Pet savjeta za pravljenje najboljih koktela sa kafom

LIFESTYLE Forbes 31. aug 2024. 14:01
featured image

31. aug 2024. 14:01

Univerzalni espreso martini postao je ulaz u svijet koktela sa kafom.

Njegova „svilenkasta“ ravnoteža između slatkog likera od kafe i gorke kofeinske note spaja se u veoma prijatan ukus.

Ipak, espreso martini ne može „vladati“ zauvijek, i postoje i drugi kokteli sa kafom koji zaslužuju pažnju.

Evo pet savjeta za podizanje vaših koktela sa kafom na viši nivo.

Koristite kvalitetan napitak sa infuzijom kafe

Bilo da tražite kofeinski podsticaj ili jednostavno želite ukus koji ga oponaša, korištenje vrhunske baze za vaše koktele sa kafom je od ključnog značaja.

Mr Black Cold Brew je omiljen među ljubiteljima espreso martini koktela zbog svog intenzivnijeg ukusa.

Ljubitelji tekile treba da probaju Quintaliza Tekilu, dvostruko destilovanu reposado tekilu koja sazrijeva u buradima za kafu, pružajući slojevit gutljaj sa karamel i orašastim podtonovima.

Suho mućkanje“ za kremastu pjenu

Mnogi kokteli sa kafom imitiraju izgled kafe, zamjenjujući umjetnost bariste ukrasom miksologa, a savršen ukras počinje mekim slojem pjene koja pluta iznad tamnog napitka inspirisanog kafom.

Barmeni iz The Polo Bar-a u Dubaiju naglašavaju važnost „suhog mućkanja“ kada su u pitanju kokteli sa kafom. Prvo, pomiješajte sve sastojke sa ledom u šejkeru, zatim procijedite led i obavite drugo, suho mućkanje kako biste stvorili krem i napravili impresivno slojevit napitak.

Koristite espreso

Irska kafa je možda jedini slučaj kada treba koristiti crnu kafu u koktelu.

Crna kafa je manje koncentrisana od espresa i lako može razvodniti piće ili rezultirati nedostatkom intenziteta. Jednostavan trik je da koristite Nespreso kapsule, posebno njihove kapsule za ledeni espreso, koje su posebno dizajnirane da najbolje prijaju kada se služe s mlijekom, ledom ili drugim aromama.

Foto: Shutterstock/aporlo

„Iako se sve Nespreso kapsule mogu koristiti za koktele… i Ice Leggero i Ice Forte su formulisani da najbolje prijaju kada se služe s ledom, uzeli smo u obzir blago razvodnjavanje dok se led topi, dostižući idealan ukus dok pijete“, objašnjava James Pergola, ambasador brenda Nespreso kafe.

Obratite pažnju na zgrušavanje

Kada se piće zgruša, dolazi do odvajanja ukusa, što stvara potpuno neusklađeno iskustvo konzumacije. Ovo se najčešće dešava kada se kombinira topla i kisela baza sa kofeinom s ledom ili sastojkom sa manje kiselosti, pa je stoga zgrušavanje česta pojava kod koktela.

Obavezno ohladite kofeinski dio prije nego što ga pomiješate sa ostalim sastojcima i izbjegavajte korištenje mliječnih proizvoda, jer oni dodatno pospješuju koagulaciju.

Ne potcjenjujte dekoraciju

Zrna kafe su jednostavan dodatak za vrh koktela sa kafom, ali kao i kod svakog drugog pića, postoje mnogi dopunski ukrasi koji mogu podići prezentaciju i ukupan doživljaj pića.

Pokušajte sa svježe narendanim muskatnim oraščićem, cimetom, kokosovim listićima ili dehidriranom narandžom, koji se savršeno zadržavaju na onoj savršenoj pjeni nakon duplog mućkanja.

„Najelegantniji je šećerni rub”, predlaže Pergola, koji savjetuje da pokvasite ivicu čaše jednostavnim sirupom i umočite je u tanjir sa šećerom.

Ili dodajte svježu krišku narandže za „osvježavajući udar koji se zaista dobro slaže sa snažnim ukusima koktela sa kafom”.

Autor: Džilijan Dara, saradnica Forbesa