Ukrajina dobija četiri sistema za protivzračnu odbranu iz Njemačke, šta to znači za odnose snaga?

Aktuelnosti Forbes 23. okt 2024. 11:43
featured image

23. okt 2024. 11:43

Kada je riječ o ukrajinskoj protuzračnoj obrani, mnogo pažnje posvećuje se sustavima dugog dometa poput MIM-104 Patriota, ali Ukrajina također treba protuzračnu obranu na taktičkoj razini – ruska vojska sve više koristi projektile s navođenjem i dronove za napad na ukrajinske položaje na fronti. Zato Njemačka Ukrajini šalje četiri sustava za protuzračnu obranu Skynex, piše za Forbes Vikram Mittal, profesor s američkog West Pointa.

Ranije ove godine isporučena su prva dva sustava, a datum isporuke za druga dva još uvijek se ne zna. Sustavi Skynex osnažit će ukrajinske kapacitete za taktičku protuzračnu obranu i odigrati ključnu ulogu u zaštiti jedinica na fronti.

EPN/Newscom / Newscom / Profimedia

Podružnica Rheinmetalla Orelikon razvila je sustav za protuzračnu obranu Skynex kao naprednu, modularnu platformu protuzračne obrane kratkog dometa (SHORAD) za obranu od prijetnji iz zraka s malih udaljenosti: dronova, helikoptera i projektila s navođenjem. Sustav integrira radar X-TAR3D, jedinicu sa senzorima i četiri 35-milimetarske strojnice, koje sve kontrolira sustav za upravljanje SkyMaster. Te komponente mogu se koristiti u statičnom formatu ili postaviti na kamione za mobilnost. Radar X-TAR3D zajedno sa senzorima detektira i klasificira nadolazeće mete u dometu od 25 do 30 kilometara. Kada se meta približi na pet kilometara udaljenosti, sustav aktivira oružje koje ispaljuje 33-milimetarsko streljivo programirano da eksplodira u blizini mete. Što se tiče prijetnji na nešto većim udaljenostima, sustav se može osloniti na druge mjere poput projektila IRIS-T, koje je Njemačka također isporučila Ukrajini.

Sustav za protuzračnu obranu srednjeg dometa IRIS-T / FOTO: EyePress News / Shutterstock Editorial / Profimedia

Češći napadi na fronti

Očekuje se kako će u nastavku rata Rusija povećati precizne udare na ukrajinske položaje na fronti. Iako je artiljerija najvažniji element ratovanja, Rusija se sve više oslanja na napade preciznim projektilima iz nekoliko sustava koje imaju na raspolaganju, uključujući moderni Tornado-G i stariji BM-21 Grad. Rusija također sve više koristi svoje malene, precizne dronove poput Lanceta, a želi i iskoristiti zračne jedinice – pogotovo helikoptere – protiv ukrajinskih položaja koje ne štiti SHORAD.

Sustavi Skynex bit će iznimno korisni na fronti dugoj preko tisuću kilometara, gdje se intenzivne borbe odvijaju oko HarkivaČasiv Jara i Svatova. Duljina fronte prisilila je Ukrajinu da odabere koje jedinice će dobiti ove sustave protuzračne obrane kratkog dometa, što znači da će dodatni sustavi omogućiti zaštitu više jedinica.

Mnogo više od obične SHORAD platforme

Rheinmetall je Skynex dizajnirao da se jednostavno može integrirati s drugim senzorima i platformama za protuzračnu obranu. Ova značajka za Ukrajinu je iznimno korisna zbog dinamične prirode sukoba i činjenice da Rusi konstantno prilagođavaju svoje oružje kako bi bilo otporno na protuzračnu obranu. Nadalje, Ukrajini to omogućava da iskoristi svoju sve snažniju obrambenu industriju koja je napravila ogromne iskorake u vojnoj tehnologiji. Otvorena arhitektura olakšava brzu inkorporaciju tih inovacija i omogućuje integraciju novih senzora, radara, sustava za pronalazak meta, projektila ili sustava za borbu protiv dronova.

Uz to, ona Skynexu omogućava inkorporiranje i elektronskog ratovanja za uspješniju neutralizaciju meta. Rusi su već ranije uspješno inkorporirali sustave za elektronsko ratovanje u vlastite SHORAD sustave. Ukrajinska industrijska baza širi svoje kapacitete za tu vrstu ratovanja, a ti novi sustavi mogu se integrirati u Skynexovu platformu. Kombinacija elektronskog ratovanja i 35-milimetarskih strojnica rezultira otpornim sustavom koji može uspješno odbiti širok spektar prijetnji.

Ključan trenutak rata

Odluka Njemačke da Ukrajini pošalje ove sustave donesena je u iznimno važnom trenutku. Rusija pojačava svoje napade dronovima i koristi sve sofisticiraniju tehnologiju, što znači da Ukrajini trebaju fleksibilni, napredni obrambeni sustavi koji će zaštititi trupe na fronti.

Skynex ne samo da nudi zaštitu protiv dronova, projektila i helikoptera, već i omogućuje Ukrajini da vlastite tehnološke inovacije integrira u sustav i tako osigura da će on ostati efikasan i kada se uvjeti u ovom iznimno dinamičnom sukobu još jednom promijene, zaključuje Mittal.

Autor originalnog članka: Vikram Mittal, suradnik Forbesa
(Prevela: Nataša Belančić)