Negativna prognoza: Fitch snizio kreditni rejting Izraela

featured image

13. aug 2024. 16:36

Agencija za kreditni rejting ponovo daje Izraelu negativnu prognozu, što znači da je moguće dalje smanjenje rejtinga.

Agencija za kreditni rejting Fitch snizila je u ponedjeljak dugoročni rejting izraelskog emitenta u stranoj valuti (LTFC) na A, što je pad sa A+.

Agencija je još jednom dala zemlji negativnu prognozu, što znači da je moguće dalje smanjenje rejtinga.

Fitch svoju odluku pripisuje nastavku izraelskog rata u Gazi, u kojem je do sada ubijeno preko 39.000 Palestinaca.

“Smanjenje ocjene na ‘ A’ odražava utjecaj nastavka rata u Gazi, povećanih geopolitičkih rizika i vojnih operacija na više frontova”, rekao je Fitch, dodajući da predviđa budžetski deficit od 7,8 posto BDP-a u 2024. godini.

Demonstrators hold smoke flares during a protest against Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu's government and call for the release of hostages in Gaza, amid the Israel-Hamas war, in Tel Aviv, Israel, August 10, 2024. REUTERS/Ricardo Moraes

Fitch navodi porast regionalnih tenzija nakon smrtonosnog napada na okupiranoj Golanskoj visoravni Majdal Shams 27. jula, u kojem je ubijeno 12 djece, kao i izraelsko ubistvo glavnog komandanta Hezbollaha u Bejrutu i njegovo sumnjivo ubistvo vođe Hamasa Ismaila Haniyeha u Teheranu, koji doprinosi negativnim izgledima.

“Po našem mišljenju, sukob u Gazi mogao bi potrajati do 2025. godine i postoje rizici da se proširi na druge frontove. Osim ljudskih gubitaka, to bi moglo rezultirati značajnim dodatnim vojnim izdacima, uništavanjem infrastrukture i trajnijim oštećenjem ekonomskih aktivnosti i investicija, što bi dovelo do daljeg pogoršanja kreditne metrike Izraela”, dodaje se.

Agencija vjeruje da bi se budžetski deficit mogao smanjiti na 4,6 posto BDP-a 2025. godine zbog niže vojne potrošnje i rasta prihoda, ali bi se taj broj mogao povećati ako se rat nastavi.

Bez obzira na to, očekuje se da će Izrael trajno povećati vojnu potrošnju za 1,5 posto u poređenju sa predratnim nivoima, dodajući pritisak na budžetski deficit i nivo duga, piše MEE.

Israeli prime minister Benjamin Netanyahu and defense minister Yoav Gallant during a press conference in the Kirya military base in Tel Aviv , Israel , 28 October 2023. Pool via REUTERS

Raste izraelski dug

Očekuje se da će izraelski dug prema BDP-u porasti na 70 posto u 2024. i 72 posto u 2025, što bi premašilo vrhunac pandemije od 71 posto u 2020. Dug bi mogao ostati u “uzlaznom trendu” ako se vojna potrošnja poveća, i makroekonomske neizvjesnosti ostati.

Odgovarajući na Fitchovu odluku, ured premijera Benjamina Netanyahua je rekao: “Izraelska ekonomija je jaka i dobro funkcionira. Smanjenje rejtinga rezultat je toga što se Izrael morao nositi s ratom na više frontova koji joj je bio nametnut. Rejting će ponovo biti podignut kada pobijedimo – i pobijedićemo.”

Izraelski ministar finansija Bezalel Smotrič rekao je da je to ” prirodno ” usred rata u Gazi i insistirao na tome da je ekonomija zemlje jaka.

“Izrael je usred egzistencijalnog rata – najdužeg i najskupljeg u svojoj historiji”, rekao je on u izjavi. “Rat se vodi na nekoliko frontova i traje skoro godinu dana.”

Yali Rothenberg, glavni računovođa ministarstva finansija, rekao je da Izrael mora što prije formulirati državni budžet za 2025. kojim bi se obnovile fiskalne rezerve kroz postepeno smanjenje duga zemlje prema BDP-u.

Smotrich je rekao da će vlada “donijeti odgovoran [2025.] budžet koji će nastaviti da podržava sve potrebe rata uz održavanje fiskalnih okvira i promicanje rasta”.