Trump nije potrošio ni cent na sopstvenu kampanju 2024. godine

Aktuelnosti Forbes 25. okt 2024. 09:42
featured image

25. okt 2024. 09:42

Kampanja i politički odbori predsjedničkog kandidata i milijardera Donalda Trampa (Donald Trump) platili su njegovim kompanijama milione za avio-prevoz, smještaj, ketering i druge usluge.

Prošlo je više od 30 godina otkako je Tramp Šatl propao, ali Donald Tramp je našao način da lako zarađuje od avijacije.

Kampanja bivšeg predsjednika i politički odbori koji podržavaju Trampovu kandidaturu isplatili su njegovim kompanijama 7,1 milion dolara do kraja septembra, pokazuju podaci Savezne izborne komisije. Većina tih uplata, 5,9 miliona dolara, odnosi se na korišćenje Trampovog Boinga 757 iz 1991. godine.

Dobar dio tog novca vjerovatno je potekao od poreskih obveznika. Tajna služba, koja mora da putuje sa bivšim predsjednikom i aktuelnim predsjedničkim kandidatom, platila je Trampovoj kampanji 1,6 miliona dolara za avio-prevoz do 30. septembra.

Kampanja, zauzvrat, plaća Trampovoj organizaciji za korišćenje aviona. Očekuje se da će taj iznos porasti: agencija duguje kompaniji Donald J. Tramp za predsjednika 2024, još 2,9 miliona dolara, prema izvještaju o kampanji koji je podnijet u nedjelju Saveznoj izbornoj komisiji. Trampova kampanja takođe plaća njegovoj kompaniji za korišćenje aviona.

Republican presidential nominee and former U.S. President Donald Trump attends a campaign event sponsored by conservative group Turning Point Action, in Las Vegas, Nevada, U.S. October 24, 2024. REUTERS/Ronda Churchill

Mar-a-Lago, Trampov privatni klub i rezidencija u Palm Biču na Floridi, bio je njegov drugi najveći izvor prihoda, donoseći 907.000 dolara. Više od 40 odsto tog iznosa isplatio je Trump Save America Joint Fundraising Committee u jednom danu u februaru za iznajmljivanje kluba i ketering. Trampov golf klub u Bedminsteru, u Nju Džersiju, gdje boravi tokom ljeta, dobio je 106.000 dolara.

Sveukupno, 16 preduzeća u vlasništvu bivšeg predsjednika dobilo je novac od njegovih političkih odbora. Taj novac iskorišćen je za usluge koje uključuju i smještaj, hranu, prevoz na kopnu i parkiranje.

Većina uplata – 144 od 183 transakcije, ukupno 5,5 miliona dolara – potekla je iz Trampove kampanje. Njegov politički akcioni komitet (PAC), Save America, obezbijedio je još 377.000 dolara. Tri zajednička fonda za prikupljanje sredstava, koja koriste njegovoj kampanji, njegovom PAC-u i nekim drugim grupama, odgovorna su za ostatak.

Naravno, tih 7,1 milion dolara ne uključuje 60 miliona dolara koje je Tramp preusmjerio iz svog PAC-a za pokrivanje troškova advokata. Svakako, pomaže da se smanje njegove obaveze.

„Tramp se bori jer voli ljude i želi da učini Ameriku velikom“

U izjavi, Kerolajn Levit (Karoline Leavitt), sekretarka za medije kampanje, nije se osvrnula na Trampove uplate njegovim kompanijama. Umjesto toga, iznijela je poluistine i slogane.

„Predsjednik Tramp se povukao iz svoje višemilijarderske imperije nekretnina. To je učinio kako bi se kandidovao i odrekao se svoje državne plate. Postao je prvi predsjednik koji je zaista izgubio neto vrijednost dok je bio u Bijeloj kući“, rekla je Levit.

„Za razliku od većine političara, predsjednik Tramp nije ušao u politiku radi profita. On se bori jer voli ljude ove zemlje i želi da ponovo učini Ameriku velikom.”

Tramp, naravno, nije zaista povukao sebe iz svojih poslova dok je bio na funkciji. Umjesto toga, svoja sredstva stavio je u opozivi fond čiji je jedini korisnik bio on sam. Iako se odrekao plate, godišnja plata od 400.000 dolara bila je sitnica u poređenju sa iznosom državnog novca koji je preusmjerio u svoje kompanije. I dok je njegova neto vrijednost pala dok je bio na funkciji, to je više rezultat njegovih investicionih odluka nego bilo kakve žrtve u korist nacije. Osim toga, uspio je da politički kapital pretvori u mnogo veći podsticaj Bijele kuće zahvaljujući većinskom udjelu u Truth Social.

Zach Everson, Forbes

Trump Hasn’t Spent A Dime Of His Own Money On His 2024 Campaign