Kulturno i vjersko naslijeđe leži u ruševinama nakon godinu dana razornog rata

featured image

12. okt 2024. 11:53

Razaranja izraelskog rata u Gazi nisu poštedjela kulturnu baštinu opkoljenog pojasa, a muzeji, džamije, crkve i arheološka nalazišta su uništeni ili teško oštećeni.

U septembru je Unesco potvrdio da je oštećeno 69 objekata kulturne baštine od početka rata 7. oktobra 2023.

To uključuje 10 vjerskih objekata, 43 objekta od historijskog i umjetničkog interesa, dva skladišta pokretnih kulturnih dobara, šest spomenika, jedan muzej i sedam arheoloških lokaliteta.

Unesco je za Middle East Eye rekao da njegova preliminarna procjena korištenjem satelitskih snimaka pokazuje da od ovih lokacija, 29 posto (20 lokacija) izgleda uništeno, 20 posto (14 lokacija) ozbiljno oštećeno, a 51 posto (35 lokacija) umjereno oštećeno.

Agencija UN-a je saopštila da je bila u mogućnosti da izvrši samo daljinsku procjenu štete uzrokovane ratom. To bi moglo značiti da bi obim štete na tlu mogao biti ozbiljniji.

Palestinians sit next to the rubble of houses destroyed in Israel's military offensive, amid the ongoing conflict between Israel and Hamas, in Khan Younis in the southern Gaza Strip October 7, 2024. REUTERS/Mohammed Salem

Ranije ove godine pojavili su se izvještaji koji potvrđuju da je Izrael također pljačkao palestinske artefakte u Gazi.

Istraživači sa Univerziteta Birzeit na okupiranoj Zapadnoj obali optužili su  izraelske snage da su ranije ove godine opljačkale više od 3.000 artefakata sa Univerziteta Al-Israa u Gazi prije nego što su demolirali lokaciju kako bi prikrili krađu.

Izraelska vojna kampanja bila toliko katastrofalna da je urbani pejzaž Gaze postao gotovo neprepoznatljiv.

Gaza, koja se nalazi između Egipta i Levanta, historijski je služila kao raskrsnica za imperije, a svaka od njih je ostavilo svoj trag.

Kulturni ostaci drevnih civilizacija, poput onih koje su ostavili Egipćani, Asirci, Rimljani, kršćani i muslimani, ili su uništeni, oštećeni ili su u opasnosti.

“Ovo kulturno brisanje je namjerni dio cionističkog projekta, koji ima za cilj da odvoji Palestince od njihovih historijskih i kulturnih korijena, istovremeno promovirajući narativ koji u potpunosti negira palestinsku historiju”, rekao je dr Yakoob Ahmed , otomanski historičar, govoreći za MEE.

Upozorio je da Izrael provodi “kulturni genocid”, briše prošlost i potencijal budućih generacija da zadrže svoje naslijeđe.

Omar Abd Al Hakem Hamad, palestinski pisac koji je nasilno protjeran iz svog doma u Beit Hanounu u sjevernoj Gazi, vjeruje da je cilj Izraela da izbriše sve palestinske veze sa zemljom.

“Izrael namjerno gađa i uništava sve znamenitosti povezane s pravom palestinskog naroda na Palestinu, pokušavajući da izbriše i zbriše palestinski identitet”, rekao je Hamad u razgovoru za MEE iz Gaze.

Smoke rises in northern Gaza, amid the ongoing conflict between Israel and Hamas, as seen from Israel, October 10, 2024. REUTERS/Amir Cohen

“Izrael koristi sva moguća sredstva, kako snažna tako i suptilna, da izbriše sve što je povezano s duhom palestinskog naroda i da potkopa svaki argument ili sredstvo da se branimo”, dodao je.

Omar je izgubio posao i vidio je bezbroj članova porodice i prijatelja ubijenih u izraelskom jednogodišnjem ratu, ali je uporan da će Palestinci obnoviti ono što Izrael želi izbrisati.

“Reći ćemo našoj djeci i budućim generacijama sve što su nam učinili. Kulturna, osvetoljubiva palestinska generacija će se podići, držeći olovku u lijevoj ruci da razotkriju okupaciju i pušku u desnoj da se bore i osvete protiv ovog podlog cionističkog neprijatelja,” rekao je za MEE.

Ono što slijedi je sažetak nekih od povijesnih lokaliteta koji su uništeni ili oštećeni u posljednjih godinu dana.

Džamije

Izraelska vojska srušila je 814 od 1.245 džamija u Gazi i teško oštetila 148 od oktobra 2023. godine, saopćilo je ranije ovog mjeseca Ministarstvo za vjerska pitanja Gaze. 

Među uništenim džamijama je i džamija Othman bin Qashqar u četvrti Zeitoun u gradu Gazi.

Izgrađena 1220. godine na mjestu gdje se vjeruje da je pokopan pradjed proroka Muhameda, lokacija je uništena u izraelskom zračnom napadu 7. decembra.

Velika Omarijeva džamija, cijenjena znamenitost u Gazi i jedna od najstarijih džamija u regionu, uveliko je uništena izraelskim bombardiranjem 8. decembra 2023. godine.

Prvobitno izgrađena početkom sedmog stoljeća, džamija je dobila ime po Omaru ibn al-Hattabu, drugom halifi islama i nasljedniku proroka Muhameda.

A general view shows the Palestinian Pension Agency, in which displaced Palestinians, who fled areas in northern Gaza Strip due to an Israeli military operation, are taking shelter, amid the ongoing conflict between Israel and Hamas, in Gaza City, October 10, 2024. REUTERS/Dawoud Abu Alkas

Elegantan dizajn džamije sadržavao je bijeli kamen, šiljate lukove i visoku osmougaonu munaru okruženu rezbarenim drvenim balkonom na čijem vrhu je bio polumjesec.

Rano tokom rata, izraelske snage su gađale džamiju Sayed al-Hashim, koja je imala otvoreno dvorište okruženo sa četiri nadstrešnice.

Unutar zapadnog dijela džamije nalazila se grobnica Hašima bin Abdul Manafa, djeda proroka Muhameda, koji je preminuo u Gazi tokom ljetnog putovanja.

Prvobitno izgrađenu od strane Mameluka, džamiju je obnovio 1850. godine osmanski sultan, sultan Abdulmecid I.

Prema Haškoj konvenciji o zaštiti kulturnih dobara u slučaju oružanog sukoba iz 1954. godine, koju je Izrael ratifikovao, nacije su posvećene zaštiti kulturnih dobara tokom sukoba. 

Izrael je uglavnom zanemario ovu obavezu.

Crkve

Drevne crkve u Pojasu Gaze nisu izbjegle posljedice izraelske vojne kampanje i otkako je sukob počeo, Izrael je udario i oštetio sve tri crkve u Gazi.

Grčka pravoslavna crkva Svetog Porfirija datira iz petog stoljeća jedna je od najstarijih bogomolja u Gazi i smatra se jednom od najstarijih u cijelom kršćanskom svijetu.

Datira iz 407. godine nove ere i pretvorena je u džamiju u 7. vijeku prije nego što su je krstaši vratili u svoj raniji status u 12. stoljeću.

Israeli tanks operate next to destroyed buildings during a ground operation in the southern Gaza Strip, amid the Israel-Hamas conflict, July 3, 2024. The Israeli military invited reporters for a tour of Rafah, where the military has been operating since May 6. Ohad Zwigenberg/Pool via REUTERS

Crkva je oštećena tokom smrtonosnog izraelskog zračnog napada na susjednu 141-godišnju baptističku bolnicu Ahli, najstariju bolnicu u pojasu.

Najmanje 18 Palestinaca hrišćana je ubijeno, a desetine ranjeno nakon napada 19. oktobra 2023. 

Jerusalimska grčka pravoslavna patrijaršija saopštila je da gađanje crkve “predstavlja ratni zločin”.

Njena susjedna džamija Katib al-Wilaya u osmanskom stilu, izgrađena u 15. vijeku, također je pretrpjela štetu u istom napadu.

Sveti Porfirije je ponovo bio na meti 30. jula ove godine, u napadu koji je Ismail Thawabteh, direktor ureda za medije vlade Gaze, opisao kao “zločin protiv religija”.

Nakon napada 2024. godine, Svjetsko vijeće crkava (WCC), čiji je član Crkva Svetog Porfirija, izdalo je saopštenje u kojem osuđuje napad.

U Gazi živi oko 1.000 kršćana, većinom grčkih pravoslavaca, ali crkva je bila vitalno utočište i za kršćane i za muslimane tokom izraelskih napada na Gazu. 

Na drugom mjestu, vjeruje se da su izraelske snage uništile bizantsku crkvu Jabalia, koja je otkrivena u Jabaliji, području sjeverne Gaze, 1997. godine.

Desetljećima su palestinske vlasti radile na očuvanju lokaliteta i obnavljanju njegovih drevnih vizantijskih mozaika, koji uključuju prikaze životinja, scene lova i palme. 

Nakon trogodišnjeg projekta restauracije, uz pomoć francuske organizacije Premiere Urgence Internationale i British Councila, vizantijska crkva iz 5. stoljeća otvorena je za javnost 2022. godine. 

Na ceremoniji povodom ponovnog otvaranja lokacije, arhiepiskop Aleksije iz Tiberijade, najviši hrišćanski sveštenik u Gazi, istakao je da je „monaštvo počelo u Pojasu Gaze 280. godine“.

Palestinian children stand at the site of an Israeli strike on a house, amid the Israel-Hamas conflict, in Maghazi refugee camp in the central Gaza Strip, August 14, 2024. REUTERS/Ramadan Abed

U julu ove godine, Unesco je dodao još jedno hrišćansko mjesto, kompleks manastira Svetog Ilariona, na svoju listu Svjetske baštine u opasnosti.

Manastir Svetog Ilariona, koji datira iz 4. vijeka, jedan je od najočuvanijih manastira na Bliskom istoku, kao i jedan od najstarijih. 

U januaru ove godine Al Jazeera je izvijestila da je i ona oštećena u izraelskom napadu na pojas Gaze.

U razgovoru za MEE, glasnogovornik Unesco-a je rekao da je “duboko zabrinut zbog uticaja tekućeg sukoba na kulturno naslijeđe u Pojasu Gaze”.

“Naša organizacija također podsjeća da se jedno od palestinskih mjesta svjetske baštine, manastir Svetog Hilariona (Tell Umm Amer), nalazi u pojasu Gaze”, navodi se.

“Unesco žali zbog oštećenja i uništenja objekata kulturne baštine, kao i njihovih posljedica na civilni i ekonomski život”, dodaje se.

Ostale lokacije u opasnosti 

Ostale znamenitosti na koje je uticala izraelska vojna kampanja uključuju Ard-al-Moharbeen, također poznat kao “rimska nekropola”.

Njegove ruševine je 2023. godine otkrio tim palestinskih i francuskih arheologa nakon što su građevinski radnici naišli na grobnice na tom mjestu dok su gradili kuće.

Najmanje 134 grobnice, za koje se vjeruje da datiraju od 200. prije nove ere do 200. godine nove ere, otkrivene su u rimskoj nekropoli, od kojih mnoge sadrže netaknute skelete.

Među nalazima bila su i dva kitnjasto ukrašena olovna sarkofaga, s motivima berbe grožđa, a drugi ukrašen likovima delfina. 

Palestinians make their way to return to neighbourhoods in the eastern side of Khan Younis after Israeli forces pulled out from the area, amid the Israel-Hamas conflict, in Khan Younis, in the southern Gaza Strip July 30, 2024. REUTERS/Mohammed Salem

Prema Unesco-u, lokacija se vodi kao oštećena.

Međutim, postoji nekoliko detalja o tome šta je moglo biti oštećeno na lokaciji i da li je izraelska vojska opljačkala arheološko nalazište.

Izrael nije dozvolio vanjskim stručnjacima da uđu i previše je opasno za palestinske arheologe da pregledaju lokaciju.

Krajem 2023. godine na video  snimku objavljenom na internetu vidi se historijski Hamam al-Sammara (“Kupa Samaritana”) u Gazi uništen nakon teškog izraelskog bombardovanja. 

Kupatilo Samarićana staro je oko 1.000 godina i renovirano je nekoliko puta, a posljednji put od strane Palestinskih vlasti 1990-ih.

Grad Gaza je nekada imao oko šest kupatila, ali mnoga su demontirana kako bi se prihvatila brza ekspanzija grada tokom prošlog stoljeća, posebno nakon Nakbe 1948. , ili katastrofe, koja se odnosi na etničko čišćenje Palestine od strane cionističkih milicija kako bi se stvorio prostor za stvaranje Izraela.

Posljednjih godina, preživjela kupatila se sve više koriste zbog sukoba koji su u toku, kao mjesta skloništa.

Muzej al-Qarara, poznat i kao Khan Younis Museum, koji su 2016. godine osnovali Mohamed i Najla Abu Lahia, također je potvrđeno da je uništen vatrom izraelske vojske.

Muzej je sadržavao oko 3.000 artefakata koji se protežu od kanaanskog perioda do raznih civilizacija bronzanog doba koje su naseljavale Gazu i Levant.

Sve što je ostalo od njegovih kolekcija su fragmenti grnčarije i razbijeno staklo nakon što je pogođena izraelskim napadom u oktobru.