Od Pariza do Kazahstana: 16 najljepših restorana na svijetu
Smješteni na egzotičnim lokacijama širom svijeta, od Pariza do Kazahstana, Annual Prix Versailles predstavio je svoju listu 16 najljepših novootvorenih ili ponovo otvorenih restorana na svijetu za 2024. godinu. Svi će se tamičiti za tri Svjetske titule ove godine: Prix Versailles, Interior i Exterior, čiji će laureati biti objavljeni u sjedištu UNESCO-a do kraja oktobra.
Jérôme Gouadain, glavni sekretar Prix Versailles, kaže da popis predstavlja najbolje nedavno otvorene restorane, te da je posveta arhitekturi i njenoj povezanosti s ljudima. “Druženje se povećava ne samo kulinarskim iskustvom, već i posebnošću okruženja”, kaže on. “Umjetnost dizajnera i restoratera leži u njihovoj sposobnosti da doprinesu koherentnosti, prozračnosti i harmoniji cjeline. U njihovoj neprestanoj potrazi za dobrim i lijepim, ova fantastična mjesta za jelo također su mjesta gdje se priroda i kultura spajaju u par vrijedan divljenja.”
Ovo je 16 najljepših restorana na svijetu prema izboru Prix Versailles:
Arianina perzijska kuhinja (Dubai, UAE)
Smješten u Atlantis The Royalu, Ariana's Persian Kitchen (Arianina perzijska kuhinja) vodi nagrađivana TV kuharica i autorica Ariana Bundy. Njen debitantski restoran ženski je koncept koji obećava svjež pogled na najbolju perzijsku hranu, u kojem se spaja klasika sa jedinstvenim modernim prizvukom. Inspiriran porodičnim receptima koji se prenose generacijama, iranski restoran nudi kompleksnu ugodnu hranu.
Reine & La Rue (Melbourne, Australija)
Od 1891. godine, trgovački centar Melburnske berze je decenijama bio napušten sve do dolaska Reine &La Rue. Ovaj prostor sa gotičkom arhitekturom koji se nalazi na listi baštine je transformisan kako bi pružio jedinstveno francusko iskustvo obroka u svom elegantnom restoranu i susjednom mračnom, intimnom baru La Rue, koji se nalazi izvan dvorišta ispred glavne trpezarije.
Tuju (São Paulo, Brazil)
U São Paulu, kuhar Ivan Ralston definira svoju kuhinju u Tuju prema vremenu i godišnjim dobima, s posebno kreiranim jelovnicima kao što su Umidade, Chuva, Ventania i Seca. U mirnoj ulici u gradskom kvartu Jardim Paulistano, vertikalni vrt uzdiže se na tri sprata i postaje paralelni svemir posvećen finoj kuhinji. U prizemlju, vinski bar sa staklenim stijenama i unutarnjom terasom pruža oazu prije nego gosti uđu u trpezariju i otvorenu kuhinju na prvom spratu.
Kristalna soba Anne-Sophie Pic (Hong Kong, Kina)
Cristal Room by Anne-Sophie Pic mjesto je gdje najodlikovanija kuharica na svijetu s Michelinovom zvjezdicom prikazuje svoju francusku umjetnost, inženjering i zanatstvo. S prekrasnim pogledom na luku Victoria, dizajnerski ured Gilles & Boissier nudi futuristički dizajn sa centralnim lusterom s ogledalom koji oživljava u plamenu zahvaljujući optičkoj iluziji vatre.
Tomacado (Hong Kong, Kina)
Svaki Tomacado restoran dizajniran je tako da odražava lokalnu kulturu i ambijent svoje specifične lokacije. Tematski cvijet pažljivo je odabran kao inspiracija za dizajn. Koncept restorana vrti se oko “jedan grad, jedan cvijet, jedan restoran, jedna tema”. Orhideja iz Hong Konga inspirirala je intimni vrt koji je postao jedno od najpoželjnijih mjesta u gradu na Instagramu. Restoran je skriven iza bogatog izloga cvjećare i nudi jela zapadnjačkog stila, uključujući elemente kineske, jugoistočne azijske i japanske kuhinje.
Virador Beach Club (poluotok Papagayo, Kostarika)
Smješten u Four Seasons Resortu, Virador Beach Club, pod vodstvom kuhara Khaleda Natoura, nalazi se direktno na pijesku, s novim bazenom i privatnom terasom. Meksički arhitekt Jorge Borja transformirao je novi prostor u zalogajnicu i salon na obali okeana fokusiran na okuse istočnog Mediterana i beskonačni bazen samo za odrasle i privatne Cabane.
Blanc (Pariz, Francuska)
Blanc i njegov kuhar s Michelinovom zvjezdicom Shinichi Sato stvaraju čaroliju počevši od ulaza do staze koja goste vodi do orah bara, sve u polumraku. Napokon, bljesak svjetla pojavljuje se u glavnoj trpezariji, okrunjenoj drvenim svodom i obloženom pregradama. Stol je postavljen u stakleni balon u sredini kuhinje, koji gostima pruža teatralno iskustvo. Hodnik ukrašen broncom vodi do privatne trpezarije.
Ladurée (Champs-Élysées Paris, Francuska)
Svaka obnova kultne Ladurée usporediva je s restauracijom remek-djela u muzeju. Želja za stvaranjem prirodnog cvjetnog vrta u srcu Grada svjetlosti ostvarila se živom kompozicijom inspiriranom cvijećem iz mašte kuharice Anne Vitchen. Prostor ima restoran sa 180 sjedećih mjesta, zimski vrt, muzičku sobu, caffe bar i desertni bar.
Riviera Fuga (Pariz, Francuska)
Plutajući restoran Riviera Fuga usidren je na Seini s jedinstvenim pogledom na most Pont Alexandre III ispred Grand Palaisa. Mjesto nudi jedinstvenu italijansku i japansku fusion kuhinju. JP Demeyer & Co doveo je Francusku rivijeru u Grad svjetlosti kao kad su gosti prevezeni na rivijeru 70-ih bez napuštanja Pariza. Na jednoj palubi, stupovi izrađeni od konopa, lakirani stolovi, stolice za čamce i ležaljke privlače atmosferu jahtaškog kluba.
Beefbar (Milano, Italija)
Smješten u živahnom, istorijskom srcu Milana, u nekadašnjem sjemeništu, arhitektonski duo Humbert & Poyet instalirao je Beefbar Milano u novootvorenom hotelu Portrait Milano sa pet zvjezdica, u vlasništvu porodice Ferragamo. Dizajn je ispunjen baroknim detaljima iz 1652. godine, a stupovi uokviruju unutrašnje dvorište. Riccardo Giraudi i njegov glavni kuhar zamislili su ukusnu hranu nadahnutu italijanskim jezikom uz klasike Beefbara, gdje se ističu domaći wagyu i teleći bolonjez sa svježim pappardelleom, limunom i yuzu osso bucco rižotom i ekskluzivnom kobe goveđom bresaolom.
Oreum (Goyang, Republika Koreja)
Za stanovnike gusto naseljenog grada Seula, agencija Space Dot stvorila je iluziju pješačenja na otvorenom u The Oreum. Uzdižući se iz prostranih slojeva trske u prizemlju, centralno stubište – moderno dizajnirana šuma breze – vodi do prostora koji izgleda poput planinske špilje, gdje se voda i magla spajaju kako bi umirili osjetila. Na spratu se prostire more oblaka, dok susjedni prostor nudi 100.000 oblačastih predmeta od sedefa. Oreum čini da se posjetitelji osjećaju kao da hodaju po zraku od početka njihove kulinarske avanture.
Auyl (Almaty, Kazahstan)
Auyl se nalazi unutar spomenika naslijeđenog iz sovjetskog modernizma, nekadašnje rezidencije jurte u kojoj su uglednici socijalističke republike primali strane goste. Eksperimentalni projekt restorana u planinskom okrugu Medeu, zamisao je arhitekata, umjetnika, obrtnika, dizajnera i kreativnih proizvođača. Struktura je izvorno izgrađena u Aktauu i tek je na kraju premještena u planine, gdje su kuhar Ruslan Zakirov i dizajneri NAAW i Dunie Design stvorili prostore koji oduzimaju dah oko otvorene kuhinje.
Madi Hiyaa (Atol Sjeverni Malé, Maldivi)
Smješten u odmaralištu na otoku Banyan Tree Vabbinfaru, ekskluzivni nadvodni restoran Madi Hiyaa poslužuje jela autentične japanske kuhinje. Održiva arhitektura u potpunosti je izrađena od bambusa, postavljajući dramatičnu pozornicu za jedinstveno iskustvo konzumiranja hrane. Dizajn ovog nadvodnog Yakitori restorana i bara osmislio je Nomadic Resorts kako bi obnovio postojeću strukturu luke u odmaralištu.
Harudot (Chonburi, Tajland)
Harudot je kafić u gradu Chonburi, koji se nalazi na obali mora. Izgrađen je u saradnji između vlasnika lanca pržionica kafe Nana i vlasnika zemljišta, poznavatelja rijetkih biljaka. Prirodno toplo borovo drvo upotpunjuje unutrašnji prostor dok posjetitelji ulaze u kafić kroz zabat, a prostor se preoblikuje i savija krivudama.
Nusara (Bangkok, Tajland)
Nusara je dobila ime po baki kuharu Tona i njegovog brata Tama u znak sjećanja. Nusara je nastala iz čiste ljubavi koju gaje prema njoj i tajlandskoj kuhinji. Ovaj fini dining poduhvat kombinira raskošne fanfare s autentičnim tajlandskim okusima, vraćajući finu tajlandsku hranu njenim korijenima, fokusirajući se na zamršene okuse poslužene u sofisticiranom, ali ugodnom okruženju. Restoran poslužuje jelovnik za degustaciju od 12 slijedova, od malih, kreativnih jela do glavnih jela koja se poslužuju u tradicionalnom tajlandskom porodičnom stilu.
ILIS (New York, Sjedinjene Države)
Kada je danski kuhar Mads Refslund došao na ideju preuređenja starog industrijskog hangara u Brooklynu u restoran, obratio se kalifornijskom arhitekti Grantu Blakesleeju sa prijedlogom da zanemari sve uobičajene konvencije. ILIS je kuhinja na drva koja u fokus stavlja sjevernoameričko sezonsko bilje, plodove mora i divljač. Kuhari kuhaju i poslužuju obrok iz centralne kuhinje, gdje je hrana teatralno dizajnirana sa kuharima i konobarima koji glume izvođače plesa između vatre i leda s razrađenim prezentacijama za obrok okružen prizorom divnog, kontroliranog haosa.
Autor: Jim Dobson, Forbes