Lamborgini Temerario – nova hibridna zvijer sa 907 konjskih snaga

LIFESTYLE Forbes 19. sep 2024. 11:35
featured image

19. sep 2024. 11:35

Nakon 10 zabavnih godina, Lamborgini Hurakan (Lamborghini Huracan) odlazi u garažni raj. Njegov nasljednik, Lamborgini Temerario ipak će obrisati vaše suze.

Lamborgini je predstavio potpuno novi model Temerario na ovogodišnjoj Monterej Kar Vik (Monterey Car Week) manifestaciji. Sa hibridnim V8 motorom i pogonom na prednje točkove, garantuje brzu, luksuznu vožnju na koju smo svi navikli od ovog italijanskog proizvođača automobila.

Na prvi pogled, vozilo ima prepoznatljiv DNK dizajn i čuveni „klinasti“ oblik. Zadnji dio je eksplozija heksagonalnog oblika i velikog difuzora. Sitna, ali snažna prednja svjetla dopunjena su heksagonalnim dnevnim svjetlima i velikim vazdušnim kanalima.

Foto: Lamborghini

Točkovi su veličine 20 inča naprijed, 21 pozadi, a vozilo izgleda kao da ide 130 km/h dok stoji u mjestu. Opcioni Alleggerita paket uključuje nekoliko elemenata od karbonskih vlakana, uključujući znatno veće zadnje krilo, koje će smanjiti aerodinamički otpor za nevjerovatnih 158 procenata.

Unutrašnjost vozila

Unutrašnjost vozila je nešto prostranija nego što smo navikli od ovog brenda, što je dobra vijest za visoke i krupne osobe. Ustvari, postoji dodatni centimetar prostora za glavu i noge.

Na raspolaganju su vam tri informativna ekrana – digitalni klaster od 12,3 inča, centralni displej od 8,4 inča i ekran osjetljiv na dodir od 9,1 inča za putnike. Naravno, prilagođeni materijali poput karbonskih detalja, kožnog enterijera i alkantara akcenata krase unutrašnjost.

Foto: Lamborghini

Pogon

Pogon uključuje potpuno novi 4.4-litarski V8 motor sa dva turbo-punjača i tri elektromotora – dva na prednjoj osovini, jedan na zadnjoj. Temerario sam isporučuje 789 konjskih snaga. Kada se doda snaga iz aksijalnih elektromotora hlađenih uljem, to je još više „konja“.

Ukupno? 907 konjskih snaga. Krećete se od 0 do 100 km/h za nevjerovatnih 2,7 sekundi, sa maksimalnom brzinom od 343 km/h. To je tačno 1 km/h više od odlazećeg Hurakana.

Što se tiče hibridnog pogona, Temerario koristi baterijski paket kapaciteta 3,8 kWh. Lamborgini još nije objavio informacije o dometu, ali su napomenuli da automobil može da se vozi isključivo na električni pogon kada je to potrebno – što je prvi slučaj kod Lamborginija. Ako ste u režimu vožnje na benzin, dobijate pogon na svim točkovima.

Kada će Lamborgini Temerario biti u prodaji?

Personalizacija Temeraria uključuje izbor više od 400 boja, uključujući nove opcije poput Blu Marinus i Verde Mercurius.

Kada će Temerario biti u prodaji? Još nije poznato, ali se negdje pominje da će to biti „kasnije ove godine“ ili početkom 2025.

Koliko će koštati? Ni to nije jasno, ali cijena prethodnog Hurakana je bila oko 300.000 dolara, pa možemo da očekujemo sličnu cijenu. Neki nagađaju da bi cijena mogla biti i oko 400.000 dolara.

Mi bismo uzeli dva!

Josh Max, saradnik Forbesa

Lamborghini’s New Temerario Is A 907-HP Hybrid Monster