Ko su najbogatiji Afroamerikanci u SAD-u?

BOGATSTVO Forbes 5. okt 2024. 10:00
featured image

5. okt 2024. 10:00

Više od deset crnih milijardera živi u SAD-u, ali samo se njih četvoro našlo na Forbes listi 400 najbogatijih u 2024.

Najbogatiji Afroamerikanac u Americi je IT preduzetnik Dejvid Stjuard (David Steward), prema Forbes listi najbogatijih Amerikanaca za 2024. U utorak je Forbes objavio godišnju rang listu, koja je procijenila neto vrijednost ovog stanovnika Misurija na rekordnih 11,4 milijardi dolara. To je rast u odnosu na 7,6 milijardi prošle godine i šest milijardi godinu prije toga.

Stjuard, koji živi u Sent Luisu, nadmašio je milijardera iz svijeta investicionog kapitala Roberta Smita (Robert Smith), koji je drugi najbogatiji sa procijenjenom neto vrijednošću od 10,8 milijardi dolara.

Oni su dvojica od samo četvoro Afroamerikanaca na rang listi za 2024, koja je zahtijevala minimalnu neto vrijednost od 3,3 milijarde dolara, što je najviše do sada. To znači da samo 1% članova liste čine afroamerički preduzetnici ili rukovodioci. Ostala dva su suosnivač Palantira Aleksandar Karp (Alexander Karp), koji se prvi put pojavio na listi sa procijenjenih 3,6 milijardi dolara, i NBA legenda Majkl Džordan (Michael Jordan), čija neto vrijednost iznosi procijenjenih 3,5 milijardi dolara.

Uspon od siromaštva do bogatstva

Foto: YouTube/Printscreen

Stjuard (73) je većinski vlasnik kompanije World Wide Technology (WWT) zajedno sa partnerom Džimom Kavanom (Jim Kavanaugh). Porijeklom iz Klintona, Misuri, Stjuard je uložio početni kapital od 250.000 dolara da bi osnovao WWT 1990. godine, prema Forbes profilu iz 2019. Tokom godina, ova kompanija za IT usluge pridobila je velike korporativne klijente, uključujući Epl (Aple), Siti (City), Majkrosoft (Microsoft) i saveznu vladu. U 2023. godini, WWT je ostvario prodaju od 17 milijardi dolara.

Otprilike 67% članova Forbes 400 liste su sami stvorili svoje bogatstvo, uključujući i ovih četvoro. Stjuard je među vrlo elitnom grupom od samo 25 milijardera koji su dobili maksimalnu ocjenu 10 na Forbes skali „samostvorenih“. To znači da je jedan od rijetkih koji zaista ima priču o usponu iz siromaštva do bogatstva.

Stjuard je odrastao na segregiranom jugu sa sedmoro braće i sestara. Njegov otac je radio kao mehaničar, domar i skupljač smeća. Nakon što je diplomirao na Univerzitetu Centralnog Misurija, radio je u prodaji za Missouri Pacific Railroad, Union Pacific i FedEx. Stjuard je 1983. kupio svoj prvi posao – revizorsku kompaniju pod nazivom Transportation Business Specialists. Koristio je kredite lokalnih banaka širom Misurija. U ranim danima World Wide Technology-ja, koji je koosnovao 1990. godine, Stjuard je ponekad radio bez plate. A jednom je gledao kako mu zapljenjuju auto ispred kancelarije.

„Znate šta je potrebno da biste ušli u posao i postali preduzetnik? Potrebno je malo rizika“, rekao je Stjuard publici tokom predavanja 2013. na Optical Fiber Communication Conference. „Potrebno je prevazići strahove. Potrebno je vjerovati u mogućnosti. I biti spreman da stavite sve na kocku jer znate da ste pozvani da uradite nešto veoma posebno. Nije potrebno puno novca“.

Generalno, Stjuard je rangiran na 84. mjestu 2024. To je rast u odnosu na 121. mjesto u 2023. i 155. mjesto u 2022.

Džordan i ostali

Smit, generalni direktor firme za privatni kapital Vista Equity Partners, nalazi se na 88. mjestu, što je napredak za jedno mjesto u odnosu na prošlu godinu. Tada je njegova neto vrijednost iznosila 9,2 milijarde dolara.

Karp je jedan od 23 novajlije na listi, sa bogatstvom od 4,1 milijardu dolara.

Trojka Stjuard, Smit i Karp svoje bogatstvo stvorila je u dvije najzastupljenije industrije među 400 najbogatijih Amerikanaca: finansijama i tehnologiji.

Džordan je svoje bogatstvo stekao u sportu, ali uglavnom nakon prelaska iz NBA igrača u vlasnika NBA tima. Džordan, koji je rangiran na 385. mjestu sa neto vrednošću od 3,5 milijardi dolara, prvi put se pojavio na listi prošle godine. To mu je uspjelo nakon što je prodao većinski udio u timu Šarlot Hornets (Charlotte Hornets) za tri milijarde dolara.

Nekoliko drugih afroameričkih milijardera dio su grupe od 415 Amerikanaca čije bogatstvo ima 10 cifara, ali nisu dovoljno bogati da uđu na listu Forbes 400. Među njima su:

  • Opra Vinfri (Oprah Winfrey) (3 milijarde dolara)
  • Šon „Džej-Zi“ Karter (Shawn “Jay-Z” Carter) (2,5 milijarde dolara)
  • Tope Awotona (1,4 milijarde dolara)
  • Tajler Peri (Tyler Perry) (1,4 milijarde dolara)
  • Rijana (Rihanna) (1,4 milijarde dolara)
  • Tajger Vuds (Tiger Woods) (1,3 milijarde dolara)
  • Lebron Džejms (LeBron James) (1,2 milijarde dolara)
  • Medžik Džonson (Magic Johnson) (1,2 milijarde dolara)
  • Šila Džonson (Sheila Johnson) (1 milijarda dolara)

Jabari Young, Forbes

This Tech Entrepreneur Is The Richest Black Person In America