Ko su najplaćeniji fudbaleri svijeta 2024.

LISTE Forbes 18. okt 2024. 11:09
featured image

18. okt 2024. 11:09

Godinu nakon što su klubovi iz Saudijske Pro lige uložili otprilike milijardu dolara u fudbalske transfere, tržište je doživjelo značajno hlađenje. Dok su prošle godine Saudijci izazvali globalni talas pažnje nevjerovatnom potrošnjom, ovo ljeto su uložili znatno skromniji iznos – 524 miliona dolara, prema podacima Transfermarkta. S obzirom na pad cijena nafte i fokus države na megaprojekte, njen državni investicioni fond, vrijedan 925 milijardi dolara, suočen je s finansijskim izazovima.

Iako je talas velikih transfera usporio, Saudijska Pro liga i dalje privlači superzvijezde. Četiri igrača iz ove lige sada se svrstavaju među 10 najplaćenijih fudbalera na svijetu, računajući i njihove plate i zaradu van terena, dok je engleska Premier liga na toj listi zastupljena s tri igrača, a španska La Liga sa dva. Lionel Messi, koji sada igra u američkoj Major League Soccer ligi, zauzima drugo mjesto po zaradi, ali je još uvijek iza svog dugogodišnjeg rivala Cristiana Ronalda, koji je otvorio vrata Saudijskim klubovima dolaskom u Al Nassr početkom 2023. godine.

Cristiano Ronaldo, šesti put na vrhu liste najplaćenijih fudbalera u posljednjoj deceniji, predviđeno je da će ove sezone zaraditi nevjerovatnih 220 miliona dolara samo na terenu. Ukupna njegova zarada, uključujući vanterenske aktivnosti poput sponzorstava, iznosi 285 miliona dolara, čime obara prethodne rekorde. Samo bokser Floyd Mayweather je zaradio više u jednoj godini dok je još bio aktivan sportista, prema podacima Forbesa.

Pad transferne aktivnosti Saudijske Pro lige imao je uticaj na globalno fudbalsko tržište, naročito na englesku Premier ligu, gdje je zabilježen pad transferne potrošnje na 2,5 milijardi dolara, nakon rekordnih 3 milijarde prošle godine. Njemačka Bundesliga i francuska Ligue 1 također su zabilježile sličan pad. Nedostatak velikih transfera ograničio je rast zarada najplaćenijih fudbalera, iako se očekuje da će 10 najbolje plaćenih fudbalera ove sezone zajedno zaraditi rekordnih 983 miliona dolara, što je samo 2% više nego prošle godine.

Uprkos smanjenju transferne aktivnosti, neki novi ugovori mogli bi promijeniti situaciju. Erling Haaland, trenutno šesti najplaćeniji fudbaler, privlači interesovanje velikih evropskih klubova, dok su budućnosti njegovog saigrača Kevina De Bruynea i Mohameda Salaha pod znakom pitanja. Salah, osmi na listi najplaćenijih sa 53 miliona dolara, mogao bi napustiti Liverpool narednog ljeta, a Saudijska Pro liga mogla bi biti njegova sljedeća destinacija.

#1. 285 miliona dolara

Cristiano Ronaldo

Starost: 39 | Klub: Al Nassr | Nacionalnost: Portugal 

Cristiano Ronaldo nije samo jedan od najboljih fudbalera svih vremena, već je i prava globalna ikona, a njegov uticaj nadmašuje sportske terene. Sa više od 900 miliona pratilaca na društvenim mrežama — na Instagramu, Facebooku i X-u (bivšem Twitteru) — Ronaldo je najpraćeniji sportista na planeti. Njegova popularnost nedavno je dodatno porasla pokretanjem YouTube kanala „UR Cristiano” u avgustu, koji je oborio rekorde postavši najbrži kanal u istoriji platforme koji je dostigao milion pretplatnika, i to za samo 90 minuta.

Od tada, Ronaldov YouTube kanal sakupio je skoro 65 miliona pretplatnika i više od 544 miliona pregleda sa samo 59 videa, čime je dodatno učvrstio svoju digitalnu dominaciju. Ovaj uspjeh nije iznenađujući, s obzirom na njegovu globalnu popularnost i sposobnost da privuče pažnju publike širom svijeta.

Ronaldo također održava dugogodišnja partnerstva sa brendovima poput Nike-a, Herbalife-a i Whoop-a, u kojima ima i vlasnički udio. Osim toga, on je razvio svoj lični brend kroz različite poslovne poduhvate, uključujući CR liniju hotela, mirisa i donjeg rublja. Ovi poslovi će mu sigurno omogućiti uspješan prelazak u poslovni svijet nakon što odluči završiti svoju fudbalsku karijeru.

Njegov trenutni ugovor s klubom iz Saudijske Pro lige, Al Nassrom, završava se nakon ove sezone, kada bi mogao preusmjeriti svoju pažnju na vanterenske poslovne projekte, koji su već izuzetno uspješni. Ronaldo je dokazao da je mnogo više od fudbalera, te da je njegova prisutnost u globalnom biznisu i medijima jednako impresivna kao i na fudbalskom terenu.

Soccer Football – UEFA Nations League – Group A1 – Scotland v Portugal – Hampden Park, Glasgow, Scotland, Britain – October 15, 2024 Portugal's Cristiano Ronaldo reacts Action Images via Reuters/Lee Smith

#2. 135 miliona dolara

Lionel Messi

Starost: 37 | Klub: Inter Miami | Nacionalnost: Argentina 

Lionel Messi je nastavio da briljira i nakon što je doveo Argentinu do osvajanja Copa Americe, što mu je bila druga titula u karijeri. Ovaj uspjeh pratio je njegov nevjerovatan doprinos u timu Inter Miami, franšizi sa sjedištem u Južnoj Floridi, koja se našla u poziciji da osvoji svoj prvi šampionat. Inter Miami je sakupio 71 poen u MLS ligi s jednim mečom do kraja regularne sezone, stavljajući ih na čelo uoči početka doigravanja 23. oktobra.

Iako ishod sezone još nije poznat, Messi će gotovo sigurno ostati ključna figura u Majamiju. Pod ugovorom je do 2025. godine s opcijom produženja do 2026., a vlasnik Intera Miamija, Jorge Mas, izjavio je kako je “veoma siguran” da će Messi ostati dio tima i u budućnosti.

Van terena, Messi se može pohvaliti impresivnim poslovnim carstvom. On je ostvario partnerstva sa gigantima poput Adidasa, Apple TV-a i Konamija, dok na Instagramu ima preko 500 miliona pratilaca. Nedavno je pokrenuo i vlastitu produkcijsku kompaniju pod nazivom 525 Rosario, inspirisanu njegovim rodnim gradom u Argentini i adresom njegove porodične kuće. Ova nova kompanija mogla bi biti platforma za nove projekte i kreativne poduhvate, čime Messi širi svoj uticaj daleko izvan fudbalskog terena.

Njegova neosporna veličina i dalje se potvrđuje kako na terenu, tako i u svijetu biznisa, što ga čini jednim od najuticajnijih sportista u istoriji.

Soccer Football – World Cup – South American Qualifiers – Argentina v Bolivia – Estadio Mas Monumental, Buenos Aires, Argentina – October 15, 2024 Argentina's Lionel Messi celebrates scoring their first goal REUTERS/Matias Baglietto

#3. 110 miliona dolara

Neymar

Starost: 32 | Klub: Al Hilal | Nacionalnost: Brazil 

Neymarov boravak u Saudijskoj Arabiji nije tekao kako je planirano, jer je brazilska superzvijezda odigrala samo pet utakmica za Al Hilal prije nego što je u oktobru prošle godine pretrpio ozbiljnu povredu, pokidavši prednji ukršteni ligament (ACL). Povreda je zaustavila njegovu prvu sezonu u Saudijskoj Pro ligi, a Neymar se od tada vratio treninzima, pokušavajući da se oporavi i donese odluku o svojoj budućnosti. S obzirom na to da sada ima 32 godine, brazilski napadač mora odlučiti da li će ostati na Bliskom istoku ili tražiti nove izazove.

Neymarov ugovor sa Al Hilal-om traje do kraja sezone 2024-2025, a osim velikih finansijskih beneficija, uključuje luksuzne pogodnosti poput pristupa privatnom avionu, flote luksuznih automobila, vile za njegovo osoblje i prava da živi sa svojom djevojkom, što inače ne bi bilo moguće zbog islamskih zakona. Iako njegov mandat u Saudijskoj Arabiji nije protekao onako kako je očekivano, Neymar i dalje ostaje jedan od najprepoznatljivijih sportista na svijetu.

Osim svojih aktivnosti na terenu, Neymar ima snažnu poziciju kao marketinška zvijezda. Sa 225 miliona pratilaca na Instagramu, brazilska zvijezda povezuje sponzore s masovnom publikom, uključujući dugogodišnje partnere kao što su Puma i Blaze Casino, ali i novije saradnje, poput one sa saudijskim proizvođačem parfema Ibrahimom Al-Qurashijem. Dok se Neymarova fudbalska karijera suočava s neizvjesnostima, njegova pozicija u svijetu brendova i sponzorstava ostaje stabilna, što mu omogućava sigurnu budućnost i nakon fudbalskog terena.

Tennis – 6 Kings Slam – Riyadh, Saudi Arabia – October 16, 2024 Al Hilal's Neymar with Spain's Carlos Alcaraz after he won his quarter final match against Denmark's Holger Rune REUTERS/Hamad I Mohammed

#4. 104 miliona dolara

Karim Benzema

Starost: 36 | Klub: Al Ittihad | Nacionalnost: Francuska

Karim Benzema se suočio s izazovnom prvom sezonom u Al Ittihadu, budući da su povrede ograničile njegovu minutažu na samo 21 meč, a bivši osvajač Zlatne lopte postigao je devet golova, što je bio njegov najniži učinak od sezone 2009-10. Ipak, 36-godišnji napadač se uspješno oporavio i ove sezone pokazuje da još uvijek ima sjajan golgeterski instinkt, postigavši sedam golova u šest mečeva, dok njegov tim bilježi pet pobjeda.

Al Ittihad je prošle sezone završio na petom mjestu u Saudijskoj Pro ligi, što je ispod očekivanja kluba i navijača. Međutim, Benzema je optimističan u pogledu sezone 2024-25, posebno nakon što je klub doveo novog trenera, iskusnog Francuza Laurenta Blanca. Benzema je o njemu govorio s poštovanjem, ističući njegove trenerske vještine i bliskost s igračima: “On je neko ko poznaje fudbal, ko je veoma blizak sa svojim igračima, i s kim možete da razmenjujete ideje,” rekao je za Eurosport.

Uz ponovno otkrivenu formu i podršku novog trenera, Benzema vjeruje da će Al Ittihad biti u boljoj poziciji da se takmiči za titulu ove sezone, a on lično da nastavi dominaciju na terenu.

Soccer Football – Saudi Pro League – Al Hilal v Al Ittihad – Prince Faisal Bin Fahd Stadium, Riyadh, Saudi Arabia – September 21, 2024 Al Ittihad's Karim Benzema reacts REUTERS/Stringer

#5. 90 miliona dolara

Kylian Mbappé

Starost: 25 | Klub: Real Madrid | Nacionalnost: Francuska

Nakon godina spekulacija, Kylian Mbappé je konačno ostvario svoj san i pridružio se Real Madridu ovog ljeta. Na konferenciji za novinare u julu, Mbappé je izrazio svoju radost što se njegov san iz djetinjstva ostvario, rekavši: “Želim da uživam u svakoj sekundi ovoga sa svojom porodicom jer je to za mene dan koji ću pamtiti do kraja života.” Na stadionu Santiago Bernabéu okupilo se skoro 80.000 fanova kako bi pozdravili svog novog heroja, što je bio znak koliko su i klub i navijači čekali na njegov dolazak.

Ipak, Mbappéov prelazak iz Pari Sen Žermena (PSG) nije prošao bez kontroverzi. Francuska zvijezda vodi sudski spor sa svojim bivšim klubom u vezi s oko 60 miliona dolara neisplaćenih plata. Iako je odlazak Mbappéa bio veliki trenutak za njega, PSG i francuska Liga 1 osjetili su posljedice. Njegov transfer je negativno uticao na popularnost i komercijalnu moć lige, koja se bori da dosegne ciljanu godišnju zaradu od 1,1 milijarde dolara od medijskih prava. Umjesto toga, liga će prikupiti nešto više od 700 miliona dolara iz domaćih i međunarodnih prava, što je znatno manje od očekivanog, prema francuskom izdanju Le Monde.

Mbappéov odlazak simbolizirao je kraj jedne ere u francuskom fudbalu, ali u Real Madridu, on nastavlja svoju karijeru s ciljem da osvaja najveće titule i doda još veće uspjehe svojoj već impresivnoj biografiji.

Soccer Football – Euro 2024 – Group D – France v Poland – Dortmund BVB Stadion, Dortmund, Germany – June 25, 2024 France's Kylian Mbappe celebrates scoring their first goal REUTERS/Leon Kuegeler

#6. 60 miliona dolara

Erling Haaland

Starost: 24 | Klub: Manchester City | Nacionalnost: Norveška

Erling Haaland, iako nevjerovatno uspješan na klupskom nivou, suočava se s drugačijim izazovima na međunarodnoj sceni. U svoje dvije godine u Manchester Cityju, Haaland je osvojio nekoliko velikih trofeja, uključujući dva naslova u Premijer ligi, FA kup i prestižnu titulu Lige prvaka. Međutim, dok na klupskom nivou briljira, njegova reprezentacija, Norveška, suočava se s problemima.

Norveška se nije kvalificirala za Svjetsko prvenstvo od 1998. godine, niti za Evropsko prvenstvo od 2000. godine, što stavlja Haalanda u tešku poziciju na međunarodnoj sceni. Njegova zemlja je ove sedmice doživjela težak poraz od Austrije rezultatom 5-1 u utakmici UEFA Lige nacija, što dodatno komplikuje napore Norveške da postigne značajan uspjeh na evropskoj sceni.

Iako Haaland nastavlja da postiže impresivne rezultate na klupskom nivou, uključujući fenomenalne golove i trofeje, izazovi s kojima se suočava s norveškom reprezentacijom jasno pokazuju da je put ka međunarodnom uspjehu za njega i njegovu zemlju još uvijek dug i neizvjestan.

Soccer Football – UEFA Nations League – Group B3 – Austria v Norway – Raiffeisen Arena, Linz, Austria – October 13, 2024 Norway's Erling Haaland looks dejected after the match REUTERS/Elisabeth Mandl

#7. 55 miliona dolara

Vinicius Jr.

Starost: 24 | Klub: Real Madrid | Nacionalnost: Brazil 

Vinicius Junior, jedini novajlija na ovogodišnjoj listi najplaćenijih fudbalera, već je postao ključna figura u Real Madridu, iako je s klubom od svoje 18. godine. U dresu “Los Blancosa”, Vinicius je postigao impresivnih 85 golova u 273 utakmice u svim takmičenjima, potvrđujući svoj status jednog od najuzbudljivijih mladih napadača na svijetu. Njegova sposobnost da izvodi električne napade i postiže ključne golove učinila ga je nezamjenjivim za Madrid.

Osim sjajnih rezultata na terenu, Vinicius je postao i izuzetno tržišna figura, posebno u Latinskoj Americi, gdje je njegova popularnost eksplodirala. Surađuje s 11 velikih brendova, uključujući Sonyjev PlayStation, Pepsi i Clear šampon, što značajno povećava njegovu zaradu van terena.

Što se tiče njegovog statusa u Real Madridu, Vinicius je 2022. godine potpisao novi ugovor, koji nije bio široko medijski popraćen, ali je od velike važnosti za njegovu budućnost. Ovaj ugovor ga veže za klub do 2027. godine, što znači da će ovaj talentovani Brazilac i dalje biti ključna figura u borbi za najveće trofeje u svjetskom fudbalu, uz konstantan rast njegove globalne popularnosti i tržišne vrijednosti.

Soccer Football – LaLiga – Real Madrid v Villarreal – Santiago Bernabeu, Madrid, Spain – October 5, 2024 Real Madrid's Vinicius Junior celebrates scoring their second goal REUTERS/Susana Vera

#8. 53 miliona dolara

Mohamed Salah

Starost: 32 | Klub: Liverpool | Nacionalnost: Egipat

Mohamed Salah, zvijezda Liverpoola, nije samo ključna figura u Premijer ligi, već i istaknuta sportska ikona širom Sjeverne Afrike i Bliskog istoka. Njegova ogromna popularnost u tim regijama učinila ga je izuzetno poželjnim partnerom za globalne brendove koji žele proširiti svoje prisustvo na tom tržištu. Salah je do sada surađivao s brojnim velikim kompanijama, uključujući Vodafone, Mountain View Egypt, Pepsi i Adidas, što potvrđuje njegovu značajnu tržišnu vrijednost.

Njegova marketinška snaga je dodatno osnažena kroz njegovu prisutnost na društvenim mrežama, gdje okuplja gotovo 100 miliona pratilaca na platformama poput Facebooka, Instagrama i X (bivši Twitter). Kroz ove platforme, Salah uspješno povezuje svoje fudbalske uspjehe sa poslovnim poduhvatima, postajući prava globalna sportska ikona.

Soccer Football – Premier League – Crystal Palace v Liverpool – Selhurst Park, London, Britain – October 5, 2024 Liverpool's Mohamed Salah REUTERS/Hannah Mckay

#9. 52 miliona dolara

Sadio Mané

Starost: 32 | Klub: Al Nassr | Nacionalnost: Senegal

Sadio Mané, poznat po svojim impresivnim fudbalskim vještinama, koristi svoju višemilionsku zaradu kako bi napravio značajnu promjenu u svom rodnom Senegalu. Ovaj 32-godišnji fudbaler već godinama ulaže u humanitarne projekte koji direktno poboljšavaju život u njegovoj zajednici. Još 2019. godine, Mané je otkrio da mjesečno donira 70 eura svakom stanovniku jedne od najsiromašnijih regija u Senegalu, pružajući neophodnu podršku.

Osim finansijske pomoći, Mané je pokrenuo i niz infrastrukturnih projekata. Među njima su izgradnja benzinske pumpe, pošte, te implementacija 4G mobilnog pokrivanja u regiji, što je znatno unaprijedilo svakodnevni život stanovništva. Njegov nesebični doprinos pokazuje koliko mu je važno ulaganje u zajednicu i stvaranje boljih uslova za buduće generacije u njegovom rodnom kraju. Mané je primjer kako sportske zvijezde mogu koristiti svoj uspjeh za pozitivne društvene promjene.

Soccer Football – Saudi Pro League – Al Nassr v Al Ahli – Al Awwal Park, Riyadh, Saudi Arabia – September 13, 2024 Al Nassr's Sadio Mane reacts REUTERS/Stringer

#10. 39 miliona dolara

Kevin De Bruyne

Starost: 33 | Klub: Manchester City | Nacionalnost: Belgija 

Kevin De Bruyne nedavno je navodno odbio unosnu ponudu da se pridruži fudbalskoj ligi u Saudijskoj Arabiji, preferirajući da ostane u Manchesteru s porodicom. Njegova odluka odražava njegovu posvećenost stabilnosti za svoju porodicu, ali to ne znači da su mogućnosti za njegov transfer u Kraljevstvo nestale. Pojavile su se glasine da Cristiano Ronaldo vodi kampanju kako bi dovela belgijsku zvijezdu u Al Nassr, što bi moglo otvoriti nove mogućnosti za De Bruynea.

Osim svojih uspjeha na terenu, De Bruyne je i aktivan na poslovnom planu, surađujući s nizom renomiranih brendova, uključujući Nike i McDonald's. Njegova marketinška snaga i prisutnost u svijetu sporta doprinose njegovoj reputaciji kao jednog od najtraženijih fudbalera, kako na terenu, tako i izvan njega. U svakom slučaju, pažnja koja se usmjerava na njegovu budućnost pokazuje koliko je De Bruyne važan igrač, ne samo za Manchester City, već i za fudbal kao cijelu industriju.

Soccer Football – Champions League – Manchester City v Inter Milan – Etihad Stadium, Manchester, Britain – September 18, 2024 Manchester City's Kevin De Bruyne with medical staff after sustaining an injury REUTERS/Molly Darlington

Priča objavljena na Forbes.