Fed je iznenadio velikim rezom kamatnih stopa, Trump je već objavio da je skeptičan

EKONOMIJA Forbes Hrvatska 19. sep 2024. 12:56
featured image

19. sep 2024. 12:56

Bivši predsjednik Donald Trump kritizirao je stanje američke ekonomije u srijedu nakon što su Federalne rezerve  donijele odluku da smanjuju kamatne stope za pola postotnog boda.

Američka centralna banka (Fed) u srijedu je po prvi put u četiri godine smanjila referentnu kamatnu stopu po kojoj banke međusobno posuđuju novac preko noći.

Iako je smanjenje bilo očekivano, iznenadila je njegova brzina. Analitičari su predviđali smanjenje za četvrtinu postotnog boda, no Fed se zbog znakova smirivanja inflacije i slabljenja tržišta rada odlučio za smanjenje od pola postotnog boda.

Time se ključne kamatne stope smanjuju na između 4,75 i pet posto. Od prošle godine kretale su se između 5,25 i 5,5 posto.

“Odbor je uvjeren da se inflacija približava dva posto te procjenjuje da su rizici za postizanje ciljeva vezanih uz tržište rada i inflaciju približno uravnoteženi,” navedeno je u izjavi Feda nakon dvodnevnog zasjedanja.

Prvo smanjenje kamatnih stopa nakon početka pandemije koronavirusa dolazi nakon što su se pojavili prvi znakovi usporavanja na američkom tržištu rada.

“Pokušavamo ponovno uspostaviti stabilnost cijena bez bolnog povećanja nezaposlenosti. Mislim da današnje djelovanje možete shvatiti kao znak naše snažne posvećenosti postizanju tog cilja,” istaknuo je čelnik Feda Jerome Powell na konferenciji za novinare nakon odluke.

Image: 316123556, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: zixia / Alamy / Alamy / Profimedia

Američki mediji izvještavaju da, osim smanjenja tokom koronakrize, čija je svrha bila ublažiti šok, Fed nije smanjio kamatne stope za pola postotnog boda od 2008. godine. Tada je započela globalna financijska kriza.

Podsjetimo, i Upravno vijeće Evropske centralne banke (ECB) u četvrtak je odlučilo smanjiti kamatnu stopu na novčani depozit, odnosno stopu kojom usmjerava stajalište monetarne politike, za 25 baznih bodova, na 3,50 posto.

Trump skeptičan

Potez za koji je predsjednik Feda rekao da ima za cilj zadržati “dobro stanje” ekonomije nije impresionirao bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa koji se ponovno želi vidjeti u toj ulozi.

Tokom posjete baru u New Yorku Trump je kazao novinarima kako smanjenje kamatne stope “pokazuje da je ekonomija vrlo loša”, piše Forbes.

Iskoristio je priliku da podbode Powella rekavši kako toliko smanjenje kamate dolazi pod pretpostavkom da se Fed ne igra politike. Iako Fed donosi odluke neovisno o vladi. Upravo je Trump bio predsjednik koji je izabrao Powella da vodi središnju banku. Naglasio je i kako je snižavanje stopa za 50 baznih bodova “veliki rez”.

S druge strane, potpredsjednica Kamala Harris nazvala je tu odluku “dobrom vijesti za Amerikance”.

Trump je prije nekoliko mjeseci komentirao za Bloomberg da bi Fed mogao smanjiti stope prije izbora, iako znaju kako je to “nešto što ne bi trebali raditi”.

Međutim, prelazak na niže stope poklopio se sa smanjenjem inflacije i porastom nezaposlenosti. Fed obično povećava stope kada inflacija naraste. Ipak, smanjenje od 50 baznih bodova bilo na gornjoj granici konsenzusnih procjena.

Powell je rekao da su o odluci puno raspravljali, ali kako je, unatoč jednom glasu protiv, unutar Feda postojala “široka podrška” za smanjenje stopa za 50 baznih bodova.