Forbes: Dodajte BiH na kartu vinske regije
Evo još jedne vinske zemlje koju možete dodati na svoju listu – Bosna i Hercegovina. Iako uzgajaju vinsko grožđe i prave vino više od 2.000 godina, to je još uvijek relativno nepoznata vinska regija osim ako niste putovali na Balkan.
Bosna i Hercegovina je jedna od 10 zemalja koje čine Balkan, a bila je dio Jugoslavije prije njenog raspada početkom 1990-ih. Okružena Hrvatskom, Srbijom i Crnom Gorom, Bosna i Hercegovina je dom za oko 30 komercijalnih vinarija, ali mnogi lokalni stanovnici takođe uzgajaju grožđe u svom dvorištu i prave domaće vino.
Nedavno sam imao priliku da obiđem Balkan i svratim do vinarije Domano na degustaciju. Ovdje sam upoznala vinarku Josipu Andrijanić koja je rekla da joj je strast proizvodnja mirnih i pjenušavih vina od rodnog grožđa zilavka.
„Ako brzo kažeš Žilavka, zvuči kao „Ona te voli“, rekla je Josipa dok mi je spretno točila blijedo zlatno vino u čašu.
Iako je Josipa rođena u Bosni i Hercegovini, završila je obuku vinarstva na fakultetu u Hrvatskoj, a zatim je 5 godina radila u različitim vinarijama širom svijeta, uključujući boravak u dolini Napa, Sonomi, Australiji i Novom Zelandu i Austriji, prije dolaska kući radi u vinariji Domano.
„Žilavka je najpoznatije bijelo grožđe naše zemlje, uz dva crvena grožđa ‘blatinu’ i ‘trnjak'”, rekla je ona. “Međutim, Žilavka je ta za koju vjerujem da ima najviše mogućnosti za izvoz, a sada je u trendu zbog svog svježeg, oštrog stila.”
O vinskom grožđu Žilavka
Uprkos svom egzotičnom nazivu, bijelo grožđe Žilavka zapravo znači ‘žilav’, jer mora da gurne svoje korjenje kroz kamenito tlo da bi preživjelo – objasnila je Josipa.
Glavne arome Žilavke su jabuka, začinsko bilje, citrusi i nagovještaj slanosti, a sve to obavijeno oko ljupke kiselosti koja vina koja nastaju čini vrlo svježim i ugodnim za piće.
Glavna prednost Zilavke je što se može napraviti u različitim stilovima. Josipa je sipala uzorke iz tri različite boce. (Cijene boca su preračunate iz bosansko-hercegovačkih maraka u dolare.)
1) Domano žilavka 2023. (9 dolara) – fermentisano u nehrđajućem čeliku kako bi se dobilo svježe voćno vino s notama jabuke, bijele breskve i kore mandarine na nepcu. Zaista divan i osvježavajući.
2) Domano Žilavka Selection 2022 (11 USD) – fermentisano u hrastu kako bi se stvorio složeniji, kremasti stil sa notama zlatne jabuke, slame i riječnog kamena. Lako se može upariti sa pečenom piletinom, teletinom ili vegetarijanskim tepsijama.
3) Domano Žilavka Sparkling Brut (17 USD) – fermentirano drugi put u boci kako bi se stvorilo pjenušavo vino sa zelenom jabukom, limunom i tostom, zajedno sa malim mjehurićima i hrskavim završetkom. Odležano 3 godine u boci. Domano je prva vinarija u zemlji koja pravi pjenušavu žilavku.
Neki proizvođači u Hercegovini proizvode žilavku i kao narandžasto vino, gdje je dozvoljeno da fermentira na kožici grožđa. Ovo ne samo da rezultira prelijepom blijedo narandžastom bojom, već dodaje više začinskih nota i citrusa.
U Hercegovini (većina vinarija je u ovom području zemlje), vino se često poslužuju uz domaće sireve, kruh i pršut . Josipa je iznijela pladanj od sva tri da proba s vinima, te objasnila da je hranu također proizvela vinarija Domano.
Josipa je točila i uzorke crnih vina. Jedna je bila Blatina iz 2020, koja je svijetle crvene boje, slična pinotu crnom. Odležavao je u hrastu i imao je note aleve paprike, sušenih bobica i gljiva.
Treća nacionalna sorta, Trnjak, stvara vrlo tamna crvena vina s notama crne trešnje, zemlje i začina, te masivnim taninima – kao cabernet. “Kad kažeš Trnjak, zvuči kao ‘Train Wreck'”, našalila se Josipa. Bila je u pravu, a to je i odličan način da zapamtite kako se izgovara ime grožđa.
Posjeta vinariji Domano
Vinarija Domano nalazi se 30 minuta južno od grada Mostara, odnosno dva sata vožnje preko granice iz Dubrovnika, Hrvatska. Nalazi se u brdovitom ruralnom području prepunom vinograda i šarmantnih sela.
Vinarija je napravljena od lokalnog sivog i bijelog kamena, s vanjskim dvorištem. Imaju 10 zaposlenih, prave oko 300.000 boca vina godišnje, ugošćuju mnoge događaje i imaju vinoteku u kojoj možete kupiti sva njihova vina, kao i lokalni sir i pršut koji prave. Tu se nalazi i najveća vinska bačva u zemlji, koju posjetitelji mogu vidjeti kada obilaze podrume.
Vinarija Domano dio je Hercegovačke vinske rute , a može se rezervirati i putem interneta, ali pozdravlja i posjetitelje koji samo svrate.
Dobar način da posjetite regiju je da odete u Mostar ili Sarajevo i unajmite ličnog vozača. U Mostaru koji je pod zaštitom UNESCO-a nalazi se mnoštvo hotela i restorana sa čuvenim mostom iz 16. stoljeća.
Ostala sjajna mjesta za posjetiti koja se nalaze u blizini vinarije Domano uključuju vodopad Kravica koji oduzima dah sa svojim višestrukim kaskadama (pogledajte sliku), gdje možete plivati i piknik, kao i Blagaj , koji su osnovali derviši prije pet stoljeća, a koji se nalazi u podnožju rijeke koja teče iz mračne pećine u planini.
Šta je sljedeće za vinarije Bosne i Hercegovine?
Na pitanje o budućnosti vinarija i regije, Josipa je bila prilično pozitivna.
“Ovdje postoji mnogo entuzijazma i ponosa među vinarijama,” rekla je. „A sada pokušavamo da smislimo kako da kažemo ostatku svijeta o našem specijalnom grožđu i odredimo kako da izvezemo više vina.”
Dobra vijest je da bosanskohercegovačka vina počinju da dobijaju sve više pažnje. Flaše žilavke sada se služe u modernim restoranima u Austriji, a mnoge vinarije, uključujući i Domano, osvojile su brojne domaće i međunarodne nagrade. Zaista, Domano je osvojio dvije Decanterove platinaste medalje 2017. za najbolje bijelo i crno vino srednje i istočne Evrope – njihovu Žilavku 2016. i Blatinu 2015.
Originalna priča objavljena na Forbes, autorice Liz Thach.