Teško naoružani izraelski vojnici zatvorili Al Jazeerin ured na Zapadnoj obali

featured image

23. sep 2024. 09:49

Teško naoružane izraelske snage upale su u urede Al Jazeere Arabic na okupiranoj Zapadnoj obali tokom direktnog prijenosa iz njenog ureda u Ramallahu u raciji prije zore u nedjelju. 

Desetine vojnika ušlo je u urede mreže sa sjedištem u Kataru nakon što su digli u zrak željezne kapije zgrade, prema lokalnim izvještajima. 

Mreža je emitovala prijenos uživo na kojem se vidi kako izraelski vojnik predaje nalog vojnog suda šefu biroa, Walidu al-Omariju, nakon što su ušli u zgradu. 

A military vehicle moves in a street outside the building where the Al Jazeera office is located, in Ramallah, in the Israeli-occupied West Bank, September 22, 2024. REUTERS/Mohammed Torokman

Vojnik je rekao Omariju da je izdato vojno naređenje da se kanal zatvori na 45 dana, prije nego što je zamolio sve da izađu iz kancelarije u roku od dva minuta. 

Omari je rekao da je izraelska vojska dovela kamion da zaplijeni kamere, dokumente i druge uređaje mreže. 

Mreža je osudila raciju na svoje novinare. 

Osoblje mreže dodalo je da se plaše da će Izrael uništiti njihove arhive tokom racije, koje su pohranjene u kancelariji.

Al Jazeera's local bureau chief Walid al-Omari stands near the entrance to the Al Jazeera office after it was stormed and closed by Israeli forces, in Ramallah, in the Israeli-occupied West Bank, September 22, 2024. REUTERS/Mohammed Torokman

Crackdown

Nedjeljni napad uslijedio je nakon što je izraelska vlada u maju zabranila Al Jazeeri da djeluje unutar Izraela, dok je Izrael nastavio sa bombardiranjem pojasa Gaze i obračunom s Palestincima na okupiranoj Zapadnoj obali.

Prvobitno zatvaranje trebalo je da traje 45 dana, ali su ga izraelske vlasti obnovile, a novinari Al Jazeere još uvijek ne mogu izvještavati iz unutrašnjosti zemlje. 

Mreža je premjestila većinu svojih operacija iz Izraela i okupirane Zapadne obale u susjedni Jordan , koji nastavlja emitiranje iz Amana. 

Palestinski novinarski sindikat je u saopćenju osudio izraelski potez.

“Ova proizvoljna vojna odluka smatra se novim kršenjem novinarskog i medijskog rada, čime se razotkrivaju okupacioni zločini nad palestinskim narodom”, navodi se.

“Potvrđujemo našu punu solidarnost s Al Jazeerom i stavljamo naše sjedište i kapacitete u službu naših kolega koji tamo rade.”

Izraelska vojska je više puta optuživala Al Jazeeru za “terorizam” i upravljanje “terorističkom mrežom” – tvrdnje koje je mreža demantovala.