Izrael planira napad? Šta trebamo znati o iranskom nuklearnom programu?

featured image

8. okt 2024. 16:33

Iako Iran još nema nuklearno oružje, analitičari vjeruju da bi program nuklearnog razvoja ove zemlje mogao biti glavna meta za izraelsku odmazdu – uprkos protivljenju SAD-a – nakon iranskog lansiranja projektila na Izrael.

Iranski napad “daje zeleno svjetlo za protuudar Izraela, potencijalno konačni obračunski udarac koji je premijer Netanyahu tražio godinama,” koji bi mogao biti usmjeren na iranska nuklearna ili naftna postrojenja, rekla je za Forbes Laura Blumenfeld, autorica i analitičarka Bliskog istoka na Univerzitetu Johns Hopkins.

People walk past a billboard with a picture of the late Lebanon's Hezbollah leader Hassan Nasrallah, in a street in Tehran, Iran October 7, 2024. Majid Asgaripour/WANA (West Asia News Agency) via REUTERS

Iako je nejasno šta bi mogla biti meta Izraela, izraelski zvaničnik je rekao da zemlja planira brzo uzvratiti udarac, navodi se u izvještaju NBC-a , pozivajući se na neimenovani izvor.

Mohammed Al-Basha, analitičar sigurnosti Bliskog istoka, rekao je za Forbes da “postoje spekulacije” da bi Izrael mogao ciljati Bushehr — jedinu iransku elektranu koja koristi rusko gorivo s niskim rizikom od širenja — navodeći “kako je Izrael reagirao na napade Huta bombardirajući skladišta goriva kao demonstracija sile.”

Predsjednik Joe Biden rekao je novinarima u srijedu da SAD neće podržati izraelske napade na iranska nuklearna mjesta.

Američki obavještajci su tokom 2024. godine izjavljivali da Iran nije napravio nikakvo nuklearno oružje, ali je ta zemlja unaprijedila svoj program nuklearnog razvoja od 2018. godine izgradnjom još stotina centrifuga nakon što je Trumpova administracija povukla sporazum s Iranom, navodi Wall Street Journal.

Iran's Supreme Leader Ayatollah Ali Khamenei prays during the Friday Prayers and a commemoration ceremony of late Lebanon's Hezbollah leader, Sayyed Hassan Nasrallah, in Tehran, Iran, October 4, 2024. Office of the Iranian Supreme Leader/WANA (West Asia News Agency)/Handout via REUTERS

Kako bi Iran mogao odgovoriti na izraelske udare na nuklearna postrojenja?

U aprilu je najviši iranski general Ahmad Haghtalab zaprijetio da bi zemlja mogla revidirati svoju nuklearnu politiku ako Izrael pogodi svoja nuklearna mjesta, rekavši da bi takav napad mogao potaknuti iranske protunapade usmjerene na vlastita nuklearna postrojenja Izraela, prema izvještaju državne novinske agencije Islamske Republike.

Ključna pozadina

Izrael (uz SAD i UN) je zabrinut zbog iranskog nuklearnog napretka otkako je Iran započeo svoj program naoružanja u kasnim 1990-im i ranim 2000-im i čini se da je proveo decenije otkako je ciljao program na sprječavanje nuklearnog razvoja kroz tajne napade povezane s Izraelom, poput sabotirajuće eksplozije , sofisticirane sajber napade i krađu nuklearnih tajni.

Iako Izrael nikada nije preuzeo odgovornost, Iran ih je optužio za atentat na vrhunskog iranskog naučnika Mohsena Fakhrizadeha 2020. Iran ima dovoljno nuklearnog goriva za proizvodnju tri bombe i jedna je od rijetkih zemalja bez nuklearnog oružja koja može proizvesti 60% obogaćeni uranijum, kvalitet obogaćenog uranijuma blizu 90% potrebnog za oružje, prema The Wall Street Journalu.

Brigadier General Esmail Qaani, the head of the Revolutionary Guards’ Quds Force, speaks during a ceremony marking the anniversary of the death of senior Iranian military commander Mohammad Hejazi, in Tehran, Iran April 14, 2022. Majid Asgaripour/WANA (West Asia News Agency) via REUTERS

Reuters izvještava da su se veze Rusije s Iranom produbile posljednjih godina, a Bloomberg je izvijestio da su SAD zabrinute zbog razmjene informacija i tehnologije između dvije zemlje – potencijalne koristi za iranske nuklearne interese. Izrael se smatra neprijavljenom nuklearnom silom jer se vjeruje da posjeduje nuklearno oružje, ali nije potvrdio njegovo posjedovanje, prema Centru za kontrolu naoružanja i neproliferaciju.

Iranski nuklearni kapacitet vodi se kao sporna tačka u američkoj predsjedničkoj kampanji 2024. i bilo je vodeće pitanje postavljeno u potpredsjedničkoj debati u utorak, a guverner Minnesote Tim Walz tvrdi da Trump nije sposoban deeskalirati tenzije i da nije postavio adekvatnu nuklearnu zaštitu na mjestu kada se povukao iz nuklearnog sporazuma iz 2015. godine.

Senator JD Vance, R-Ohio, tvrdi da je Biden-Harrisova administracija finansijski podržala Iran i da je “Donald Trump dosljedno činio svijet sigurnijim”.

Tekst objavljen na Forbes. com.