Biznismen koji je hodao svemirom za Forbes: Odavde Zemlja izgleda kao savršen svijet

TEHNOLOGIJA Forbes 6. okt 2024. 15:39
featured image

6. okt 2024. 15:39

Biznismen Jared Isaacman, koji radi u oblasti obrade plaćanja i pilotira borbene avione, govorio je za Forbes o svojoj historijskom šetnji svemirom.

Sedmicu nakon povratka iz svemira, Jared Isaacman je još uvijek na Zemlji pokušavajući sustići san. “Mislim da sam postavio novi rekord u nedostatku sna u ovoj petodnevnoj misiji”, smije se u telefonskom razgovoru iz svog doma u Pensilvaniji.

Milijarderski mlazni lovac učestvovao je u historijskoj orbitalnoj misiji Polaris Dawn sredinom septembra, dostigavši ​​udaljenost od 1.400 kilometara od Zemlje, najvišu Zemljinu orbitu u kojoj je čovjek bio od NASA-ine misije Apollo 17 1972. godine. Isaacman je 12. septembra također postao prva privatna osoba koja je izvela svemirsku šetnju – zajedno sa članicom posade Sarah Gillis, inženjerkom u SpaceX-u Elona Muska, koja je vodila misiju i dizajnirala i izradila potpuno nova svemirska odijela koja su nosili Isaacman i ostala tri člana posade.

Dvije i po godine priprema

“Nisam očekivao da ću se osjećati onako kako sam se osjećao. U mislima sam zamišljao svaki korak jer smo ovu koreografiju radili stotine puta na simulatorima,” kaže Isaacman o svom iskustvu tokom svemirske šetnje, tehnički poznatoj kao vanvehikularna aktivnost ili EVA. „Nisam očekivao sva ova osećanja zajedno. Postaje jako hladno, počinje da raste adrenalin, a onda dolazi i fizički napor, jer je skafander jako ukočen pod pritiskom. Kada se sve to spoji sa vizuelnim stimulansima, kada vidite Zemlju na taj način, to vas zaista uhvati.”

Jared Isaacman
“Postaje jako hladno, počinje da raste adrenalin, zatim slijedi fizički napor, jer je skafander jako krut pod pritiskom.” Na slici je Jared Isaacman tokom svemirske šetnje. (Foto: PROFIMEDIA)

Šetnja je trebala trajati oko dva sata, ali je cijeli proces trajao samo oko 90 minuta. Isaacman i ostatak posade proveli su dvije i po godine pripremajući se za ekspediciju.

Iako su samo Isaacman i Gillis izašli iz svemirske letjelice SpaceX Dragon 2, sva četiri člana posade, uključujući SpaceX inženjera Annu Menon i Scotta “Kidd” Poteeta, penzionisanog pilota američkog ratnog zrakoplovstva i Isaacmanovog dugogodišnjeg prijatelja, obukli su svemirska odijela kada je bila kabina svemirske letjelice bez pritiska.

„Kada sam skrenuo pogled sa Zemlje, osjećaj je bio drugačiji nego što sam očekivao. To nije lijep, miran osjećaj“, kaže Isaacman. „Nismo evoluirali da preživimo u potpuno teškim uslovima. Ali čeka nas mnogo stvari vani, što samo znači da ćemo morati naporno raditi i dobro se pripremiti ako želimo da istražujemo.”

Još jedno putovanje u svemir

Ekspedicija Polaris Dawn bila je Isaacmanovo drugo putovanje u svemir. Prvi, u septembru 2021. godine, održan je u sklopu njegove inicijative Inspiration4. Bila je to prva čisto civilna ekspedicija u svemir. Na njemu ga je pratila Hayley Arceneaux, liječnička pomoćnica u Dječjoj istraživačkoj bolnici St. Mary's. Židovi i civilni astronauti koji su prvi put poletjeli u svemir i izabrani su uz pomoć tombole koju je organizirao St. Jude i takmičenje koje je održala Isaacmanova kompanija za obradu plaćanja Shift4. Ekspedicija je pomogla da se prikupi više od 250 miliona dolara za bolnicu, sa 125 miliona dolara od Isaacmana i 55 miliona od Muska.

Jedan od najdirljivijih trenutaka u svemiru u misiji Polaris Dawn za Isaacmana bio je kada je kolegica iz posade Sarah Gillis, klasično obučena violinistkinja, svirala violinu u svemirskoj letjelici. Emitovana je preko Muskovog satelitskog sistema Starlink, a njenoj izvedbi Reyine teme iz Ratova zvijezda pridružilo se u realnom vremenu nekoliko orkestara iz cijelog svijeta. „Bio je to emotivan trenutak“, kaže on.

Povratak kući: sve može biti gotovo u sekundi

A najstrašniji trenutak? “Vjerovatno atmosferski ponovni ulazak”, kaže Isaacman. “Veoma se razlikuje od puta gore. To je mnogo uzbudljiviji i stresniji događaj, jer ste veoma bespomoćni. Nemaš kontrolu, moraš ići kući“, kaže kroz smijeh. “Na ovom dijelu plovilo se nalazi na području gdje postoji veliki rizik zbog krhotina meteora. Ne znate da li vas je udarilo nešto što bi moglo značiti katastrofalan sudar ili ne. Sve može biti gotovo u sekundi. Silu gravitacije osjećate mnogo više jer se vaše tijelo naviklo na nju. Zato je sve intenzivnije – kao da vam slon sjedi na grudima. U poređenju sa tim, pljuskanje u vodu pri slijetanju je poput udaranja u branik automobila.

Jared Isaacman
„Osjećate silu gravitacije mnogo više jer se tijelo na nju naviklo. Zato je sve intenzivnije – kao da vam slon sjedi na grudima. U poređenju sa prskanjem u vodu pri slijetanju, izgleda kao da udarite u branik automobila”, kaže Jared Isaacman o povratku na Zemlju (Foto: PROFIMEDIA)

Iz svemira, Zemlja izgleda kao savršen svijet

Misija Polaris Dawn bila je prva od tri planirana leta svemirske letjelice SpaceX Dragon 2. Očekuje se da će se drugi održati za otprilike dvije do tri godine, a treći otprilike za to vrijeme. Vrijeme trećeg leta također zavisi od napretka SpaceX-ove masivne nove svemirske letjelice i raketnog sistema, za koje se očekuje da će nositi astronaute u trećoj ekspediciji Polaris. Musk je čestitao Isaacmanu na ekspediciji Polaris Dawn na svojoj društvenoj mreži X i ponovo objavio video snimak Isaacmanovih riječi tokom njegove svemirske šetnje: “Imamo još puno posla kod kuće, ali odavde Zemlja izgleda kao savršen svijet.”

Profitabilna investicija u SpaceX

Isaacmanova kompanija za obradu plaćanja Shift4 je također investitor u SpaceX. U decembru 2021. godine, kada je njena vrijednost procijenjena na oko 100 milijardi dolara, uložila je 27,5 miliona dolara u raketnu kompaniju. SpaceX je sada procijenjen na 208 milijardi dolara nakon posljednje runde finansiranja u junu.

Forbesova analiza prijava Shift4 pokazala je da je vrijednost njegovog manje od 1 posto udjela u SpaceX-u porasla za oko 140 posto na oko 66 miliona dolara krajem juna.

Bogatstvo Jareda Isaacmana procjenjuje se na 1,5 milijardi dolara, prvenstveno na 25% udjela u Shift4.

Čini se da su Isaacman i SpaceX podijelili troškove ekspedicije Polaris Dawn, ali nisu otkrili koliko su izdvojili. Prema nekim izvještajima, cijela stvar je koštala stotine miliona dolara. Isaacman je u izjavi poslanoj Forbesu e-poštom rekao da su te procjene netačne, ali je odbio precizirati ukupne troškove.

Uprkos novcu koji je potrošio na svemirska putovanja, Isaacman je i dalje veoma bogat, sa procjenjenom neto vrijednošću od 1,5 milijardi dolara. Velikim dijelom to je 25% udjela u Shift4, koji je kotiran na berzi.

„Ja lično nemam ekonomske koristi od ovih poduhvata“, kaže Isaacman. “Imao sam mnogo sreće u svom životu i akumulirao sam resurse kojima mogu dati prioritet u stvarima koje su mi vrlo bliske. Jedna je, očigledno, Dječija bolnica St. Jevreji, a drugi pomjera krajnje granice u svemiru.”

Forbes Slovenija