Napetosti u Crvenom moru: Njemački hemijski sektor, najveći u Europi, počinje osjećati posljedice kašnjenja isporuka robe

EKONOMIJA Forbes Slovenija 22. jan 2024. 15:13 > 22. jan 2024. 15:14
featured image

22. jan 2024. 15:13 > 22. jan 2024. 15:14

Ključni uvoz roba iz Azije u Europu; od autodijelova i hardvera do hemikalija i igračaka, traje duže zbog napada Huta koji su prisilili pošiljatelje da preusmjeravaju brodove na dužu rutu oko Afrike, te tako izbjegnu plovidbu Crvenim morem i Sueskim kanalom.

Dok se njemačka industrija navikla na prekide opskrbe zbog pandemije i rata u Ukrajini, sada se suočava s novim problemima. Zbog problema s opskrbom zaustavljena je i Teslina proizvodnja u Njemačkoj.

Njemački hemijski sektor, koji je treća najveća industrija u zemlji s godišnjom prodajom od oko 260 milijardi eura, jako je ovisan o Aziji, odakle uvozi oko trećinu svog uvoza iz zemalja izvan Europe.

“Naš odjel za nabavu radi mnogo više kako bi dobio pošiljku”, rekla je za Reuters Martina Nighswonger , direktorica i vlasnica kompanije Gechem GmbH & Co KG , koja miješa i puni hemikalije za velike kupce.

Smanjena proizvodnja tableta za perilice posuđa

Zbog kašnjenja Gechem je smanjio proizvodnju tableta za perilicu posuđa i tableta za čišćenje toaleta, jer ne može dobiti dovoljno trinatrijevog citrata te sumporne i limunske kiseline.

Problemi bi se mogli nastaviti tokom cijele prve polovine ove godine.

Veliki proizvođač specijalnih hemikalija Evonik također je rekao da je pogođen “kratkoročnim promjenama rute i kašnjenjima”, dodajući da su neki brodovi morali promijeniti kurs čak tri puta u nekoliko dana.

Iz kompanije su istakli da pokušavaju ublažiti problem ranijim naručivanjem i prelaskom na zračni prijevoz, što se smatra privremenim rješenjem jer neke hemikalije nije dopušteno prevoziti zračnim putem.

Utjecaj rata u Gazi

Napade u Crvenom moru izvode pobunjenici Huti iz Jemena, koji podržavaju Palestinu u ratu između palestinskog pokreta Hamas i Izraela. Pobunjenici kažu da gađaju brodove koji su povezani sa Izraelom, i traže humanitarnu pomoć za Palestince. No, na meti su bili i brodovi koji nemaju direktne veze sa Izraelom.