BP i UAE obustavljaju kupovinu vlasničkog udjela u vodećem izraelskom proizvođaču prirodnog gasa; Veliki zapadni brendovi imaju gubitke na Bliskom istoku

featured image

14. mar 2024. 10:11

Britanska naftna kompanija i naftna kompanija u vlasništvu Ujedinjenih Arapskih Emirata odložili su pregovore o kupovini 50% udjela u vodećem izraelskom proizvođaču prirodnog gasa, ocijenivši da je posao od 2 milijarde dolara previše rizičan dok rat u Gazi bjesni.

NewMed Energy je u srijedu saopćio da su se sve tri kompanije složile da “obustave razgovore” o sporazumu “zbog neizvjesnosti koju stvara vanjsko okruženje”.

BP ( BP ) i državna naftna kompanija Abu Dhabija Adnoc su “ponovo naglasili … interesovanje za predloženu transakciju”, dodaje se u saopštenju, bez detalja o uslovima pod kojima bi se pregovori mogli nastaviti.

“Ne može biti sigurnosti da će razgovori biti nastavljeni ili da će dogovor biti postignut u budućnosti, kao ni u pogledu uslova sporazuma koji bi trebao biti postignut”, rekao je NewMed Energy.

BP je odbio da komentariše detalje osim što je potvrdio sadržaj izjave NewMed-a. Adnoc je također odbio dati komentar. Akcije NewMed Energy-a pale su za čak 7% u Tel Avivu.

Pixaby

Veliki brendovi bojkotovani zbog rata u Gazi

Ovo je dokaz koliko rat u Gazi utiče na poslovanje kompanija na Bliskom istoku. Nekoliko zapadnih brendova, uključujući Starbucks , McDonald's , KFC i Pizza Hut , suočili su se s bojkotima u regiji od strane kupaca koji ih doživljavaju kao podršku ili veze s izraelskim ratom u Gazi.

BP je prije nešto manje od godinu dana najavio predloženo ulaganje u NewMed Energy kao dio plana za formiranje zajedničkog ulaganja s Adnoc-om za ekploataciju prirodnog plina u “područjima od zajedničkog interesa”, uključujući i istočni Mediteran.

Predložena transakcija je naširoko viđena kao dokaz produbljivanja finansijskih veza između Izraela i UAE nakon normalizacije diplomatskih odnosa 2020. Ali rat je zategao te veze, a UAE su više puta pozivali na “trenutni prekid vatre” u Gazi.

U danima neposredno nakon napada Hamasa na Izrael 7. oktobra, koji su pokrenuli rat, izvršni direktor BP-a rekao je investitorima da je kompanija ostala “optimistična” u pogledu izgleda za NewMed dogovor, navodi Reuters.

Pixaby

BP i Adnoc su trebali kupiti 50% NewMed Energy-a kupovinom dionica kompanije kojima se javno trguje, plus dio udjela u vlasništvu Deleka, izraelskog energetskog konglomerata.

NewMed posjeduje 45,34% rezervoara Leviathan, najvećeg rezervoara plina na Mediteranu i lokacije jednog od najvećih svjetskih otkrića podvodnog gasa. Chevron ima 39,66% udjela u rezervoaru.

Odvojeno, BP je bila jedna od šest kompanija kojima je izraelsko ministarstvo energetike u oktobru dodijelilo dozvole za istraživanje prirodnog gasa u Mediteranu.

Britanska naftna kompanija i Adnoc nastavljaju zajedno raditi na drugim projektima. Prošlog mjeseca su najavili zajedničko ulaganje za razvoj resursa prirodnog gasa u Egiptu, javlja CNN.