‘Potpuna propast’: UN tvrdi da će ekonomiji Gaze trebati 350 godina da se vrati na nivo prije rata

featured image

24. okt 2024. 14:38

Izvještaj kaže da su “intenzivne vojne operacije u Gazi dovele do humanitarne, ekološke i socijalne katastrofe bez presedana”.

Ekonomija Gaze je ostavljena u “potpunoj ruševini” zbog jednogodišnjeg rata između Izraela i Hamasa , a trebalo bi 350 godina da se vrati na nivo prije sukoba, upozorile su Ujedinjene nacije.

U izvještaju o ekonomskim troškovima rata Odjel za za trgovinu i razvoj (Unctad) naveo je da su borbe od 7. oktobra prošle godine uništile ostatke privrede i infrastrukture Gaze.

U izvještaju, predstavljenom prošlomjesečnoj generalnoj skupštini UN-a, navodi se da je privredna aktivnost širom Gaze – koja je prije rata bila slaba – zaustavljena, osim minimalnih humanitarnih zdravstvenih i prehrambenih usluga koje se pružaju u uslovima ozbiljne nestašice vode, goriva i struje i značajna ograničenja pristupa.

Palestinians inspect the site of an Israeli strike on a school sheltering displaced people, amid the Israel-Hamas conflict, in Nuseirat in the central Gaza Strip October 24, 2024. REUTERS/Khamis Al-Rifi

Katastrofa u brojkama

Proizvodnja u građevinarstvu smanjena je za 96%, u poljoprivredi za 93%, u proizvodnji za 92%, a u sektoru usluga za 76%. U međuvremenu, nezaposlenost je dostigla 81,7 posto u prvom tromjesečju 2024., stopa za koju su UN rekli da će se vjerovatno pogoršati ili potrajati sve dok se vojna operacija nastavi.

“Intenzivne vojne operacije u Gazi rezultirale su humanitarnom, ekološkom i socijalnom katastrofom bez presedana i pomaknule Gazu od razvoja do potpune propasti”, navodi se u izvještaju.

„Dalekosežne posljedice će se zadržati godinama koje dolaze, a možda će trebati decenije da se Gaza vrati u status quo ante.

“Kada se postigne prekid vatre, povratak na trend rasta 2007-2022 značio bi da će Gazi biti potrebno 350 godina samo da se BDP vrati na nivo 2022.”

Palestinians gather to buy bread from a bakery, amid the Israel-Hamas conflict, in Deir Al-Balah in the central Gaza Strip October 24, 2024. REUTERS/Ramadan Abed

izvještaju se navodi da je proteklih 12 mjeseci vojne akcije uslijedilo nakon perioda između 2007. i 2022. godine kada je ekonomija Gaze bila ozbiljno pogođena restrikcijama koje je Izrael nametnuo na kretanje robe i ljudi, piše Guardian.

UN su saopštile da je gubitak prihoda uzrokovan restrikcijama i vojnim operacijama “zapanjujući”.

“Prema detaljnim procjenama opisanim u ovom izvještaju, u odsustvu tih ograničenja, do kraja 2023. procjenjuje se da bi bruto domaći proizvod (BDP) Gaze u prosjeku bio 77,6% veći od stvarnog nivoa.

“Ovo implicira konzervativno procijenjeni kumulativni gubitak od 35,8 milijardi dolara neostvarenog potencijala BDP-a u periodu 2007-2023 – što je ekvivalentno 17 puta većem od BDP-a Gaze u 2023.”