Kako kupiti kriptovalute u BiH?

BIZNIS Forbes BiH 20. sep 2024. 13:52
featured image

20. sep 2024. 13:52

Davne 2009. godine, stvaranjem danas najpriznatije kriptovalute Bitcoin, odvaljen je kamen koji je u poslednjih deceniju i po temeljno uzdrmao dešavanja u oblasti finansijskih transakcija i udaljio se od centralizovanog načina rada banaka.

Šta su kriptovalute i blockchain tehnologija

Kriptovaluta je medij razmjene ili digitalni platni sistem koji nema fizički oblik i postoji samo u potpuno decentraliziranoj mreži. Kriptovalute nemaju centralno izdavanje ili regulatorno tijelo.

Mreža se ne oslanja na banke da verifikuju transakcije, već je pokreće p2p protokol koji omogućava bilo kome, na bilo kojoj lokaciji, da šalje i prima uplate. 

Kriptovalute, ili plaćanja s njima, postoje samo kao digitalni unosi u online bazi podataka i kreiraju se i elektronski pohranjuju u blockchain tehnologiji, koristeći tehnike šifriranja koje služe za provjeru prijenosa sredstava i sigurnih transakcija. 

Ovaj blok lanac je poznatiji pod nazivom blockchain, gdje je to decentralizirani sistem svih transakcija napravljenih u p2p mreži. Takav sistem uklanja potrebu za centralnim nadzornim organom kao što su banke. Same kriptovalute se pohranjuju u digitalne novčanike

Najpoznatija i prva stvorena kriptovaluta je Bitcoin, koji ima daleko najveći i najčešći obim trgovanja, a razvijen je 2009. godine. Slijedi blokchain platforma Ethereum, razvijena 2015. godine, koja ima svoju kriptovalutu Ether. Kriptovalute osim Bitcoina su zajednički poznate kao altcoins, s ciljem razlikovanja od originala.

Shutterstock/Audio und werbung

Kako kriptovalute rade

Kriptovalute, odnosno jedinice kriptovalute, nastaju kroz proces rješavanja složenih matematičkih jednačina koje izvode kompjuteri. Proces stvaranja novčića naziva se rudarenje. Kriptovalute ne postoje u fizičkom smislu, već samo u digitalnom, u obliku ključa na kojem se upisuju podaci i koji se može kretati od jednog korisnika do drugog (p2p), bez kontrole centralnog regulatora

Osim rudarenja, kriptovalute se također mogu kupiti od brokera te pohraniti i potrošiti koristeći šifrirane novčanike. 

Šta je p2p protokol

Kao što je gore opisano, p2p protokol se odnosi na razmjenu informacija, podataka ili resursa između strana bez uključivanja nadzornog tijela. U p2p mreži, svaki korisnik je ravnopravan vlasnik i doprinos mreži, a ovaj tip mreže se može koristiti za gotovo bilo koju vrstu informacija ili dijeljenja datoteka. 

U valutama, p2p se odnosi na razmjenu kriptovaluta koje su stvorene kako bi se omogućile anonimne p2p transakcije koje ne zahtijevaju obradu od strane finansijske institucije. Ovo je zahtijevalo enkripciju i tehnologiju blockchain kako bi dvije strane mogle bezbedno izvršiti transakciju bez potrebe za nadzornim regulatorom.

Kako kupiti kriptovalute u Bosni i Hercegovini

Zbog različitih regulatornih politika između pojedinih entiteta u BiH, te nespremnosti banaka da dozvole kupovinu i izvršenje platnih transakcija na najpoznatijim svjetskim berzama i platformama za kupovinu i prodaju kriptovaluta, najbolje opcije za kupovinu i razmjenu kriptovaluta u BiH su dva. P2P platforme za kupovinu i razmjenu i fizički bankomati za kriptovalute.

Na p2p platformama, korisnici mogu međusobno trgovati kriptovalutama direktno, koristeći valute i načine plaćanja koji odgovaraju objema uključenim stranama. To mogu biti obični bankovni transferi, online novčanici kao što su Paxum ili Revolut, SEPA transakcije, Paypal i slično. 

Ovu uslugu nudi i najveća berza za kupovinu, prodaju i razmjenu kriptovaluta na svijetu, Binance. Razmjena kriptovaluta kod njih je, za razliku od mnogih drugih platformi, besplatna. Zbog svoje pozicije najvećeg igrača na tržištu kupovine i prodaje kriptovaluta, likvidnost, koja je problematična na mnogim drugim mjestima, na Binanceu je vrlo visoka

Platforma Coinbase jedna je od najeminentnijih berzi kriptovaluta na svijetu, koja također nudi mogućnost p2p razmjene kriptovaluta. Platforma je pogodna i za početnike, jer je jednostavna i laka za upotrebu. Osim platforme, ima i korisnu mobilnu aplikaciju pomoću koje možete obavljati sve potrebne usluge vezane za kupovinu, prodaju i razmjenu kriptovaluta.

Obje platforme se također razlikuju po svojoj posvećenosti sigurnom poslovanju, koje koristi napredne sigurnosne značajke za zaštitu korisnika u njihovim transakcijama. 

Ostale platforme koje omogućavaju razmjenu kriptovaluta putem p2p protokola i imaju zadovoljavajuću likvidnost su Kucoin, Bitget i MEXC

Representations of cryptocurrency Bitcoin, Ethereum and Dash plunge into water in this illustration taken, May 23, 2022. REUTERS/Dado Ruvic/Illustration

Bitomat bankomati za kriptovalute

Trenutno je dostupna i druga opcija za kupovinu i prodaju kriptovaluta u BiH, a to su Bitomat fizički bankomati, koji su namijenjeni za kupovinu i prodaju Bitcoina. Oni rade na sličnom principu kao i obični bankomati banaka, osim što možete zamijeniti gotovinu za bitcoine, i obrnuto, bitcoine za gotovinu.  

U BiH trenutno posluje 5, jedan u Brčeku, jedan u Mostaru, dva u Sarajevu i jedan u Tuzli. Svi, osim mostarskog, otvoreni su 24 sata dnevno, 7 dana u sedmici. Problem sa kojim se korisnik može susresti prilikom obavljanja transakcija na ovim bankomatima je česta niska likvidnost, odnosno mali iznos finansijskih sredstava dostupnih na bankomatima za obavljanje transakcija. 

Na web stranici Bitomata možete vidjeti mapu s lokacijama bankomata i trenutnim iznosom raspoloživih sredstava na bankomatu u realnom vremenu.