljeni su od tradicionalnih i originalnijih okusa poput čokoladnog brownieja, Nutelle ili maskarponea s umakom od bobičastog voća.

Forbes Španija na svoju listu je uvrstio i dizajnersku slastičarnu Amiko Gelato u Barceloni, za koju piše da se svojom art deco i retro-futurističkom estetikom ističe ne samo po svom izvrsnom dizajnu interijera već i po svojim sladoledima.
Italijanska slastičarna Veneta u Madridu osvojila je brojne nagrade, među njima i „Najbolji sladoled u Evropi” 2019. godine. Ovdje ćete probati i kultni sladoled “Bakini kolačići”, sladoled od pistacija, sladoled od kolačića s Nutellom, sladoled od crvene narandže, sladoled od svježe mente, katalonski kremasti sladoled i novi sladoled od šećerne vate.

Rocambolesc u Madridu još je jedna adresa na kojoj ćete ne samo probati sladoled, već možete i dabrati svoje omiljene preljeve i dizajnirati vlastiti sladoled.

U Madridu je i Brando slastičarna sa vlastitom radionicom od klasika poput pistacija i manga do Ferrero Rochera, limuna i bosiljka, te alfajora.
Amorino (Madrid), osim po klasičnim sladoledima, ističe se i veganskim i bezglutenskim sladoledima u obliku cvijeta.