Od finansijske borbe do održivog uspjeha: Primjer fudbalskog kluba Birmingham Cityija

BIZNIS Forbes BiH 15. sep 2024. 23:02
featured image

15. sep 2024. 23:02

“Birmingham City prolazi kroz transformaciju koja obećava više od pukog sportskog uspjeha – gradi se budućnost koja je održiva na svakom nivou”, za Forbes Bosna i Hercegovina piše Daniel Ivery, sportski novinar.

Nekada bi jedino spominjanje utakmice između Birmingham Cityja i Wrexhama u trećoj ligi engleskog fudbala u nacionalnim novinama bilo izvještaj o rezultatu. Međutim, vremena su se promijenila i utakmica koja se igra u ponedjeljak, potencijalno je jedna od najznačajnijih u cijeloj EFL sezoni.

Razlog tome je investicija u oba kluba, koja je popraćena prisustvom slavnih ličnosti i komercijalnim uspjehom.

Tom Wagner, američki biznismen i vlasnik BCFC

Ranije smo viđali sjaj i glamur od vlasnika i potencijalnih kupaca. Od javnih najava na parkingu Kop do smjelih tvrdnji o transferima, posljednjih 15 godina u Birmingham Cityju nije bilo dosadno.

Međutim, ono što izdvaja Toma Wagnera i Knighthead iznad ostalih jeste spoznaja da, da bi ostvarili povrat na ulaganje u Birmingham City, klub mora postati održiv.

Šta je potrebno za održivost?

Koncept održivosti fudbalskog kluba je jednostavan: ideja je da klub može zaraditi dovoljno novca da pokrije troškove transfera i plate potrebne za postizanje uspjeha na terenu.

Iako je to jednostavno, jasno je da mnogi klubovi u engleskoj fudbalskoj piramidi nisu održivi, a iako u posljednjih nekoliko godina nije bilo puno klubova koji su bankrotirali, bilo je nekoliko gotovo katastrofalnih primjera. Također, važno je zapamtiti da administracija i likvidacija nisu jedini problemi koji proističu iz nedostatka održivosti.

Iskreno, ne vjerujem da je Birmingham City bio blizu bankrota pod prethodnim vlasnicima; međutim, bilo je očigledno da se klub nalazi u začaranom krugu smanjenja troškova, koji je polako isisavao život iz njega.

Nedavni troškovi transfera izazvali su pitanja van navijačke baze o finansijama i motivima Knighthead grupe, te se ponovo pojavila tema održivosti. Neki su tvrdili da je novac potrošen na Jaya Stansfielda bio neprimjeren za klub iz treće lige. Iako je lako odbaciti ove komentare kao čistu zavist, važno je razumjeti zašto su ti komentari pogrešni.

Šta održivost znači za fudbal?

The Blues / bcfc.com

Srećom, posljednjih nekoliko godina obavljeno je dosta istraživanja na temu održivosti fudbalskih klubova, dok je vlada razmatrala ideju nezavisnog regulatora.

U septembru 2023., istraživački izvještaj objavljen pod Sunakovom vladom, kojeg su koautori Kieran Maguire i dr. Christina Philippou, dao je dublji uvid u ovu temu.

Ključne metrike održivosti

Maguire i Philippou su razvili seriju metrika pomoću kojih se može procijeniti održivost fudbalskih klubova:

  • Metrike bazirane na prihodu
  • Kontrola plata
  • Operativni novčani tok (OCF)
  • Trenutni omjer
  • Ekvitet
  • Neto dug fudbala

Metrike bazirane na prihodu pokazuju da li klub zavisi od jednog specifičnog izvora prihoda, kao što su prihodi od emitovanja. Kontrola plata provjerava da li klub previše troši na plate igrača.

Koristeći ove metrike, Maguire i Philippou su pokazali koje su ekipe u finansijskim problemima i u kojoj mjeri.

Blues na terenu / bcfc.com

Koliko je Birmingham City održiv?

Izvještaj Maguirea i Philippoua koristi najnovije dostupne račune iz sezone 2021/22, koji pokazuju da je Birmingham City imao ozbiljne probleme:

Klub% Prihoda od emitovanjaKontrola plataTrenutni omjerOCF
Birmingham City46%177%0.13(22.8)

Iako se Birmingham City nije toliko oslanjao na prihode od emitovanja, kontrola plata bila je daleko iznad UEFA-inog preporučenog omjera od 70%. Također, trenutni omjer od 0.13 je znatno ispod preporučenih 0.6, što pokazuje nisku likvidnost kluba.

Nakon objave ovog izvještaja, Birmingham City je objavio i račune za sezonu 2022/23, a situacija se nije mnogo promijenila:

Klub% Prihoda od emitovanjaKontrola plataTrenutni omjerOCF
Birmingham City48%145%0.13(22.7)

Iako su ovi brojevi zabrinjavajući, oni dolaze iz perioda prije nego što je Knighthead preuzeo kontrolu, što znači da ih ne možemo koristiti za procjenu njihovog uticaja.

Održivost pod Knightheadom

Alfie May / bcfc.com

Dok ne izađu novi računi za sezonu 2023/24, teško je donijeti konkretne zaključke o održivosti Birmingham Cityja pod Knightheadom.

Ipak, Tom Wagner i Garry Cook, zajedno sa svojim timom, imaju potrebno iskustvo i znanje da izgrade održivu budućnost kluba. Ključna je povećana raznolikost prihoda, posebno od utakmica i komercijalnih aktivnosti, kako bi se smanjila zavisnost od jednog izvora prihoda.

Ako Birmingham City želi biti uspješan i održiv, promjene na komercijalnom polju moraju nastaviti rasti, a klub mora povećati svoje prihode kako bi stabilizovao finansije.

Uspjeh na terenu, uz finansijsku stabilnost, jedini je put ka svjetlijoj budućnosti za klub i njegove navijače.

Za više informacija, čitajte izvještaj Daniela Iveryija na njegovom sajtu ili X profilu @almajir.