MMF je upozorio na nizak rast i visoku zaduženost svjetske ekonomije

featured image

25. okt 2024. 15:19

U međuvremenu, javni dug će ove godine oboriti sve rekorde i porasti na 100 posto globalnog BDP-a do 2030. godine.

Izvršna direktorica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristalina Georgieva upozorila je na sastanku MMF-a i Svjetske banke u Vašingtonu da se svjetska ekonomija suočava sa dužim periodom niskog rasta i visoke zaduženosti. Ona je ohrabrila zemlje da uvedu odgovarajuće politike i pozvala na reforme koje će stimulisati rast.

Prije današnjeg vrhunca redovnih godišnjih sastanaka ministara finansija i guvernera banaka zemalja članica međunarodnih finansijskih institucija, Georgieva je novinarima dala pregled agende globalne ekonomske politike.

IMF Washington, U.S., REUTERS/Yuri Gripas

Loši srednjoročni izgledi

Kako je objasnila, globalna ekonomija je uspješno prebrodila šokove oporavka nakon pandemije Covid-19, inflacija je u padu i mnoge zemlje čekaju takozvano lagano oporavljanje nakon perioda povećanih kamatnih stopa.

Međutim, MMF predviđa samo 3,2% rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) za svjetsku ekonomiju ove godine, odnosno 3,1% sljedeće godine, što je najgora srednjoročna perspektiva u nekoliko decenija. U međuvremenu, javni dug će ove godine oboriti sve rekorde i porasti na 100 posto globalnog BDP-a do 2030. godine.

Šta će promijeniti svjetsku ekonomiju

Globalna ekonomija će biti transformisana vještačkom inteligencijom, zelenom tranzicijom i demografskim promjenama. Georgieva ohrabruje zemlje da implementiraju odgovarajuću monetarnu i fiskalnu politiku koja će uspostaviti tampon protiv budućih kriza. Ona je pozvala na reforme u korist rasta, a MMF će nastaviti da pomaže.

Danas se u Vašingtonu sastaju Međunarodni monetarni i finansijski komitet MMF-a i zajednički komitet za razvoj Svjetske banke i MMF-a, a juče je, u ime grupe G20, posvećenost potvrdio brazilski ministar finansija Fernando Hadad. Grupe najvećih svjetskih ekonomija na finansijsku stabilnost i klimatske mjere, s posebnim naglaskom na pomoć zemljama sa niskim prihodima koje su visoko zadužene.