Ryanair, Wizz Air i SunExpress lete iz Sarajeva

EKONOMIJA Gana Forić 27. nov 2023. 19:02
featured image

27. nov 2023. 19:02

Ryanair, Wizz Air i SunExpress dobile su subvenciju Vlade Kantona Sarajevo.

Turistička zajednica Kantona Sarajevo objavila je rezultate Javnog poziva za subvencioniranje aviosaobraćaja na području Kantona Sarajevo (KS). S ciljem razvoja turizma, uspostavljanja novih destinacija i povećanja broja putnika Vlada KS objavila je da su Ryanair, Wizz Air i SunExpress ispunile uslove za finansijsku podršku za nove linije sa Međunarodnog aerodroma Sarajevo.

Ryanair.com

Na ovaj način Vlada KS pokušava stimulisati ekonomski rast Bosne i Hercegovine, privući veći broj turista, a i približiti Bosnu i Hercegovinu dijaspori, bh. građanima koji žive u inostranstvu.

“Velika prednost je što će istovremeno u Sarajevu biti Wizz Air i Ryanair, dvije kompanije koje se ‘tuku’ na raznoraznim tržištima npr: Ateni, Tirani, Bukureštu, Sofiji, Budimpešti, Beču, Milanu, Rimu itd., a gdje god se oni ‘tuku’ aerodomi imaju mnogo koristi, jer oni jako spuštaju cijene, pokreću linije i frekvencije. Sarajevo će prvi put imati dvije velike kompanije koje su rivali na taj način. Sarajevo je imalo letova Wizz Aira, nakon što je kompanija zatvorila bazu na tuzlanskom aerodromu, pa je Wizz Air nastavio iz Sarajeva letjeti za London i Abu Dhabi, ali ova kompanija nije ni blizu kao Ryanair, rekao je za N1 BiH ekspert za civilno vazduhoplovstvo Alen Šćuric.

Broj putnika trenutno u padu

Premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk nastoji kroz subvencije privući aviokompanije, koje će ponuditi nove destinacije.

“Moram pohvaliti izuzetno dobru saradnju Kantona Sarajevo i Aerodroma Sarajevo koji su uspjeli ono što neki drugi aerodromi, poput Tuzlanskog, nisu. Napravio se dobar model za relativno malo novca. Napraviti linije prema Zapadu je mnogo veći iskorak od baze Wizz Aira, pogotovo što su na Međunarodnom aerodromu Sarajevo sada dvije velike kompanije u igri”.

U poređenju sa prošlom godinom u istom periodu, Međunarodni aerodrom Sarajevo bilježi pad broja putnika, u prvih deset mjeseci ove godine iznosio 1,2 miliona. U istom periodu prošle godine taj broj bio 1,24 miliona.   

Izvor: Međunarodni aerodrom Sarajevo

Ryanair je daleko najveća kompanija u Evropi, on ima za 60 posto putnika više nego drugoplasirana Lufthansa i tri ili četiri puta je veći od Wizz Aira. I samim tim to je jedina kompanija u Evropi koja akumulira dodatne putnike. Kao primjer ima putnika sa zapada koji su apsolutno lojalni Ryanairu i koji kada gledaju gdje bi išli za vikend pogledaju gdje leti Ryanair i putuju upravo na te destinacije.
Alen Šćuric, ekspert za civilno vazduhoplovstvo

Šćuric smatra da je ovo ogroman finansijski benefit za Sarajevo, a navodi primjer Zadra koji ulaže oko 1,5 miliona eura za letove Ryanaira, a to se višestruko vrati gradu.