TikTok ostavio milijardu dolara „sa strane“ za pokrivanje budućih kazni u Evropi

Aktuelnosti Forbes 13. okt 2024. 09:40
featured image

13. okt 2024. 09:40

Kompanija Bajtdens (Bytedance) izdvojila je milijardu dolara kako bi platila regulatorne kazne u Evropi. Suočava se sa brojnim istragama i tužbama širom kontinenta i SAD zbog neadekvatnog rukovanja podacima djece na TikToku.

Kineski gigant društvenih medija Bajtdens doživio je ozbiljan udarac prošlog septembra kada mu je irski regulator za zaštitu podataka izrekao rekordnu kaznu od 370 miliona dolara. To je urađeno zbog neuspjeha da adekvatno zaštiti lične podatke djece koja koriste aplikaciju TikTok. Novi korporativni podaci ukazuju na to da Bajtdens očekuje slične kazne u budućnosti. Kompanija je eksplicitno izdvojila milijardu dolara kako bi pokrila buduće kazne evropskih regulatora za zaštitu privatnosti.

Dizajn koji izaziva zavisnost

Bajtdens se suočava sa nizom tužbi i istraga regulatora širom svijeta zbog dizajna koji izaziva zavisnost, rukovanja podacima korisnika i nedostatka zaštite za tinejdžere. Tužioci iz 13 američkih saveznih država i Distrikta Kolumbija podnijeli su zasebne tužbe tvrdeći da je TikTok dizajniran da se koristi kompulsivno. I da je na taj način naštetio djeci i tinejdžerima.

Iznos od milijardu dolara za buduće kazne otkriven je u korporativnim računima za evropske operacije TikToka, podnijetim ove nedjelje britanskoj kompaniji Companies House.

Računi takođe pokazuju da su prihodi TikToka u Evropi porasli na 4,57 milijardi dolara prošle godine, sa 2,6 milijardi dolara u 2022. Takođe, gubici kompanije su gotovo utrostručeni na 1,3 milijarde dolara u 2023. (sa 512 miliona dolara).

„Tumačenje Opšte uredbe o zaštiti podataka (GDPR) je još u razvoju, a nacrti odluka u istragama nadzornih organa za zaštitu podataka su podložni preispitivanju“, navodi Bajtdens u korporativnom izvještaju, što stvara neizvjesnost u vezi sa mogućim kaznama.

Moguće kazne i iznad milijardu dolara

Ukupan iznos kazni i sankcija sa kojima se TikTok suočava u Evropi mogao bi biti čak i veći od rezervisanih milijardu dolara. Evropska komisija je u februaru 2024. pokrenula istragu protiv TikToka prema Zakonu o digitalnim uslugama (DSA). EU može kazniti kompanije do 6% globalnih prihoda zbog kršenja DSA, ili nametnuti zabranu.

Rezerva od milijardu dolara uključuje kaznu od 370 miliona dolara, najveću koju je kompanija do sada dobila. Izrekla je Irska komisije za zaštitu podataka u septembru 2023. zbog neadekvatnog rukovanja osjetljivim podacima tinejdžera i djece.

TikTok je uložio žalbu na ovu kaznu i konačna presuda još nije donijeta, ali aplikacija za kratke videozapise se suočava sa nizom regulatornih sankcija posljednjih godina.

Dosadašnje kazne

U martu je italijanski regulator za konkurenciju naložio TikToku da plati 11 miliona dolara zbog loše kontrole sadržaja. Prošle godine, britanski regulator za zaštitu podataka kaznio ga je sa 16 miliona dolara zbog rukovanja ličnim informacijama djece. U Holandiji je kažnjen sa milion dolara, a u Sjedinjenim Državama sa 5,7 miliona dolara 2019. godine iz sličnih razloga.

TikTok je u svom izvještaju naveo i da se suočava sa zahtjevima od 11,4 milijardi dolara tri holandske fondacije za zaštitu privatnosti i prava potrošača. Holandski sud je prošlog septembra presudio da zahtjevi nisu prihvatljivi. Ali, slučaj je prenijet na Apelacioni sud Holandije. TikTok se takođe suočava sa tužbom portugalske organizacije za zaštitu prava potrošača u vrijednosti od 1,1 milijardu dolara zbog nezakonitog prikupljanja podataka.

Tiktokerka Talija Kadet ispred Apelacionog suda SAD-a: Foto: Reuters/ Piroschka van de Wouw

Do decembra odluka suda o obavezi prodaje

„Gore navedeni slučajevi su još u proceduralnoj fazi i, s obzirom na nedostatak pravnih presedana, grupi je neizvodljivo da procijeni mogući finansijski uticaj bilo kojeg takvog zahtjeva. Zato nije napravljen nikakav rezervni fond“, navodi TikTok u korporativnom izvještaju.

U SAD, TikTok se sada suočava sa velikim talasom tužbi grupe državnih tužilaca. Oni tvrde da je forsirao dizajnerske karakteristike kako bi podstakao kompulsivnu upotrebu aplikacije na štetu mentalnog zdravlja američkih tinejdžera.

Bajtdens se takođe bori na sudu protiv saveznog zakona donijetog u aprilu. Propis bi ga primorao da proda Tiktok kompaniji koja nije kineska do januara 2025. ili da se suoči sa zabranom u SAD-u. Presuda se očekuje do 6. decembra, a slučaj će vjerovatno biti proslijeđen Vrhovnom sudu.

Iain Martin, novinar Forbes

TikTok Sets Aside $1 Billion To Cover Future European Data Privacy Fines