Ko je Melissa Bell, gošća N1 na ovogodišnjem Weekend Media Festivalu?

LIDERI Ika Ferrer Gotić 14. sep 2024. 12:40
featured image

14. sep 2024. 12:40

Vrhunska novinarka CNN-a Melisa Bel bit će ekskluzivna gošća N1 na ovogodišnjem Weekend Media Festivalu u Rovinju.

Melisa će učestvovati na panelu “Snaga i važnost news kanala u doba populizma i lažnih vesti” koju, povodom 10 godina postojanja organizuje regionalna news platforma N1. Ona će se pridružiti direktorima N1 iz Srbije, Hrvatske, Slovenije i Bosne i Hercegovine – Igoru Božiću, Tihomiru Ladišiću, Katji Šerugi i Amiru Zukiću i zajedno će analizirati kako globalni i regionalni mediji mogu da održe vjerodostojnost i nezavisnost u vremenu kada su pod neviđenim pritiscima.

N1 Bosna i Hercegovina

Melissa Bell, viša dopisnica CNN-a sa sjedištem u Parizu, jedna je od najistaknutijih novinarki današnjice, čije izvještavanje o globalnim i evropskim krizama ne prestaje oduševljavati svjetsku javnost. Njen posljednji rad fokusiran je na rat u Ukrajini, gdje je tokom prošle godine izvještavala direktno s fronta, donoseći ekskluzivne informacije iz ratom zahvaćenih područja, uključujući Kijev, Moskvu i Harkiv.

Melissa Bell: Glas CNN-a iz središta svjetskih dešavanja

Melissa Bell, CNN

Nedavno je Bell privukla pažnju svojom višemjesečnom istragom, koja je otkrila unutrašnje nezadovoljstvo i demoralizaciju unutar Wagnerovih trupa, jedne od najelitnijih ruskih borbenih jedinica. Njena sposobnost da dođe do ključnih izvora i snimi ekskluzivne kadrove s ratišta pružila je javnosti uvid u dešavanja unutar Moskve i na ukrajinskoj fronti, posebno kada su ukrajinske snage ponovo podigle svoju zastavu u gradovima poput Kupianska.

Osim ratnog izvještavanja, Bell je poznata po svom radu na dokumentovanju masovnog egzodusa muškaraca koji bježe iz Rusije kako bi izbjegli vojni regrutni poziv Vladimira Putina. Izvještavala je s gruzijsko-ruske granice, gdje su hiljade ljudi bježale pred strahom od mobilizacije.

Ekskluzivni intervjui uz nominacije za Emmy

Njen rad se ne zaustavlja samo na rusko-ukrajinskoj krizi. U septembru 2021. godine, Bell je izvještavala iz Haitija, gdje je ekskluzivno intervjuisala premijera Ariela Henryja o atentatu na bivšeg predsjednika Jovenela Moisea, kao i o migrantskoj krizi koja je zahvatila tu zemlju. Ovaj angažman donio joj je nominaciju za prestižnu nagradu Emmy za izvanredno izvještavanje u kategoriji „Breaking News“.

Melissa Bell, CNN

Melissa Bell je također dala značajan doprinos u praćenju glavnih vijesti u Evropi. Njeni izvještaji o predsjedničkim izborima u Francuskoj 2017. i 2022. godine, kao i o pandemiji COVID-19, bili su među najvažnijim događajima koje je pratila. Posebnu pažnju posvetila je i porastu antisemitizma tokom pandemijskog lockdowna, požarima u Francuskoj i Belgiji, migrantskoj krizi, te klimatskim promjenama koje sve više pogađaju Evropu.

Sa CNN-om od 2016. godine, nakon France 24 i BBC-ja

Melissa Bell, CNN

Bell se pridružila CNN-u u oktobru 2016. godine, nakon što je radila za France 24, gdje je bila politička urednica, a kasnije i urednica za međunarodne poslove i dopisnica. Ima bogato iskustvo u izvještavanju iz Afrike i arapskog svijeta, pokrivajući ključne događaje poput zemljotresa na Haitiju, revolucije u Egiptu i rata u Maliju.

Svoju novinarsku karijeru započela je 1996. godine, radeći za novinske agencije, prije nego što se pridružila Granada Televiziji u Manchesteru 1999. godine. Zatim je prešla u BBC, gdje je sedam godina izvještavala iz Westminster-a kao politička reporterka.

Bell posjeduje diplomu iz politike sa Univerziteta Warwick i tečno govori francuski i engleski jezik. Njeno izvještavanje iz najopasnijih i najnestabilnijih dijelova svijeta donosi važne priče koje oblikuju globalnu javnu svijest.