Dijetalna pića mogu povećati rizik od srčanog oboljenja za 20%, kaže studija
Konzumiranje dva litra ili više umjetno zaslađenih napitaka sedmično može povećati rizik od nepravilnog otkucaja srca zvanog atrijalna fibrilacija za 20% u poređenju s ljudima koji nisu pili ništa, otkrila je studija.
Poznata kao A-fibrilacija, atrijalna fibrilacija je nepravilan otkucaj srca koji mnogi ljudi često opisuju kao “treperenje” srca u grudima.
Konzumiranje sličnog broja napitaka s dodatkom šećera povećalo je rizik od ovog stanja za 10%, dok je ispijanje oko četiri dece čistih, nezaslađenih sokova, poput soka od narandže ili povrća, bilo povezano sa 8% manjim rizikom od atrijalne fibrilacije, otkrila je studija.
“Ovo je prva studija koja je prijavila povezanost između zaslađivača i niskokaloričnih zaslađivača, kao i napitaka zaslađenih šećerom i povećanog rizika od atrijalne fibrilacije”, rekla je Penny Kris-Etherton, profesor emeritus nutricionističkih nauka na Državnom univerzitetu Pennsylvania. Ona nije bila uključena u novo istraživanje.
Iako je studija mogla pokazati samo povezanost između zaslađenih pića i A-fib, ta je veza ostala nakon što se uračunala genetska podložnost ovom stanju. Studija iz 2017. pokazala je da ljudi evropskog porijekla imaju oko 22% rizika od nasljeđivanja bolesti.
“Još uvijek nam je potrebno više istraživanja o ovim napitcima kako bismo potvrdili ove nalaze i u potpunosti razumjeli sve zdravstvene posljedice na bolesti srca i druga zdravstvena stanja”, rekao je Kris-Etherton, koji je također član odbora za ishranu Američkog udruženja za srce.
„U međuvremenu, voda je najbolji izbor, a na osnovu ove studije treba ograničiti ili izbjegavati niskokalorična zaslađena pića“, dodala je.
Atrijalna fibrilacija je opasna i u porastu
Atrijalna fibrilacija je vodeći uzrok moždanog udara u Sjedinjenim Državama. Osim toga, moždani udari povezani s A-fib obično su “teži od moždanih udara s drugim osnovnim uzrocima”, prema američkim centrima za kontrolu i prevenciju bolesti.
Atrijalna fibrilacija također može dovesti do krvnih ugrušaka, zatajenja srca i „može povećati rizik od srčanog udara, demencije, bolesti bubrega. Sve te stvari su vjerovatno dugoročni rizici”, rekao je dr. Gregory Marcus, profesor medicine na Univerzitetu Kalifornije, Medicinski fakultet u San Francisku i pomoćni šef kardiologije za istraživanje u UCSF Health, rekao je za CNN u prethodnom intervjuu.
Skoro 40 miliona ljudi širom svijeta živi sa atrijalnom fibrilacijom, od čega 6 miliona samo u Sjedinjenim Državama, prema Društvu za srčani ritam, koje predstavlja više od 7.000 specijalista za poremećaje srčanog ritma iz više od 90 zemalja.
Mnogi od tih ljudi pate od bolova u grudima, palpitacija, kratkog daha i umora. Ali za druge, A-fib je bez simptoma, potencijalno tihi ubica. Međutim, kada se otkrije, stanje se može liječiti lijekovima, promjenama načina života i, ako je potrebno, operacijama za usporavanje ili vraćanje normalnog srčanog ritma.
Stopa atrijalne fibrilacije u američkoj populaciji raste: CDC procjenjuje da će oko 12 miliona Amerikanaca imati A-fibrilaciju do 2030.
“Dob je jedan od najvažnijih faktora rizika, tako da sa starenjem stanovništva postaje sve češći”, rekao je Marcus.
Epidemija gojaznosti
Epidemija gojaznosti takođe doprinosi rastućem broju bolesnih, zajedno sa drugim faktorima rizika kao što su visok krvni pritisak, dijabetes, hronična bolest bubrega, pušenje i konzumacija alkohola.
“Prethodna istraživanja su pokazala da je velika konzumacija bezalkoholnih pića povezana s povećanim rizikom od AF (atrijalne fibrilacije)”, rekao je Naveed Sattar, profesor metaboličke medicine na Univerzitetu u Glazgovu u Škotskoj, u izjavi. On nije bio uključen u novo istraživanje.
„Dobro je poznato da je rizik od AF povezan s dijabetesom tipa 2, prekomjernim pijenjem alkohola (koji se obično naziva praznično srce) kao i upotrebom nedozvoljenih droga (kokaina)“, rekao je Sattar.
Mogući dodatni zdravstveni rizici
Studija, objavljena u utorak u časopisu Circulation: Arrhythmia and Electrophysiology, analizirala je podatke o gotovo 202.000 ljudi koji sudjeluju u velikoj biomedicinskoj bazi podataka pod nazivom UK Biobank. Praćene u prosjeku 10 godina, osobe u analizi bile su u dobi od 37 do 73 godine, a više od polovine su bile žene.
Veći potrošači umjetno zaslađenih pića češće su žene, mlađi, imaju veću težinu i veću prevalenciju dijabetesa tipa 2, pokazalo je istraživanje. Oni koji su pili više napitaka zaslađenih šećerom su bili muškarci i imali veću prevalenciju srčanih bolesti.
Ljudi koji su pili i napitke zaslađene šećerom i čiste sokove imali su “veću vjerovatnoću da će imati veći unos ukupnog šećera od onih koji su pili umjetno zaslađena pića”, navodi se u saopštenju.
“Nalazi naše studije ne mogu definitivno zaključiti da jedno piće predstavlja veći rizik po zdravlje od drugog zbog složenosti naše ishrane i zato što neki ljudi mogu piti više od jedne vrste pića”, rekao je glavni autor studije dr. Ningjian Wang, profesor na Deveta narodna bolnica u Šangaju i Medicinski fakultet Univerziteta Jiao Tong u Šangaju, Kina.
“Međutim, na osnovu ovih nalaza, preporučujemo ljudima da smanje ili čak izbjegavaju umjetno zaslađena i šećerom zaslađena pića kad god je to moguće”, rekao je Wang u izjavi. “Nemojte uzimati zdravo za gotovo da je pijenje umjetno zaslađenih napitaka s niskim sadržajem šećera i niskokaloričnih napitaka zdravo, jer može predstavljati potencijalne zdravstvene rizike.”