EBRD pokreće novi fond za podršku Zapadnom Balkanu

EKONOMIJA Forbes Srbija 14. mar 2024. 11:00
featured image

14. mar 2024. 11:00

EBRD i zvanično pokreće ENEF II, investicioni fond za mala i srednja preduzeća na Zapadnom Balkanu, koji podržava i EU, sa kapitalom od 71 milion eura.

ENEF II će pružiti lokalnim kompanijama različite opcije finansiranja, od manjinskog investiranja u kapital i dokapitalizacije, preko hibridnih instrumenata duga i kapitala, do klasičnog kreditiranja, uz paralelnu sveobuhvatnu savjetodavnu podršku prije i nakon ulaganja.

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) najavila je da uz podršku i dodatno finansiranje EU pokreće „Enterprise Expansion Fund II“ (ENEF II), investicioni fond koji ima za cilj da podrži kompanije sa visokim razvojnim potencijalom, a koje posluju u regionu Zapadnog Balkana.

ENEF II je prikupio 57 miliona eura investicija od svojih inicijalnih investitora, među kojima su EBRD, EU, Cassa Depositi e Prestiti (CDP) i njemačka razvojna banka KfW.

Banca Intesa namjerava da uloži do 7 miliona eura u ENEF II, što predstavlja prvo ulaganje jednog privatnog investitora u fond, kažu u EBRD-u.

Evropska unija će takođe uložiti još 7 miliona eura, što će ukupnu vrijednost fonda i raspoloživi kapital za investiranje uvećati na 71 milion eura.

Fond ENEF II nudi vodećim malim i srednjim preduzećima na Zapadnom Balkanu niz finansijskih instrumenata, od manjinskog investiranja u kapital i dokapitalizacije, preko hibridnih instrumenata duga i kapitala, do klasičnog kreditiranja, i ima za cilj da finansira između 15 i 20 kompanija, sa pojedinačnim plasmanima u rasponu od 0,5 miliona eura do 8 miliona eura.

Pored obezbjeđivanja kapitala za ekspanziju i rast, ENEF II svoje investicije dopunjuje sveobuhvatnim savjetodavnim uslugama kako prije, tako i nakon ulaganja, osnažujući preduzeća vještinama i alatima koji su im neophodni za izgradnju otpornih i uspješnih poslovnih sistema.

Fond također ima za cilj da podrži posvećenost kompanija održivom razvoju tako što će ih putem svojih instrumenata podrške motivisati da se usklade sa najboljim praksama u oblasti zaštite životne sredine, društvene odgovornosti i savjesnog korporativnog upravljanja (ESG), stoji u saopštenju EBRD-a.

ENEF II je novi investicioni fond koji je osnovan uz podršku EU, nadovezujući se na uspjeh prethodnog fonda ENEF.

EBRD je u funkciji glavnog savjetnika fonda, odgovoran za njegovo upravljanje. Posvećen malim i srednjim preduzećima na Zapadnom Balkanu, ENEF II već investira u lokalne kompanije.