Velika investicija u Ukrajinu usred rata: Investitor je francuski milijarder s biografijom za odličan film

BOGATSTVO Forbes Srbija 12. sep 2024. 09:23
featured image

12. sep 2024. 09:23

Konzorcijum predvođen NJJ holdingom, investicionom firmom čiji je vlasnik Gzavije Nil, francuski milijarder i osnivač velike evropske telekomunikacione grupe Iliad, saopštio je da je kupio Datagroup-Volia. Riječ je o ukrajinskom provajderu fiksnih telekomunikacija i kablovske televizije.

Ujedno su kupili i Lifecell, trećeg najvećeg i najbrže rastućeg mobilnog operatera u zemlji.

Transakcija je zaključena nakon ispunjenja prethodno dogovorenih uslova, uključujući sve potrebne dozvole regulatornih tijela.

Vijest je saopštila američka investiciona firma Horizon Capital, koja je dio ovog konzorcijuma. Najavljeno je da će Datagroup-Volia i Lifecell biti spojeni kako bi stvorili jedinstvenu telekom platformu.

Objedinjena platforma će pružati usluge mobilne telefonije za skoro 10 miliona Ukrajinaca, dok će njena fiksna mreža pokrivati više od četiri miliona domaćinstava širom zemlje. Ponudiće trostruku uslugu (mobilna i fiksna telefonija i televizija).

Pravo vrijeme za ulaganje u Ukrajinu

Navodi se i da je ovo prva velika investicija novog ulagača na tržištu i značajnog strateškog investitora od početka ratnog sukoba. Ona će podržati rast i modernizaciju ukrajinske telekomunikacione infrastrukture kroz ulaganje u opremu i proširenje fiksne i mobilne mreže.

Sljedeći korak biće potpisivanje ugovora o zajmu, nakon čega sledi isplata zajedničkog finansijskog paketa od 435 miliona dolara koji obezbjeđuju Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i Međunarodna finansijska korporacija (IFC).

Oba tijela su dobila potrebna odobrenja nakon najave ovog posla na Konferenciji o obnovi Ukrajine u Berlinu u junu 2024.

Mihajlo Šelemba, generalni direktor Datagroup-Volia, sa sjedištem u Kijevu, vodiće grupu Lifecell-Datagroup-Volia kao njen direktor.

Osnivač NJJ holdinga, milijarder Gzavije Nil smatra da će ova investicija biti „signal drugima da Ukrajina nudi dobre prilike i da je sada pravo vrijeme za ulaganje“.

Ko je Gzavije Nil

Gzavije Nil
Na prijemu kod Emanuela Makrona s liderom Kine Si Đipingom; Foto: Eliot Blondet/Pool / Bestimage / Profimedia

Nil je francuski milijarder i vlasnik telekomunikacionog giganta Iliad. Preko ove kompanije vlasnik je brenda Free, jednog od najvećih internet provajdera u Francuskoj.

Međutim, to nije sve. Ovaj milijarder vlasnik je i Monako Telekoma i Oranža u Švajcarskoj (sada Salt). Takođe je i većinski vlasnik irskog telekomunikacionog operatera Eir.

Nil sada ima 57 godina, a poslovnu karijeru je počeo sa samo 19. Napustio je školu da bi se upustio u poduhvat s kompanijom Minitel, koja je između ostalog pružala usluge seks četa. To mu je pomoglo da postane milioner već sa 24.

Ubrzo je investirao u prvog internet servis provajdera u Francuskoj – WorldNet. Nakon sedam godina je prodao kompaniju. U pravo vrijeme, nedugo prije pucanja tehnološkog balona.

Iliad je pokrenuo 1999. i danas ova kompanija pruža usluge u Francuskoj, Italiji (Iliad Italia) i Poljskoj (Play) za više od 50 miliona korisnika.

Broj njegovih kompanija se stalno povećavao, a preko svojih operatera kupovao je druge. Nakon Monako Telekoma i Oranža u Švajcarskoj, kupio je udjele u kiparskom operateru MTN, potom irskom Eir i senegalskom Tigu. Kupio je poslovanje Vodafona na Malti, a u aprilu ove godine je postao i najveći akcionar švedskog operatera Tele2 (19,8% akcija).

Nekretnine i mediji

Nil se okušao i u drugim sektorima. Najveći je akcionar u kompaniji Unibail-Rodamco-Westfield. To je multinacionalna kompanija sa sjedištem u Parizu koja se bavi razvojem komercijalnih nekretnina.

Gradi i upravlja tržnim centrima, kancelarijskim i prostorima za konferencije i druge događaje, a posluje u Evropi i Severnoj Americi. Trenutno upravlja sa 99 objekata od čega su 73 tržni centri.

Francuski milijarder ušao je i u medije. Zajedno s dva partnera kupio je kontrolni udio u grupi Le Mond koja izdaje istoimeni dnevni list, kao i nekoliko magazina.

Potom je sam kupio grupu Nice-Matin, koja izdaje dnevne listove u Nici, Varu i Monaku, a kupio je i dnevni list Francuski Antili koji izlazi u karipskim teritorijama pod kontrolom Francuske.

Suvlasnik prava na pesmu „My Way“

Poznat je kao uspješan poslovni čovek i milijarder, ali i po tome što je suvlasnik autorskih prava za pjesmu „My Way“ koja je postala globalni hit kada je snimio i izveo Frenk Sinatra. Pjesma je u originalnoj verziji francuska. Tekst su napisali Žil Tibo i Klod Fransoa, a muziku je komponovao Žak Revo. Prvi je 1967. izveo upravo Klod Fransoa. Sinatra je svoju verziju objavio dvije godine kasnije, a tekst na engleskom jeziku je napisao takođe poznati pjevač Pol Enka. Pjesmu je kasnije izvodio Elvis Presli, a jedna od najpoznatijih verzija je i ona basiste Seks Pistolsa, Sida Višisa.

Drugi biznisi

Pored ovih ulaganja, Nil je i poslovni anđeo odnosno investitor u brojne startape. Osnovao je i pariski poslovni inkubator Station F za koji se smatra da je najveći na svijetu. Na otvaranje je došao predsjednik Emanuel Makron.

S partnerima je osnovao privatnu školu 42 za kompjuterske nauke odnosno programiranje. Škola je neobična jer je besplatna, nema klasične profesore, predavanja i knjige. Postoje edukativni timovi koji i obuke su bazirane na realizaciji projekata u kojima su studenti slobodni da organizuju način na koji će ih realizovati, kada i koliko će raditi (škola je otvorena 24/7). Sada ispostave ima u 26 zemalja.

Uložio je i u italijanskog prodavca potrošačke elektronike, a prošle godine najavio je ulaganje u razvoj vještačke inteligencije sa bivšim generalnim direktorom Gugla Erikom Šmitom.

Vlasnik je i nekoliko hotela.

Američki mjesečnik Wired je Nila 2015. proglasio sedmom najuticajnijom osobom u tehnološkom svetu.

Privatni život jednako uzbudljiv kao poslovni

Pored poslovnih uspjeha, Nil je jednako interesantan i po privatnom životu. Na Forbes listi ovaj biznismen je trenutno 228. najbogatija osoba na svijetu, a njegovo bogatstvo se procjenjuje na 10,7 milijardi dolara.

Nije oženjen, ali ima troje djece sa dvije žene. Njegova partnerka je Delfin Arno, ćerka Bernara Arnoa, najbogatijeg Francuza, trećeg najbogatijeg čovjeka na svijetu i vlasnika brendova luksuzne robe Luj Viton, Dior, Bulgari i dr. Delfin ima 49 godina i s njom ima kćerku, a dva sina je dobio u prethodnoj vezi.

Gzavije Nil
S partnerkom Delfin Arno na ovogodišnjem Rolan Garosu; Foto: SplashNews.com / Splash / Profimedia

Čak je 2004. proveo i mjesec dana u zatvoru pod optužbom da je pronevjerio kompanijska sredstva, ali i da se bavio podvođenjem. U tom trenutku bio je suvlasnik nekoliko seks šopova koji su nudili i striptiz. Za to je oslobođen optužbi dok je dobio uslovnu kaznu za pronevjeru novca.