Ovo su najplaćeniji igrači NBA lige, među prvih deset i jedan igrač iz regiona

LISTE Forbes 21. okt 2024. 16:11
featured image

21. okt 2024. 16:11

LeBron James je nesumnjivo najistaknutiji aktivni NBA igrač i najplaćeniji već 11 godina zaredom. Ove sezone zaradio je ukupno 128,7 miliona dolara, uključujući 48,7 miliona dolara plate za sezonu 2024-25 i još 80 miliona dolara van terena, od odobrenja i drugih poslovnih poduhvata. Jamesova poslovna imperija se širi izvan košarke, uključujući partnerstva s brendovima kao što su DraftKings, Fanatics, i Hennessy, te investicije u PGA Tour Enterprises.

Uprkos svojim godinama, James i dalje dominira NBA terenom, dok se nastavlja prilagođavati svojoj bogatoj karijeri koja ga je već učinila prvim aktivnim NBA milijarderom prema Forbesu 2022. godine. Jamesov uticaj ne staje samo na parketu, jer njegova medijska kompanija Uninterrupted nastavlja stvarati dokumentarne serije i druge sadržaje.

Uz to, NBA tržište igrača i dalje raste nevjerovatnom brzinom. Stephen Curry je drugi najplaćeniji igrač s 105,8 miliona dolara ukupne zarade, a Kevin Durant treći s 99,9 miliona dolara. Rastući prihodi lige omogućavaju da sve više igrača postigne ogromne zarade, i na terenu i van njega.

Jamesova priča, zajedno sa zaradama ostalih igrača, ilustrira kako su NBA plate i prihodi van terena dostigli nove visine zahvaljujući rastućim prihodima lige, većim ugovorima o medijskim pravima i rastućem interesu za sport u cijelom svijetu.

Ovaj tekst pruža detaljan uvid u vrtoglave zarade NBA igrača, koje su rezultat sve većih prihoda NBA lige, posebno od medijskih prava i drugih poslovnih ugovora. Prihod lige dostigao je oko 13 milijardi dolara prošle sezone, a kolektivni ugovor igrača osigurava da oni dobijaju otprilike 50% tih prihoda. Ovaj rast omogućava generalnim menadžerima da troše više na igrače, što rezultira rekordnim platama.

Na vrhu liste najplaćenijih igrača u sezoni 2023-24. su legende poput LeBrona Jamesa, koji sa 39 godina zarađuje ukupno 128,7 miliona dolara (48,7 miliona na terenu i 80 miliona van njega), i Stephena Curryja, čija plata na terenu iznosi 55,8 miliona dolara. Ovi igrači, zajedno sa drugim superzvijezdama poput Kevina Duranta i Giannisa Antetokounmpoa, ostvaruju dodatne zarade kroz sponzorstva i investicije van terena.

Jedan od ključnih faktora za povećanje plata su novi medijski ugovori, uključujući nedavno potpisani ugovor o pravima za emitovanje u vrednosti od 76 milijardi dolara, što dodatno podiže gornju granicu plata. Očekuje se da će igrači poput Curryja i Jaysona Tatuma oboriti nove rekorde u narednim godinama, sa zaradama koje će premašiti 60 miliona dolara po sezoni.

Uz ogromne zarade na terenu, mnogi od ovih igrača uspješno investiraju u razne projekte i poslovne poduhvate, kao što su LeBronova medijska produkcija i Steph Curryjev brend “Curry Brand”.

Najbolje plaćeni NBA igrači za 2024. godinu, prema ukupnoj zaradi na terenu i van njega, su:

  1. LeBron James – 128,7 miliona dolara
    • Tim: Los Angeles Lakers
    • Na terenu: 48,7 miliona dolara
    • Van terena: 80 miliona dolara

LeBron James je imao izuzetno dinamičnu 2024. godinu, kako na terenu, tako i van njega. Nakon što je u julu potpisao dvogodišnji ugovor sa Los Angeles Lakersima vrijedan 104 miliona dolara, sprema se da postane prvi NBA igrač u istoriji koji će igrati zajedno sa svojim sinom, Bronnyjem Jamesom, kada Bronny debitira kao novajlija za Lakerse. Ovo je ogroman trenutak ne samo za Jamesovu porodicu, već i za NBA, jer nijedan igrač ranije nije imao priliku dijeliti teren sa svojim djetetom.

Na terenu, LeBron je u martu postao prvi igrač koji je postigao 40.000 poena u svojoj karijeri, čime je još jednom učvrstio svoj status jednog od najvećih košarkaša svih vremena. Takođe je u julu nosio zastavu tima SAD na ceremoniji otvaranja Olimpijskih igara u Parizu, što je bila velika čast za njega.

Van terena, LeBron nastavlja da proširuje svoj poslovni imperij. Kao prvi aktivni NBA igrač koji je postao milijarder, proširio je svoja partnerstva sa kompanijama kao što su DraftKings, Fanatics i Hennessy. Njegova investicija u PGA Tour Enterprises, novu komercijalnu granu profesionalnog golfa, dodaje još jednu dimenziju njegovim poslovnim interesima. Njegova medijska kompanija Uninterrupted producirala je dokumentarne serije za Vice TV i Netflix, dok je njegov talk show The Shop postao samostalni biznis.

LeBron je lansirao i liniju za njegu muškaraca u Walmartu, a u martu je predstavio novi podcast pod nazivom Mind the Game. Iako je podcast naišao na pozitivan prijem, njegova deveta epizoda je postala posljednja nakon što je ko-voditelj JJ Redick postao trener Lakersa u junu.

Sposobnost da balansira uspjehe na terenu i van njega čini ga ne samo košarkaškom legendom, već i ikonom u poslovnom svijetu.

Oct 18, 2024; San Francisco, California, USA; Los Angeles Lakers forward LeBron James (23) holds onto the ball next to forward Rui Hachimura (28) during a timeout against the Golden State Warriors in the fourth quarter at the Chase Center. Mandatory Credit: Cary Edmondson-Imagn Images
  1. Stephen Curry – 105,8 miliona dolara
    • Tim: Golden State Warriors
    • Na terenu: 55,8 miliona dolara
    • Van terena: 50 miliona dolara

Stephen Curry je 2024. godine doživio značajne promjene kako u svojoj košarkaškoj karijeri, tako i u privatnom životu. U augustu je potpisao jednogodišnji produžetak ugovora sa Golden State Warriorsima, što znači da će ostati u timu do sezone 2026-27. Međutim, za prvi put u svojoj karijeri, moraće da vodi Golden State bez svog dugogodišnjeg saigrača i “Splash Brothera” Klaya Thompsona, koji je napustio tim i pridružio se Dallas Mavericksima putem “sign-and-trade” ugovora. Curry je u julu priznao da mu je teško da prihvati tu novu realnost, jer nikada nije zamišljao da će igrati bez Thompsona u istom timu.

Pored izazova na terenu, Curry je imao vrlo aktivnu godinu van košarke. Glumio je i producirao humorističku seriju Mr. Throwback za Peacock, dok je dodatno proširio svoje poslovne aktivnosti ulaganjem u dvije kompanije za proizvodnju pića: Nirvana Water Sciences i PLEZi Nutrition, brend dječijih pića čiji je suosnivač bivša prva dama SAD-a, Michelle Obama.

Njegov brend Curry Brand, pod okriljem Under Armoura, takođe je doživio ekspanziju. Potpisao je svoj prvi univerzitetski ugovor sa MiLaysiom Fulwiley, košarkašicom Univerziteta Južne Karoline, kao i prvi međunarodni ugovor sa japanskim košarkašem Keiseijem Tominagom. Pored toga, plejmejker Sacramento Kingsa, De'Aaron Fox, postao je prvi NBA igrač koji je potpisao ugovor sa Curryjevim brendom u oktobru.

Oct 15, 2024; Las Vegas, Nevada, USA; Golden State Warriors guard Stephen Curry (30) gestures at halftime against the Los Angeles Lakers at T-Mobile Arena. Mandatory Credit: Candice Ward-Imagn Images
  1. Kevin Durant – 99,9 miliona dolara
    • Tim: Phoenix Suns
    • Na terenu: 49,9 miliona dolara
    • Van terena: 50 miliona dolara

Kevin Durant je 2024. godine na pragu još jednog monumentalnog dostignuća u svojoj karijeri. Sa zaradom od 99,9 miliona dolara, samo 100.000 dolara dijeli ga od ulaska u prestižni krug sportista sa devetocifrenim godišnjim prihodom. Do sada je samo 17 aktivnih sportista iz bilo kog sporta postiglo tu prekretnicu u jednoj godini. Durant bi sljedeće sezone, posljednje u svom ugovoru sa Phoenix Sunsima, trebalo da dobije povišicu od 3,4 miliona dolara, što će ga čvrsto postaviti među najbolje plaćene sportiste svih vremena.

Durantov uspjeh se ne ogleda samo na terenu, već i van njega. Ovog ljeta postao je prvi muški košarkaš koji je osvojio svoju četvrtu zlatnu olimpijsku medalju, postigavši i rekord u broju poena za američki tim na Olimpijskim igrama, sa 518 poena. Prije odlaska u Pariz, Durant je proširio svoj poslovni portfelj potpisivanjem ugovora o sponzorstvu sa Prime, brendom sportskih napitaka, čime je dodatno obogatio svoju listu partnerstava koja uključuju Nike, FanDuel i 2K.

Van košarke, Durant je proširio svoje poslovno carstvo kupovinom udjela u fudbalskom klubu Paris Saint-Germain iz Ligue 1. Njegova porodična kancelarija, 35V, investirala je u brend sportske odjeće Homage, pokazujući Durantovu sve veću prisutnost u svijetu biznisa.

Oct 11, 2024; Phoenix, Arizona, USA; Phoenix Suns forward Kevin Durant (35) shoots against the Detroit Pistons during the second half at Footprint Center. Mandatory Credit: Joe Camporeale-Imagn Images
  1. Giannis Antetokounmpo – 93,8 miliona dolara
    • Tim: Milwaukee Bucks
    • Na terenu: 48,8 miliona dolara
    • Van terena: 45 miliona dolara

Giannis Antetokounmpo je 2024. godine dodatno proširio svoju prisutnost van terena, pokrenuvši produkcijsku kompaniju pod nazivom Improbable Media. Njegov prvi veliki projekat bio je dokumentarac “Giannis: The Marvelous Journey”, koji je premijerno prikazan na Amazon Prime Video već sljedećeg mjeseca, u februaru. Dokumentarac prati njegovu inspirativnu priču, od teških početaka do statusa globalne košarkaške zvijezde.

Antetokounmpo nije stao na tome. Njegova produkcijska kuća već ima nekoliko projekata u pripremi, uključujući seriju digitalnih dnevnika koje vodi Jalen Milroe, kvoterbek Univerziteta Alabama, i koji su objavljeni na Instagramu. Još jedan ambiciozan projekt koji se priprema je film o pljački, inspirisan stilom filma “Ocean's Eleven,” a koji će se odvijati u Grčkoj. Snimanje ovog filma bi trebalo da počne ove godine, čime Giannis ulazi u svijet filmske produkcije sa velikim projektima na horizontu.

Uz sve to, Antetokounmpo je i dalje aktivan na međunarodnoj sceni, predstavljajući Grčku kao nosilac zastave na ceremoniji otvaranja Olimpijskih igara u Parizu 2024. Njegova reputacija “Grčkog čudaka” nastavlja da raste, ne samo kao košarkaša, već i kao globalnog ambasadora sporta i kulture.

Oct 14, 2024; Milwaukee, Wisconsin, USA; Milwaukee Bucks forward Giannis Antetokounmpo (34) looks for a shot against Chicago Bulls forward Adama Sanogo (21) in the third quarter at Fiserv Forum. Mandatory Credit: Benny Sieu-Imagn Images
  1. Damian Lillard – 64,8 miliona dolara
    • Tim: Milwaukee Bucks
    • Na terenu: 48,8 miliona dolara
    • Van terena: 16 miliona dolara

Damian Lillard je nakon razočaravajućeg završetka prve sezone sa Milwaukee Bucksima, kada su eliminisani u prvom kolu doigravanja u maju, krenuo na posao posvećen fizičkoj pripremi. Lillard se u međusezoni posvetio intenzivnom treningu sa istaknutim ultramaratoncem, pokazujući svoju predanost kondiciji i napredovanju u svojoj igri. Uprkos prelasku u Milwaukee, Lillard je zadržao čvrste veze sa Portlandom, gdje je proveo 11 sezona igrajući za Trail Blazerse.

Lillard je u vlasništvu Toyotinog zastupstva u blizini Portlanda, a njegovo ime ostaje povezano s gradom i kroz njegov doprinos sportu. U januaru je postao prvi sportista koji je dobio teren nazvan po njemu u sjevernoameričkom sjedištu Adidasa, potvrđujući njegovu dugogodišnju saradnju s ovim brendom.

Oct 14, 2024; Milwaukee, Wisconsin, USA; Milwaukee Bucks guard Damian Lillard (0) passes the ball away from Chicago Bulls forward Kenneth Lofton Jr (34) in the third quarter at Fiserv Forum. Mandatory Credit: Benny Sieu-Imagn Images
  1. Joel Embiid – 61,4 miliona dolara
    • Tim: Philadelphia 76ers
    • Na terenu: 51,4 miliona dolara
    • Van terena: 10 miliona dolara

Joel Embiid, superzvijezda Philadelphia 76ersa, potpisao je u septembru trogodišnje produženje ugovora vrijedno 192,9 miliona dolara, čime je obezbijedio svoj ostanak u klubu do sezone 2028-29. Nakon što su povrede i umor negativno uticali na njegov učinak u prethodnim postsezonama, Embiid je ove godine posvetio pažnju svojoj fizičkoj spremi.

Embiid je takođe izjavio da je spremniji da sluša preporuke trenerskog osoblja o potencijalnom smanjenju minuta u regularnoj sezoni kako bi ostao svjež za završnicu.

Pored toga, Embiid je proširio svoje poslovne poduhvate potpisivanjem novog ugovora sa Skechersom, gdje će lansirati svoju liniju patika, što dodatno učvršćuje njegov status i van terena kao jednog od vodećih NBA igrača.

Sep 30, 2024; Camden, NJ, USA; Philadelphia 76ers center Joel Embiid (21) poses for a photo on media day at the Philadelphia 76ers Training Complex. Mandatory Credit: Bill Streicher-Imagn Images
  1. Jimmy Butler – 58,8 miliona dolara
    • Tim: Miami Heat
    • Na terenu: 48,8 miliona dolara
    • Van terena: 10 miliona dolara

Jimmy Butler, zvijezda Miami Heata, osnovao je brend kafe BigFace 2021. godine, nakon što je postao poznat po prodaji šoljica kafe za 20 dolara svojim kolegama NBA igračima tokom boravka u balonu lige tokom pandemije Covid-19. Ono što je započelo kao improvizovani poduhvat sada se razvilo u ozbiljan posao, sa prvom stalnom prodavnicom brenda koja se otvara u Majamiju.

Međutim, Butlerova budućnost u timu Heat je postala nešto neizvjesnija. Nakon pet sezona sa ekipom, on ima opciju igrača za sljedeću sezonu, što znači da bi mogao izabrati da postane slobodan agent 2025. godine, čime bi potencijalno otvorio vrata za novi angažman ili nastavak saradnje sa Miami Heatom.

Oct 16, 2024; Miami, Florida, USA; Miami Heat forward Jimmy Butler (22) brings the ball up the court as Atlanta Hawks guard Vit Krejci (27) defends in the first half at Kaseya Center. Mandatory Credit: Jim Rassol-Imagn Images
  1. Devin Booker – 58,2 miliona dolara
    • Tim: Phoenix Suns
    • Na terenu: 49,2 miliona dolara
    • Van terena: 9 miliona dolara

Devin Booker, koji ovog mjeseca slavi 28. rođendan, postigao je značajan uspjeh u svojoj karijeri sa svojom prvom prepoznatljivom Nike patikom. Ove patike su stekle pozitivne kritike čak i prije zvaničnog debija prošle sezone, što ukazuje na veliki interes i očekivanja vezana za njegov brend.

Kako bi dodatno promovisao svoj novi model, Booker je poklonio specijalno izdanje patika svakom članu košarkaške reprezentacije države Michigan i stručnom štabu tokom nedavne predsezonske utakmice protiv Detroit Pistonsa. Ovaj gest pokazuje njegovu povezanost sa Michiganu, gdje je odrastao, a posebno vezu sa trenerom Spartansa, Tomom Izzom, koju je održavao još otkako je pohađao Univerzitet Kentucky.

Oct 17, 2024; Phoenix, Arizona, USA; Phoenix Suns guard Devin Booker (1) dribbles against the Los Angeles Lakers during the first half at Footprint Center. Mandatory Credit: Joe Camporeale-Imagn Images
  1. Luka Dončić – 58 miliona dolara
    • Tim: Dallas Mavericks
    • Na terenu: 43 miliona dolara
    • Van terena: 15 miliona dolara

Luka Dončić, koji se nedavno pojavio u finalu NBA lige, postao je najmlađi igrač na košarkaškoj rang listi i jedan od samo pet sportista starosti 25 godina i manje koji su se u maju našli na Forbsovoj listi najplaćenijih sportista na svijetu. Ovaj uspjeh djelimično je rezultat njegovog sve većeg broja sponzora, koji su uključivali i Gatorade, koji se pridružio njegovom portfoliju u aprilu. Osim toga, Dončić sarađuje sa renomiranim brendovima kao što su Jordan Brand, Nerf, i Slovenačka turistička zajednica. Njegov uspjeh na terenu, zajedno sa poslovnim poduhvatima van terena, doprinose njegovoj popularnosti i finansijskoj uspješnosti.

Oct 10, 2024; Dallas, Texas, USA; Dallas Mavericks guard Luka Doncic reacts on the bench during the first half against the Utah Jazz at American Airlines Center. Mandatory Credit: Kevin Jairaj-Imagn Images
  1. Bradley Beal – 57,7 miliona dolara
  • Tim: Phoenix Suns
  • Na terenu: 50,2 miliona dolara
  • Van terena: 7,5 miliona dolara

Bradley Beal, zajedno sa Kevinom Durantom i Devinom Bookerom, čini trio u Phoenix Sunsima koji se nalazi među prvih 10 najplaćenijih NBA igrača. Osim njih, Milwaukee Bucks je jedini drugi tim koji ima dva igrača na toj listi, a to su Giannis Antetokounmpo i Damian Lillard.

Kako Beal ulazi u svoju drugu sezonu u Phoenixu, istakao je da ga novi trener Mike Budenholzer ohrabruje da igra agresivnije. Iako je predsezona tek počela, raniji rezultati su pokazali da Beal više liči na igrača koji je prethodno bio izabran u tri All-Star tima sa Washington Wizardsima, nego na verziju koja je prošle sezone bila pogođena povredama. Ova promjena u igri može značajno doprinijeti učinku Sunsa u nadolazećoj sezoni.

Oct 17, 2024; Phoenix, Arizona, USA; Phoenix Suns guard Bradley Beal (3) looks on against the Los Angeles Lakers during the first half at Footprint Center. Mandatory Credit: Joe Camporeale-Imagn Images

Tekst objavljen na Forbes