Iznenađujuća revolucija: Može li BiH postati regionalni tehnološki centar?

featured image

24. okt 2024. 13:27

Bosna i Hercegovina postaje neočekivani igrač na evropskoj tehnološkoj sceni, prelazeći iz zemlje koja se oporavlja od ratnih posljedica u novo, dinamično startup središte. Ovaj uspon, iako još uvijek u ranim fazama, privlači pažnju investitora i poduzetnika koji traže alternativne i neiskorištene prilike na evropskom tržištu, koje je sve više zasićeno u tradicionalnim tehnološkim hubovima.

Postepeni porast startup aktivnosti

Iako BiH još uvijek ne raspolaže velikim fondovima rizičnog kapitala kao razvijenija tehnološka tržišta, vidljivi su znaci porasta startup aktivnosti. Pojava fondova poput BH TechLaba, te mreža investitora kao što su Vrbas Capital i BH Business Angel Network (BHBAN), ukazuju na sazrijevanje ekosistema. Ovi faktori doprinose polaganom, ali stabilnom rastu scene rizičnog kapitala u zemlji.

Ključni sektori koji pokreću rast

Različiti sektori startup ekosistema BiH izdvajaju se zbog svog potencijala i rasta:

  • Fitness Tech: Startupi poput Rolla, sa sjedištem u Mostaru, ističu se u ovom sektoru. Ovaj startup je 2023. godine osigurao investiciju od 6,3 miliona eura, što ukazuje na prepoznavanje tržišnog potencijala i povjerenje investitora.
  • Health Tech: Neybox Digital, sa svojim wellness aplikacijama poput Pillow i Today, pokazuje inovativne mogućnosti u oblasti digitalnog zdravlja i tehnologije za mentalno blagostanje.
  • Mobilnost: Beebee, osnovan 2020. godine, prednjači u ekološkom prevozu sa dijeljenjem električnih skutera, što ga čini pionirskim projektom u području zelene mobilnosti u BiH.
Pixabay

Vlada i međunarodna podrška

Jedan od ključnih pokretača razvoja startup ekosistema u BiH je podrška lokalnih vlasti i međunarodnih programa:

  • BH TechLab, koji je pokrenuo BH Telekom krajem 2022. godine, označava namjeru države da aktivno podrži inovacije i lokalne startupove.
  • Švicarski preduzetnički program i EBRD Star Venture pružaju dodatnu podršku, nudeći ključnu ekspertizu i mentorstvo kako bi pomogli startupovima da prerastu lokalne okvire i razviju se na globalnom nivou.

Univerzitetski programi i obrazovni resursi

Obrazovne institucije također igraju ključnu ulogu u razvoju startup kulture. Internacionalni Burč Univerzitet (IBU), kao i drugi univerziteti u zemlji, sve više ulažu u programe koji podstiču poduzetništvo i tehnološke inovacije među studentima, čime stvaraju novu generaciju tehnoloških lidera.

Iako BiH još uvijek prolazi kroz fazu ranog razvoja startup ekosistema, potencijal koji se ogleda kroz rastuće sektore poput fitnessa, digitalnog zdravlja i mobilnosti, u kombinaciji sa sve većom podrškom vlade i međunarodnih aktera, ukazuje na svijetlu budućnost. Bosna i Hercegovina možda nije bila prva asocijacija na tehnološku revoluciju, ali njen put od ratom razorenog društva do tehnološkog inovatora predstavlja iznenađujuću i obećavajuću priču.

Bosna i Hercegovina se brzo pozicionira kao perspektivni tehnološki centar, nudeći jedinstvene prednosti koje je čine konkurentnom u odnosu na etablirane centre poput Londona ili Berlina. Iako BiH još nije globalni lider u tehnološkim inovacijama, specifične prednosti i nedovoljno iskorišteni potencijali čine ovu zemlju atraktivnom za startupove i investitore.

Pixabay

Jedinstvene prednosti BiH u odnosu na uspostavljena tehnološka središta:

  1. Isplativ talenat: BiH nudi visokokvalitetnu radnu snagu po konkurentnim cijenama. Mnogi mladi inženjeri, IT stručnjaci i programeri u zemlji imaju obrazovanje i vještine u skladu sa svjetskim standardima, ali po znatno nižim troškovima nego u većim evropskim centrima.
  2. Manje konkurencije: Za razliku od Londona ili Berlina, gdje postoji zasićenje tržišta i startupovi se bore za pažnju investitora, BiH startupima omogućava da se lakše istaknu. Sa manjim brojem takmičara, inovativni startupovi imaju veću šansu za vidljivost i brži rast.
  3. Neiskorištena tržišta: BiH predstavlja ulaz u širu regiju Balkana, koja je još uvijek relativno nedovoljno pokrivena velikim tehnološkim inovacijama. Brzorastuća tržišta u jugoistočnoj Evropi pružaju prilike za startupe da se šire bez pritiska globalnih konkurenata.
  4. Kulturni most: Zbog svoje geografske i kulturne pozicije između zapadne Evrope i tržišta u razvoju u istočnoj Evropi, BiH pruža stratešku prednost startupima koji žele da posluju na oba tržišta. Ta pozicija omogućava startupovima da lakše premoste jaz između razvijenih i tržišta u razvoju.

Značajni startupi i uspješne priče iz BiH

BiH je već proizvela nekoliko startupa koji pokazuju ogroman potencijal:

DostignućaSektorKompanija
6,3 miliona eura početnog finansiranjaFitness TechRolla
Ekspanzija širom BalkanaE-commerceeKupi
Uspješne wellness aplikacijeHealth TechNeybox Digital
Prvi lokalni EV punjačCleantechE387
Inovacija u gaming industrijiGamingGotiva Games
AI rješenja za korisničku podrškuSaaSSympoQ
Bioinformatičko rješenje za forenzikuBioinformaticsRuya Genomics

Evolucija IT sektora u BiH

BiH je ranije bila poznata po snažnom outsourcing sektoru, gdje su lokalni inženjeri i IT stručnjaci pružali usluge velikim međunarodnim kompanijama. Međutim, ovaj trend se sada mijenja ka razvoju domaćih tehnoloških proizvoda. Mnoge uslužne IT kompanije počinju stvarati sopstvene proizvode, a prema podacima švicarskog Entrepreneurship Programa, 2022. godine identificirano je osam spin-off projekata koji su proizašli iz tih kompanija.

Ovaj prelaz ka stvaranju proizvoda umjesto isključivo pružanja usluga mogao bi otvoriti put za novi talas inovativnih startupa, što bi dodatno ojačalo ekosistem.

Zvijezde u usponu: Potencijalni jednorozi

Nekoliko startupa u BiH pokazuje potencijal za značajan rast i može postati „jednorog“ (kompanija vrijedna više od milijardu dolara):

  • Rolla: Sa značajnim finansiranjem, ovaj startup je pozicioniran da revolucionira industriju fitness tehnologije.
  • E387: Ovaj startup fokusiran na infrastrukturu za punjenje električnih vozila prati globalne trendove u oblasti čiste energije.
  • Gotiva Games: Razvija inovativne proizvode u industriji video igara, posebno u oblasti ekonomije kreatora.
  • Ruya Genomics: Pionirski bioinformatički startup sa sjedištem u Dubaiju, ali s korijenima u BiH, koji donosi rješenja za forenzičke analize.

Bosna i Hercegovina, iako još uvijek u ranoj fazi razvoja svog startup ekosistema, nudi značajne prednosti u odnosu na etablirana tehnološka čvorišta. Konkurentne cijene rada, neiskorištena tržišta i sve veći broj uspješnih tehnoloških kompanija čine BiH privlačnom destinacijom za poduzetnike i investitore. Uz rastuću podršku lokalnih i međunarodnih organizacija, BiH ima potencijal da se transformiše u važno tehnološko čvorište jugoistočne Evrope.

Pixabay

Izazovi bosanskohercegovačkog startup ekosistema

  1. Ograničene mogućnosti finansiranja:
    • Uprkos rastućim inicijativama poput BH TechLaba i novih investitorskih mreža (BHBAN, Vrbas Capital), dostupni izvori finansiranja su još uvijek ograničeni u poređenju sa većim i razvijenijim ekosistemima u Evropi.
  2. Odliv mozgova:
    • BiH se suočava sa stalnim izazovom emigracije. Visokokvalifikovani tehnički kadar napušta zemlju zbog boljih prilika u inostranstvu, što značajno umanjuje lokalne kapacitete za inovacije i preduzetništvo.
  3. Složena politička struktura:
    • Fragmentirana politička struktura sa dvama entitetima i različitim kantonima stvara birokratske prepreke, otežavajući osnivačima vođenje poslovanja kroz složen pravni i regulativni okvir.
  4. Ograničena podrška za startapove u fazi rasta:
    • Iako postoje programi podrške za startapove u ranoj fazi, nedostaje podrška za kompanije u fazi rasta, što može ograničiti razvoj kompanija koje su uspješno prošle početnu fazu.
  5. Ekonomske i regionalne nejednakosti:
    • Prilike za poduzetništvo i tehnološki razvoj su koncentrisane u većim gradovima poput Sarajeva, Mostara i Banja Luke, dok su ruralna područja znatno manje uključena u razvoj ekosistema.
  6. Rodna nejednakost:
    • Postoji značajan rodni jaz u zaposlenosti i preduzetničkoj uključenosti, s niskim procentom žena u radnoj snazi, što potencijalno ograničava raznolikost i inovativnost unutar startupa.

Tekst objavljen na Maddyness.