Pokušaj atentata na Trumpa: Šta znamo o uhapšenom

Aktuelnosti Forbes 18. sep 2024. 08:45
featured image

18. sep 2024. 08:45

Osumnjičeni uhapšen u vezi sa, kako FBI tvrdi, pokušajem atentata na bivšeg američkog predsjednika Donalda Trampa (Donald Trump) u nedjelju u njegovom golf klubu u Vest Palm Biču na Floridi, više medijskih kuća identifikovalo je kao Rajana Veslija Ruta (Ryan Wesley Routh). Prema objavama sa njegovog sada izbrisanog X naloga, Rut (58) pisao je o svojoj spremnosti da „volontira, bori se i umre“ za Ukrajinu nakon što je Rusija izvršila invaziju na tu zemlju 2022. godine.

Tramp je, kako je objavio Reuters, bio na bezbjednom nakon što je ispaljeno više hitaca u blizini njegovog golf terena u Vest Palm Biču. Pucnji su nastali van linije ograde terena, rekli su izvori. Iz Trampovog izbornog štaba je saopšteno da je on na bezbjednom nakon pucnjave u njegovoj blizini, ali nisu iznijeli detalje. Tramp je povrijeđen u pokušaju atentata u Pensilvaniji 13. jula, nakon čega se postavilo pitanja o zaštiti kandidata nekoliko mjeseci uoči izbora 5. novembra.

Donald Trump / AFP

Njujork Tajms (New York Times) je 2023. intervjuisao Ruta u članku o američkim volonterima u Ukrajini, gdje je tvrdio da je proveo nekoliko mjeseci u zemlji. Takođe je rekao da je pokušavao da regrutuje bivše avganistanske vojnike koji su pobjegli od talibana da se bore na strani Ukrajinaca. Porijeklom je iz Grinsboroa, Sjeverna Karolina, gdje je radio kao izvođač radova na krovovima, ali se preselio na Havaje 2018. i tamo sa sinom pokrenuo posao izgradnje šupa, prenio je Asošijted pres (Associated Press).

U ponedjeljak je Rut optužen za posjedovanje vatrenog oružja kao osuđeni kriminalac i posjedovanje oružja sa uklonjenim serijskim brojem, a moguće je da će se suočiti sa dodatnim optužbama u ovom slučaju.

Kancelarija šerifa okruga Martin objavila je u ponedjeljak snimak sa kamere prilikom hapšenja Ruta. Na snimku od 35 sekundni vidi se kako nosi naočare za sunce i hoda unazad prema policajcima sa majicom preko glave prije nego što su mu stavljene lisice.

Policija ga je zaustavila u okrugu Martin, koji se nalazi sjeverno od okruga Palm Bič, oko 45 minuta nakon što su pucnji ispaljeni prema njemu, prema sudskim dokumentima. Šerif okruga Martin, Viliam Snajder (William Snyder), opisao je zaustavljanje kao „primjer udžbeničkog saobraćajnog zaustavljanja poznatog kriminalca“, izvijestio je CNN.

Šerif okruga Palm Bič, Rik Bredšou (Ric Bradshaw), rekao je da su policajci uspjeli da uhapse Ruta uz pomoć svjedoka koji je rekao da je vidio kako bježi iz žbunja gdje se krio i skače u automobil. Svjedok je zatim dao policiji informacije o automobilu kojim je pobjegao i kasnije identifikovao osumnjičenog.

Prema Njujork Tajmsu, Rut je planirao da regrutuje bivše avganistanske vojnike i koristi lažne pasoše kupljene u Pakistanu kako bi im pomogao da odu u Ukrajinu. Nije jasno da li je Rut realizovao ovaj plan, ali bivši avganistanski vojnik, na koga se Tajms poziva, izjavio je da je bio kontaktiran i da je bio spreman da se bori u Ukrajini ako bi mu to omogućilo da napusti Iran, zemlju u kojoj je ilegalno boravio.

Ketlin Šefer (Kathleen Shaffer), za koju se navodi da je živjela sa Rutom, pokrenula je GoFundMe kampanju za Međunarodni volonterski centar Ukrajine 2022. godine, gdje ga je označila kao svog „vjerenika“. Na stranici za prikupljanje sredstava, koja je uklonjena u nedjelju uveče, Šafer je napisala da je Rut otputovao u Kijev u aprilu 2022. i planirao da ostane tamo 90 dana. Šefer takođe pominje da je Rut organizovao „isporuku 120 dronova na front“, iako nije jasno da li su ti dronovi finansirani sa 1.865 dolara prikupljenih putem GoFundMe-a.

Izgleda da su Rut i Šefer zajednički napisali i samostalno objavili e-knjigu na Amazonu „Rat u Ukrajini bez pobjednika“ i „Fatalne manjkavosti demokratije“. U knjizi, Rut se žali što Ukrajina ne dobija adekvatnu podršku od svjetskih lidera i čak pita: „Zašto Putin nije ubijen?“

U knjizi se više puta pominje Tramp, a u dijelu o Iranu, Rut piše da mora preuzeti dio krivice jer je glasao za predsjednika „koji se ispostavio kao bez mozga“, prije nego što je dodala: „Slobodni ste da ubijete Trampa, kao i mene, zbog te greške u procjeni i rušenja dogovora.“

Šta se zna o Rutovim ranijim krivičnim prijavama? 

Rut se suočio sa krivičnim prijavama u Sjevernoj Karolini zbog dva odvojena incidenta, u aprilu i decembru 2002. Prema izvještaju Vašington Posta, Rut je priznao krivicu za prvu optužbu u aprilu, iako više detalja o slučaju nije objavljeno, U decembru te godine, Rut je optužen za „nošenje skrivenog oružja i posjedovanje oružja za masovno uništenje“ nakon što se zabarikadirao unutar lokalnog preduzeća pod nazivom United Roofing sa „potpuno automatskim mitraljezom“, izvještava Grinsborou Njuz end Rekord (Greensboro News and Record) iz 2002. godine.

Nakon incidenta u nedjelju, Trejsi Falk (Tracy Fulk), oficir koji je podnio prijavu u decembru 2002, izjavio je za Wired magazin: „Mislio sam da je ili mrtav ili u zatvoru do sada… Nisam imao pojma da je nastavio svoje avanture.“

Siladitya Ray, Forbes

Trump Assassination Attempt: Everything We Know About The Arrested Suspect