Pomjerene granice luksuza i dizajna: Rolls-Royce predstavio Spectre Lunaflair, evo zašto je jedinstven

featured image

2. okt 2024. 15:37

Rolls-Royce je pomjerio granicu ekskluziviteta među automobilima. Duže od godinu radio je na stvaranju jedinstvene boje automobila po narudžbi. Prema želji jednog kupca iz SAD-a izradio je samo jedan primjerak luksuznog vozila Spectre Lunaflair čija boja je inspirirana mjesečevom aureolom. Holografska boja vozila stvara efekt “duge”. Kako bi zadovoljio želje kupca tim Rolls-Roycea dugo je radio na ispitivanju boje, njenom hemijskom sastavu, da bi u konačnici dobio zadivljujući sedefasti sloj prožet finim ljuskicama magnezija i aluminijskog fluorida. Sve zajedno je nakon završne obrade koja je uključivala sedam slojeva laka dovelo do postizanja metalik efekta koji se na sunčevoj svjetlosti pretvara u dugu.

Automobil je inspiriran lunarnom aureolom koja je šareni krug svjetlosti oko Mjeseca stvoren mjesečevom svjetlošću koja prolazi kroz kristale leda u oblacima cirusa na velikim visinama. Oni zatim lome svjetlost, stvarajući tehnobojni efekt, koji se očito ne razlikuje od svjetlosti koja prolazi kroz dijamant.

Unutrašnjost automobila, Foto: Rolls-Royce

Kako su saopćili iz Rolls – Roycea, Spectre Lunaflair koncept djelomično je inspiriran još jednim Bespoke remek-djelom, one-of-one Phantom Syntopia. Predstavljen 2023., sa Liquid Noir završetkom i prožet pigmentom nalik ogledalu koje mijenja boju. Očaran pojavom Phantom Syntopia, klijent je zatražio od Bespoke tima da izrade automobil u svjetlijoj verziji koji će odražavati fenomen lunarnog haloa.

Spectre Lunaflair će ostati jedinstven, rezervisan isključivo za svog vlasnika, s posebnim završnim detaljima koji neće biti replicirani.