Njemačka i BiH: Dvije stvarnosti industrijske proizvodnje u jednom mjesecu

featured image

9. okt 2024. 12:19

Industrijska proizvodnja u Njemačkoj pamti vrući august. Rasla je za 2,9 posto, nakon oštrog pada od također 2,9 posto u julu. Neočekivani skok potaknut je oporavkom automobilske industrije i njenim rastom za 19,3 posto, te je iznenađenje, budući da su predviđanja bila da rast industrijske proizvodnje neće biti veći od 0,8 posto.

No, opreza, uprkos ovim ohrabrujućim brojkama, njemačkom Ministarstvu ekonomije ne nedostaje, jer njihovi pokazatelji i dalje ukazuju na slabljenje eknomskih aktivnosti, zbog čega će oporavak industrijskog sektora trajati još, a zemlja živjeti u razmišljanju o recesiji. “Proizvodni sektor u Njemačkoj ostat će miran”, stoji u saopćenju ministarstva, koje objavljuje i revidira ekonomske prognoze za ovu godinu, a koju je prenio Forbes Slovenija dodajući da bi Berlin uskoro trebao objaviti kako će njemačka ekonomija ove godine zabilježiti pad od 0,2 posto, uprkos optimizmu iz augusta.

Foto: REUTERS/Amit Dave

Dok Njemačka bilježi nepredviđen rast, industrijska proizvodnja u Bosni i Hercegovini suočava se s drugačijom stvarnošću. U augustu 2024. proizvodnja je pala za 2,6 posto u odnosu na prethodni mjesec, dok je u poređenju sa augustom 2023. pad iznosio čak 7,1 posto. Neke industrijske grane u zemlji doživjele su dublje padove, poput proizvodnje trajnih proizvoda za široku potrošnju, koja je pala za 15,9 posto, a proizvodnja intermedijarnih proizvoda za 14,3 posto.

Međutim, nije sve crno u našoj zemlji. Domaća proizvodnja kapitalnih proizvoda porasla je za 3,0 posto, a sektor energije bilježi rast od 2,0 posto. Najveći uspjeh zabilježen je u proizvodnji ostalih saobraćajnih sredstava s rastom od 148,1 posto, dok je najdublji pad zabilježen u proizvodnji duhanskih proizvoda, koja je pala za čak 100 posto, a proizvodnja baznih metala 32,4 posto.