Automobil Madoninog sina, Jaguar Mark X, u oktobru na aukciji

LIFESTYLE Forbes 21. sep 2024. 10:16
featured image

21. sep 2024. 10:16

Jaguar Mark X 4.2 koji je Madona kupila za svog sina biće ponuđen na aukciji 9. oktobra, objavljeno je na aukcijskom sajtu H&H Classics.

Kraljica popa je 2021. godine kupila ovaj automobil za svog sina Roka Ričija (Rocco Ritchie), a nedavno je i na svom instagram profilu podijelila fotografije iz njega.

„Raspoloženje u Londonu… 68 Jaguar“, pisalo je u opisu fotografija.

Ipak, aukcionari iz H&H Classics su za medije rekli da navedeni model nije proizveden 1968. već godinu dana ranije. Kako su naveli, riječ je o „najrjeđem“ modelu Mark X koji će biti ponuđen bez minimalne cijene.

„Nevjerovatno je ponuditi Jaguar na prodaju sa tako bliskim vezama sa Madonom. Sigurni smo da će obožavaoci i kolekcionari klasičnih automobila biti opsjednuti ovim Mark X modelom“, piše na njihovom instagram nalogu.

Brian Snelson/Wikipedia

Jaguar Mark X namijenjen diplomatama

Možda će se kupac Jaguar Mark X automobila naći upravo među Madoninim obožavateljima. Ukoliko pak to ne bude dovoljan razlog za kupovinu, izgled vozila će ga sigurno oduševiti.

Model je prvobitno dizajniran kao veliko, luksuzno vozilo, usmjereno na tržište Sjeverne Amerike, sa nadom da će privući državnike, diplomate, filmske zvijezde.

Prednji dio mu je blago nagnut i ima četiri fara koja se nalaze iznad blatobrana, pored rešetke. Ovakav stil, koristili su mnogi kasniji modeli Jaguara, koji su oblikovali jedinstven i unikatan izgled proizvođača.

Na aukciji biće ponuđen sa originalnom zelenom knjižicom i dokumentom o servisu koji je izdat od strane ovlašćenog trgovca – University Motors Ltd.

Na suvozačevim vratima, vidna je mala ogrebotina, a spoljašnji, hromirani detalji imaju sitna oštećenja. Unutar vozila, vide se takođe sitna oštećenja na kožnim sjedištima bež boje, što se vidi i na Madoninim fotografijama. Podaci koji se mogu pronaći na aukcijskom sajtu govore da je automobil ponovo ofarban i servisiran.

Automobil koji će uvijek biti u modi

U početku Jaguar je bio opremljen 3.8-litarskim motorom sa trostrukim karburatorima kao E-Type i omogućavao je maksimalnu brzinu od 190 kmh. U to vrijeme, prodavao se po cijeni koja je bila upola manja od cijene tadašnjeg Rols Rojs Silver Klauda, piše na sajtu H&H Classics.

Kasnije, 3.8-litarski motor, zamijenjen je modelom Mark X sa motorom 4.2 i kao takav bio je u proizvodnji samo dvije godine, a u tom periodu napravljeno je 5.137 primeraka.

Inače, Jaguar Mark X predstavljen je iste godine kada i Jaguar E-Type. Iako nikada nije doživio popularnost kao E-Type, korišćen je od strane jedne od najpopularnijih osoba na planeti, čime je ušao u istoriju.

„To je automobil koji će uvijek biti u modi“, rekli su predstavnici aukcijskog portala.

Pomenuti automobil je, prema internet podacima, ranije prodavan u cjenovnom opsegu od 13.000 do 33.000 dolara. U zavisnosti od entuzijasta, kolekcionara i strastvenih Madoninih obožavalaca, novac kojim će biti kupljen automobil, može i premašiti ovaj cjenovni rang.

Aukcija će se održati u Imperijalnom ratnom muzeju u Duksfordu, u Londonu 9. oktobra.

Hristina Kovačević, Forbes Srbija