Zašto stručnjaci misle da je prerano krenuti u kupovinu dionica

EKONOMIJA Forbes 8. aug 2024. 09:15
featured image

8. aug 2024. 09:15

Američki indeks S&P 500 zabilježio je u ponedjeljak najgori dan još od 2022. godine, ali još je skoro 9 posto viši na godišnjem nibou. Prognozeri ne paničare, ali i ne kupuju.

Berze širomm svijeta u ponedjeljak su zabilježile velike padove nakon što su investitori vikend proveli uznemireni zbog podataka o zaposlenosti u SAD-u, koji su pokazali da je nezaposlenost gora nego što se očekivalo. Investitori još nisu entuzijastični ni zbog nižih cijena.

Indeks S&P 500 pao je 3 posto, što je najgori jednodnevni rezultat još od sseptembra 2022. godine, ali i nastavak oštrog trodnevnog pada. Prije tri sedmice indeks je bio na rekordnim nivoima, a sada je 8,5 posto niži, čime je izbrisan rast od posljednja tri mjeseca. Ipak, dionice su za sada još 8,7 posto više na godišnjem nivou, što znači da većina investitora još nije osjetila udarac, ali i da su rizici oko kojih su analitičari zabrinuti čitave godine još prisutni.

Foto: Shutterstock

“Tržište se budi i napokon počinje uviđati da na Wall Streetu postoji trostruki problem,” kaže Džim Stak (Jim Stack), osnivač i predsjednik kompanijen InvesTech Research. “Taj problem je sljedeći: tržište je precijenjeno, preinvestirano i uljuljkanost je prevelika.”

Stak naglašava podatke o indikatorima procjene vrijednosti poput odnosa tržišne kapitalizacije i BDP-a i cijene i zarade koji su još viši od prosjeka u prošlosti. Takođe, domaćinstva još investiraju veći postotak svoje imovine u dionice od prosjeka, a pada povjerenje o tome može li američki FED (Federalne rezerve) obezbijediti „mekano slijetanje“ ekonomije.

Ti problemi koji bujaju ispod površine stvorili su osnove za izvještaj o zaposlenosti po kojemu nezaposlenost u SAD-u iznosi 4,3 posto. Ekonomisti su predvidjeli nešto nižu stopu od 4,1 posto, a ta brojka je porasla sa 3,7 posto s početka godine. To je pokrenulo takozvano pravilo Sahm koje kaže da je tromjesečni prosjek nezaposlenosti 0,5 ili više postotnih bodova iznad 12-mjesečne najniže vrijednosti te statistike, obično znak recesije.

Ponedjeljak ipak nije bio tako crn

U nedjelju uveče i ponedjeljak ujutro svjetske berze imale su velike probleme: japanski indeks Nikkei 225 pao je 12 posto, dok je S&P u ponedjeljak bio 4 posto manji. Ipak, taj pad nije pokrenuo lavinu u još gori crni ponedjeljak.

“Budući da se sve desilo krajem sedmice, preko vikenda su investitori postali uzrujani i dali naloge za prodaju. Zato je tržište toliko palo danas,” objasnio je Sem Stoval (Sam Stovall), glavni investicioni strateg u CFRA. “To je samo još jedan podsjetnik na staro pravilo: nikad ne prodajte u ponedjeljak.”

Stovall ne paniči i poziva se na ohrabrujuće pokazatelje poput izvještaja od ponedjeljka da se u julu povećala ekonomska aktivnost u uslužnom sektoru, ali ipak dodaje da “nije dovoljno hrabar da danas krene kupovati,” objasnivši da je sada trenutak da se pričeka i vidi što će se sljedeće dogoditi.

“Vjerovatno moramo vidjeti S&P između 5.100 i 4.900 prije nego steknem utisak da smo resetovali postavke,” kaže on. “Ipak, mislim da ne idemo u smjeru pesimističnog tržišta. Mislim da će uskoro tržište biti povoljno za kupovinu.”

Bolan period za tehnološke kompanije

Posljednjih nekoliko sedmica bilo je bolnije za investitore u dionice najvećih tehnoloških kompanja. Epl (Apple) je u ponedjeljak pao 10 posto, ali dio tih gubitaka brzo je povratio i završio dan s padom od 5 posto, a i druge velike tehnološke kompanije poput Envidije (Nvidia), Majkrosofta (Microsoft) i Amazona imale su sličan dan. Izuzetno uspješne godine ovih dionica bile su primarni katalizatori za rekordne vrijednosti na berzama u julu. Uprkos padovima u posljednje tri sedmice, još su iznad prosjeka u dužem roku. Envidia se, na primjer, više nego udvostručila ove godine, i to uprkos padu od 25 posto od 10. jula.

Investitori s kamatnim stopama iznad 5 posto vjerovatno neće moći održavati te prinose još dugo. Očekuje se da će američka centralna banka početi smanjivati kamatne stope u septembru i tako završiti dvogodišnji ciklus povećanja s ciljem kontrole inflacije. Moguće je da će razmisliti i o rezanju stopa već u avgustu ako se uslovi pogoršaju. Ovo očekivanje smanjenja kamatnih stopa dijelom je odgovorno za rast dionica ove godine, a niže kamatne stope na gotovinske račune mogle bi preliti kapital u dionice. Ipak, Federalne rezerve imaju osjetljiv zadatak: spustiti kamatne stope, ali istovremeno ne izazvati još veću paniku među investitorima.”

“Mekano slijetanje nije sigurna stvar, a ako do njega ne dođe, situacija bi mogla biti teža od očekivane,” kaže Stak, koji nije optimističan oko ostatka godine. “Mislim da na naplatu dolazi uljuljkanost i pretjerana samouvjerenost, što će izazvati dodatni pad, možda još i veći od onog što investitori misle.”

Hank Tucker, Forbes
Why Market Experts Think It’s Too Early To Buy Fallen Stocks
(Prevela: Nataša Belančić)