Trump ponovo postavlja slike generirane umjetnom inteligencijom tvrdeći da ima podršku fanova Taylor Swift

Aktuelnosti Forbes 19. aug 2024. 12:17
featured image

19. aug 2024. 12:17

Bivši predsjednik SA-a Donald Trump u nedjelju je podijelio slike generirane umjetnom inteligencijom na svojoj platformi Truth Social, sugerirajući da njegova kampanja dobiva podršku fanovaa Taylor Swift, zajedno s nizom drugih objava u kojima se napada potpredsjednica Kamala Harris i implicira da je ona komunistkinja.

objavi na svojoj platformi Truth Social, bivši predsjednik podijelio je snimke ekrana parova desničarskih X naloga na kojima se vidi više fotografija žena koje su generirane umjetnom inteligencijom koje nose košulje sa sloganom “Swifties For Trump” pomiješane s jednom stvarnom slikom žene koja nosi sličnu košulju.

Republican presidential nominee and former U.S. President Donald Trump looks to supporters holding signs during a campaign rally in Wilkes-Barre, Pennsylvania, U.S. August 17, 2024. REUTERS/Jeenah Moon

U postu, koji je uključivao i poster Swift u odjeći ujaka Sema generiran umjetnom inteligencijom koji poziva njene fanove da glasaju za Trumpa, bivši predsjednik je napisao “Prihvatam”.

Nekoliko sati kasnije, Trump je dodatno potaknuo ideju da dobije podršku obožavatelja Swift tako što je podijelio video- snimak žene koja govori o “Swifties… koji se budi” nakon terorističke zavjere koja je dovela do otkazivanja njenih koncerata u Austriji.

Tokom vikenda, bivši predsjednik je također dijelio postove i na Truth Social i X u kojima se sugerira da je Harris komunistkinja, uključujući naslovnu stranicu New York Posta ismijavajući potpredsjednicu i njenu ekonomsku platformu kao “kamunizam”.

Dan ranije, bivši predsjednik je na X podijelio sliku generisanu umjetnom inteligencijom koja prikazuje potpredsjednicu kako se obraća gomili u Čikagu – mjestu održavanja Demokratske nacionalne konvencije – sa simbolom srpa i čekića koji se pojavljuje u pozadini.

Swiftjoš nije javno podržala nijednog kandidata, ali je podržala predsjednika Joea Bidena 2020. Ranije ovog mjeseca, fotografija podijeljena na njenom Instagram računu nakratko je pokrenula spekulacije da će ona podržati Harris — a neki obožavatelji sugerirali su da prikazuje siluetu potpredsjednce.

Međutim, ovo je razotkriveno , jer je žena na fotografiji bila jedna od pratećih plesačica pop zvijezde koja se vraćala sa bine. Neki od Swiftovih obožavatelja su se već udružili kako bi formirali grupu pod nazivom “Swifties for Kamala”—koja je prikupila više od 40.000 pratilaca na Instagramu i 60.000 na X.

Fans make their way towards Wembley Stadium for a Taylor Swift concert, following the cancellation of three Taylor Swift concerts in Vienna because of a planned attack, in London, Britain, August 15, 2024. REUTERS/Toby Melville

Pjevačica je 2019. godine bila kritična prema Trampu i njegovom predsednikovanju i rekla: „Mi smo demokratija – barem bi trebalo da budemo – u kojoj vam je dozvoljeno da se ne slažete i da raspravljate. Zaista mislim da on misli da je ovo autokratija.”

U junu, prije nego što je Biden ispao iz utrke, Trump je navodno ismijao Swift na privatnom sastanku s republikancima u Predstavničkom domu. Trump je navodno rekao: “Zašto bi ona podržala ovo?” iako Swift nije podržala Bidenovu kampanju za reizbor.

Bivši predsjednik je ranije opisao Swift kao “neobično lijepu”, ali ju je nazvao “liberalkom” koja “vjerovatno ne voli Trumpa”, što je odlomak iz knjige urednika Variety Ramina Setoodeha o Trumpovom reality TV programu “Šegrt”. Tramp je u februaru pozvao pjevačicu da ne podržava Bidena i tvrdio da predsjednik „nije uradio ništa za Taylor i nikada neće“, dok je on potpisao zakon koji je Swift donio „toliko novca“. Trump je mislio na svoje potpisivanje Zakona o modernizaciji muzike – ažuriranja zakona o autorskim pravima koja uzima u obzir striming.

Na šta treba paziti

Prema CNN-u, postoje spekulacije oko nastupa Swift ili Beyonce na Nacionalnoj konvenciji Demokratske stranke u Čikagu ove sedmice – iako još nema potvrde da se to dogodilo.

Tekst objavljen na Forbes, autora Siladitya Ray