Detalji napada na Kursk: Vojska Ukrajine dovodi u pitanje odluku o napadu, sve je teže, a Rusi napadaju

featured image

17. sep 2024. 13:47

Vasil je bio nekoliko milja duboko u ruskoj teritoriji kada je čuo fijuk približavanja drona napunjenog eksplozivom. Imao je nekoliko sekundi da reaguje. “Bilo je vrlo brzo. Potrčali smo do drveća i onda se čuo prasak na metar-dva od mene”, rekao je ukrajinski vojnik.

“Gledam dole i vidim da imam komadiće toga u nozi. Ne znam šta se dešava, pa sam stavio podvez i pokušao da izađem,” rekao je Vasilj za CNN u Sumiju, gradu na sjeveru Ukrajine gdje se oporavlja od povreda.

Kijev je prošlog mjeseca pokrenuo iznenadni upad u rusku oblast Kursk , iznenadivši Moskvu i brzo napredujući oko 30 kilometara (19 milja) od granice. Ali kampanja je usporila i u četvrtak je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski potvrdio da je Rusija pokrenula “protuofanzivne akcije “.

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da su ruske snage “prodrle” u oblast Kursk, zauzevši 10 naselja.

U danima koji su prethodili ovom kontranapadu, CNN je razgovarao sa 14 ukrajinskih vojnika iz pet različitih jedinica koji su bili raspoređeni u Kursk kao dio upada. Četvorica su ranjena u operaciji i trenutno se oporavljaju u bolnicama u Ukrajini, dok ostalih 10 još uvijek obavljaju misije u Rusiji. Među njima su bili pješadinci, pripadnici dronova, vozači oklopnih vozila i saperi, ili borbeni inženjeri na prvoj liniji.

Većina je zatražila da ostane anonimna ili da se identifikuje samo po imenu i pozivnom znaku, s obzirom na osjetljivu prirodu teme i sigurnosne brige.

Svih 14 je reklo da je Kurska kontraofanziva bila teška operacija sa stopama žrtava na nivou ostalih dijelova fronta. Rekli su da postaje sve teže za pet sedmica, a neki su čak i doveli u pitanje odluku o pokretanju upada u vrijeme kada se Ukrajina borila da odbrani ključne gradove na istoku zemlje.

“Biće sve teže i teže. Biće više artiljerijske vatre, više vojnika i biće veoma velikih i teških bitaka, ali moramo učiniti sve što možemo da poboljšamo našu poziciju – Ukrajina želi mir, ali mir kada pobjeđujemo, a ne kada gubimo“, rekao je Vasilij.

Ukrainian forces fight during military operations in Kursk region in Malaya Loknya, Kursk Region, Russia in this screen grab obtained from a handout video released on August 20, 2024. 95th Air Assault Brigade/Handout via REUTERS.

„Rusija šalje mnogo trupa i artiljerije (u Kursk). Imamo mnogo momaka koji su ubijeni i imamo dosta uništenog hardvera”, dodao je.

Ukrajinski zvaničnici rekli su da je Moskva poslala oko 30.000 vojnika u oblast Kursk. Dva oficira koji poznaju situaciju rekli su da su ova pojačanja uključivala vojnike iz sada raspuštene privatne vojne kompanije Wagner za koju su oficiri vjerovali da je premještena iz zapadne Afrike.

Wagnerovi plaćenici su trebali biti službeno uključeni u rusku vojsku nakon smrti šefa Wagnera Jevgenija Prigožina prošle godine. Ali ukrajinski vojnici koji djeluju u Kursku rekli su da se Wagnerovi borci razlikuju od ostatka ruskih trupa jer imaju mnogo bolju opremu i bolje su obučeni od redovnih vojnika.

Čečenski lider Ramzan Kadirov također je tvrdio ubrzo nakon početka upada da se u tom području nalazi čečenska jedinica specijalnih snaga Ahmat.

Dmitro, Vasiljev komandant koji nadgleda bataljon ukrajinskog slavuja, rekao je za CNN da je njegova jedinica takođe pronašla Wagnerove zastave i oznake u tom području – što su potvrdili i drugi vojnici.

Dok je Rusija posljednjih dana uspjela povratiti kontrolu nad nekim malim naseljima, Ukrajina i dalje kontrolira ogromnu većinu teritorije koju je preuzela u prvim danima upada, prema procjeni Instituta za proučavanje rata.

‘Taktičko postignuće’

Operacija Kursk je dala Ukrajincima ogroman moralni podsticaj, jer je to bio prvi veliki strateški dobitak Kijeva od oslobođenja Hersona u novembru 2022.

Gotovo svi vojnici s kojima je CNN razgovarao rekli su da je davanje Rusiji okusa vlastitog lijeka vrijedno bola.

“Bio je to dobar osjećaj. Rusija je jedna od najvećih zemalja po teritoriji, po broju stanovnika, po veličini vojske. I imaju nuklearne bombe. Nemamo puno ljudi i mi smo u ratu već 10 godina, otkako nas je Rusija napala i okupirala neke dijelove (Luganske i Donjecke regije), rekao je Vasil, govoreći o podršci Moskve proruskim separatistima u istočnoj Ukrajini 2014. godine, kada je Krim također nezakonito pripojen Kremlju.

People walk in front of the Znamensky Cathedral in Kursk, Russia August 28, 2024. REUTERS/Maxim Shemetov

“A sada vidimo da, čak i nakon (svog) ovog vremena, možemo napasti (rusku) teritoriju i reći cijelom svijetu: ‘Nemojte se plašiti. Budite hrabri. Budite jaki i pametni.'”

Dmitro, čiji je pozivni znak Kholod – ili Cold na ukrajinskom – dao je jednostavnu procjenu: „Jebote, da! Takav je osjećaj kada sam vidio naše tenkove kako pucaju na ruske položaje. Digli su ruke, uzeli smo mnogo zarobljenika.”

ekskluzivnom intervjuu za CNN prošle sedmice, ukrajinski glavnokomandujući Oleksandr Syrskyi dao je do sada najdetaljnije objašnjenje razloga za upad. On je rekao da je njen cilj bio da spreči Rusiju da koristi Kursk kao lansirnu rampu za novu ofanzivu, da odvrati moskovske snage sa drugih područja, da stvori „bezbjednosnu zonu“ i spriječi prekogranično granatiranje civila, da uzme ratne zarobljenike i… zaista – da se podigne moral ukrajinskih trupa i čitave nacije.

Zelenski je u međuvremenu rekao da je još jedan cilj operacije da se zapadnim saveznicima Kijeva pokaže da uz odgovarajuću podršku njegova vojska može uzvratiti i na kraju pobijediti u ratu.

Ukrajina je bila pod pritiskom na svom istočnom frontu veći dio ove godine i još uvijek se bori da se oporavi od ogromnih zastoja uzrokovanih kašnjenjima u isporuci američke vojne pomoći prošle zime i u proljeće.

Zapadni zvaničnici pozdravili su ofanzivu Kursk, koja je bila iznenađenje čak i za neke od najbližih saveznika Ukrajine. U subotu, direktor CIA-e Bill Burns nazvao je to “značajnim taktičkim dostignućem”. “To nije samo podizanje ukrajinskog morala. To je razotkrilo neke od ranjivosti Putinove Rusije i njene vojske”, rekao je Berns, govoreći u Londonu.

Velika, opipljiva pobjeda je bila prijeko potrebna i dobrodošla u Ukrajini. Ali vojnici uključeni u operaciju koji su razgovarali sa CNN-om rekli su da je to bio težak poduhvat.

Painter Vladislav Stepnoi works on his mural reading “Kursk, Donetsk is with you!” in support of residents of Russia's Kursk Region in the course of Russia-Ukraine conflict, on the facade of a building in Donetsk, Russian-controlled Ukraine, August 31, 2024. REUTERS/Alexander Ermochenko

Jedan vojnik, pozivni znak Fin, rekao je da su ruska utvrđenja izgrađena veoma dobro, kombinujući različite vrste odbrambenih mjera – na primjer postavljanjem mina ispod protutenkovskih prepreka poznatih kao zmajevi zubi.

Cijeli njegov tim – četiri čovjeka sa dugogodišnjim iskustvom – bio je potpuno iscrpljen, rekao je. Oni su bili među prvim jedinicama koje su prešle u Rusiju, sa zadatkom da razminiraju i demontiraju odbranu prije nego što su tamo stigle ukrajinske pješadijske i artiljerijske jedinice. Proveli su dvije nedjelje u Kursku, radeći bez prestanka, tu i tamo odspavajući par sati, uvijek u pripravnosti.

Bilo je mnogo žrtava, rekli su. Jedan vojnik je pokazao na svoje čizme i rekao da se iz njih može uzeti “mnogo DNK uzoraka”. “Ukrajinski DNK, nažalost”, rekao je.

Fin je rekao da je činjenica da su radili na stranoj zemlji, na području koje nisu poznavali, činila njihovu misiju jedinstvenim izazovom. Većina jedinica koje su učestvovale u operaciji Kursk premještene su sa drugih dijelova linije fronta, sa područja koja su izuzetno dobro poznavala u protekle dvije i po godine.

Jedan član posade oklopnog transportera (APC) koji je prevozio ukrajinske pješadijske trupe po regiji Kursk rekao je za CNN da je njegova jedinica tamo poslata iz Chasiv Yar-a, na istočnoj liniji fronta, gdje je mogao “voziti s povezom preko očiju s jednog položaja na drugi”.

U Kursku su se on i njegova posada izgubili.

„Na kraju smo otišli u (ruski grad) Sudžu, gdje smo morali da čekamo da nas naš komandant pronađe“, rekao je on, dodajući da su loša vidljivost i nepoznavanje terena od strane posade izuzetno otežali navigaciju. Nekoliko jedinica je reklo za CNN da su navigacija i komunikacija između jedinica i njihovih komandanata veliki problem u Kursku.

Sa ometanim signalom GPS-a i mobilnih telefona, Ukrajinci se oslanjaju na internet servis Starlink. Ali oni su otkrili da usluga uopšte ne radi u određenim dijelovima regiona Kursk.

Član posade transportera rekao je da su ovi poremećaji u komunikaciji značili da nisu mogli kontaktirati svog komandanta mnogo sati.

Ovo područje već nekoliko mjeseci doživljava sušu, a zemljište je sada veoma suho, što čini još izazovnijim kretanje teškim vozilima koja dižu prašinu. Član posade APC-a i njegov komandant razgovarali su sa CNN-om na sjeveru Ukrajine, gdje su se oporavljali od povreda za koje su rekli da su zadobili kada su dva ukrajinska oklopna vozila udarila jedno u drugo zbog vrlo loše vidljivosti i bez navigacijskog signala.

Ako linija kontrole ostane uglavnom nepromijenjena, bitka u regiji Kursk uskoro bi mogla početi da liči na dijelove fronta u istočnoj Ukrajini, s obje strane koje se ukopavaju i bore se za svaki pedalj zemlje.

Jedan saper je rekao da se misija njegove jedinice u Kursku nedavno dramatično promijenila. Razgovarao je sa CNN-om u malom selu na ukrajinskoj strani granice nakon što se vratio sa posebno naporne misije.

„Da je bilo lako, ne biste vidjeli vozila za medicinsku evakuaciju uz put“, rekao je jedan vojnik za CNN dok se odmarao na ukrajinskoj strani granice.

Prije samo nekoliko sedmica, on i njegov tim su uklanjali rusku odbranu i čistili minska polja kako bi omogućili ukrajinskoj pješadiji da napreduje dublje u Rusiju. Sada, kako je rekao, rade suprotno: postavljaju mine i pripremaju odbranu sa ciljem da zaustave ruske trupe od potiskivanja.

A drone view shows smoke rising after one of, what Special Forces of Ukraine say are, strikes on pontoon crossings over the Seym river, near Glushkovo, Kursk Region, Russia, in this still image from handout video obtained on August 21, 2024. Special Forces of Ukraine/Handout via REUTERS

Kontrolišite svoj strah

Kao i svi vojnici sa kojima je CNN razgovarao, Vasil i njegov komandant Kholod nisu imali pojma da će na kraju otići u Rusiju kada budu prebačeni u Sumy region iz Pokrovska na istoku.

“Svi smo mislili da će Rusi doći ovamo, jer nismo imali puno vremena. Bio je sastanak i moj komandir mi je rekao da trebamo biti u Sumi za tri dana”, rekao je Kholod.

“I onda onog dana kada je sve počelo, bio sam na sastanku sa drugim komandantima i oni su mi pokazali kartu i rekli šta će da rade, kuda će voziti, i ja shvatim da idemo u Rusiju.”

“Ovo je rat. Mi smo vojnici i moramo učiniti sve što možemo da zaštitimo našu zemlju. Ovo je dio velikog plana i nisam se pitao zašto sam ovdje.”

Sjedeći na klupi u Sumiju, sa ispruženom zavijenom nogom i intravenskom iglom koja mu je virila blizu lakta, Vasil je rekao da je linija fronta bila prepuna eksplozivnih ruskih dronova na dan kada je ranjen. „Došli su momci iz druge jedinice i rekao sam im da budu oprezni jer je unutra bilo kao klaonica sa dronom… i samo te sekunde, bang“, rekao je, dodajući nekoliko psovki.

Njegovi drugovi su mu rekli da je imao sreće što je preživio. Kholod, koji je jedan od prvih došao do njega nakon eksplozije, pohvalio je njegovo mirno držanje nakon napada.

Vasil je rekao da je to bila njegova priroda. “Najvažnije (stvar) kada ste jako uplašeni je da imate kontrolu. Ako možete da kontrolišete svoj strah, sve će biti u redu”, rekao je.

Doktori su mu rekli da je previše rizično ukloniti neke komade gelera.

“Doktor je rekao da će komadići ostati u mom tijelu, preteško ih je ukloniti, bolje je da ostanu. Kažem ‘OK, OK, ti si doktor’, rekao je Vasilj za CNN, ne trepnuvši kapkom nad idejom da živi ostatak života sa ostacima ruskog eksploziva zaglavljenim u njemu.

“Pa šta”, dodao je. “Neću od ovih komada postati Rus. Ne ide kao s vampirima!”