ECB bi mogla ponovo smanjiti kamatne stope u oktobru

featured image

7. okt 2024. 15:22

ECB će vjerovatno na narednom sastanku ponovo sniziti kamatne stope, jer bi smanjenje inflacije moglo premašiti postavljeni cilj od dva posto.

Sljedeća sjednica Evropske centralne banke biće održana 17. oktobra, a kamatna stopa na depozite mogla bi biti snižena drugi put zaredom. Ovo je nagovijestio čelnik francuske centralne banke Fransoa Vileroj de Galhau u intervjuu za italijanski list La Repubblica, piše Reuters.

“Da, vrlo vjerovatno”, rekao je Villeroy de Galhau za La Repubblica na pitanje da li će kamatne stope ponovo biti smanjene ovog mjeseca.

Image: 178831738, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no

Dva sniženja do sada ove godine

ECB je ove godine već dva puta smanjila kamatne stope sa rekordno visokih , a tržišta očekuju još brže ublažavanje politike, jer inflatorni pritisci popuštaju brže nego što su kreatori politike očekivali, piše Reuters.

“U posljednje dvije godine naš glavni rizik je bio da li ćemo postići inflaciju od dva posto. Sada moramo obratiti pažnju i na suprotan rizik, da zbog slabog rasta i preduge restriktivne monetarne politike ne prekoračimo zacrtani cilj“, dodao je Villeroy de Galhau. Podsjetimo, septembarska inflacija u eurozoni pala je na 1,8 odsto.

Predsjednica ECB Christine Lagarde također je prošle sedmice nagovijestila da će kamatne stope biti snižene već na sastanku u oktobru.

Koliko rezova u 2025?

Villeroy je predvidio daljnje smanjenje depozitne stope od 3,5 posto sljedeće godine i rekao da bi se ECB trebala vratiti na “neutralnu” stopu 2025. godine, koja niti usporava niti stimulira rast.

On nije precizirao neutralnu kamatnu stopu, ali je rekao da tržišta procjenjuju da je oko 2 posto, što bi značilo još šest smanjenja do tada, uključujući dva ove godine i četiri u 2025., ako ECB nastavi svoju praksu kretanja na 25 osnovica povećanje poena koje analizira Reuters.